Nebojte se kuchyně z doby kamenné

Living, 10.11.2004


  Kuchyně skoro kamenná

Kámen a vaření: toto spojení platí odedávna. Pravému kameni však dnes v kuchyni konkurují takzvané kompaktní materiály. Přírodní složka je v nich rozemleta na prášek a jako pojivo se používají složky umělé. Jak vyznívá srovnání obou soků? P> Kámen je krásný ušlechtilý materiál s osobitou kresbou, cennými tepelnými vlastnostmi a vnitřní energií. Hrana mu zatím nezvoní - a je víc než pravděpodobné, že pro nás zůstane nenahraditelným originálem navěky.

Žula

Čím ještě vás může o svých kvalitách přesvědčit žulová deska? Především mimořádnou odolností vůči vysokým teplotám: snese až 250 C, čímž na celé čáře poráží kompaktní materiály. Disponuje i značnou tvrdostí, odolává kuchyňským chemikáliím, sympatie si získá také snadným čištěním a údržbou. Nabízí dokonalé zpracování, atypické formáty a širokou škálu odstínů (světlé, barevné i tmavé - vždy s nenapodobitelnou přírodní strukturou). Životnost je při slušném zacházení takřka neomezená. A pokud se vám za dlouhých zimních večerů zasteskne po tepelném komfortu, neváhejte do žulové desky jídelního stolu nebo barového pultu zabudovat vyhřívání.

Kolik za kuchyňskou desku z žuly zaplatíte? Bez opracování vychází běžný metr desky (šířka do 65 cm, tloušťka 3 cm) od 4000 Kč výše. Roli hraje barva i země původu: zhruba na čtyři tisíce vás přijdou evropské světlé žuly, vzácnější tmavé a barevné žuly mohou stát i dvojnásobek. Celková cena realizace (včetně úpravy přední hrany, výřezu pro dřez, zadní lišty a zpracování detailů) začíná na částce 6000 Kč/bm. Hlavními dodavateli u nás jsou společnosti Granit Holec a První Kamenia CZ.

Technistone

Až 90 procent přírodních surovin obsahuje Technistone (konglomerovaný kámen). Jeho základ tvoří drcený tříděný granit, křemičitý písek nebo zrcadlové střepy, jako pojivo se používá kvalitní polyesterová pryskyřice.

„Je to materiál na bázi kameniva, který nelze tepelně tvarovat a spojovat beze spár,“ shrnuje architekt Tomáš Valent ze společnosti Polytrade, v čem spočívá zásadní rozdíl mezi konglomerovaným kamenem a kompaktními materiály. „Základem svého složení konkuruje spíš přírodnímu kameni.“ Hodí se na vysoce zátěžové plochy: má nízkou nasákavost, skvěle vzdoruje horku i mrazu, je pevný a vykazuje značnou chemickou odolnost. A k tomu je zcela nezávadný při styku s potravinami.

Technistone vyrábí stejnojmenná akciová společnost z Hradce Králové, tloušťka povrchu může být 1 až 3 cm. U řezaných formátů je záruka dvouletá, na velké desky poskytuje firma záruku 5 let. Životnost se ovšem pohybuje minimálně v řádu desítek let. A cena? Bez daně vás neopracovaná deska tloušťky 1 cm vyjde zhruba na 3000 Kč/m2.

Kompaktní materiály

Corian, Hi-macs, Staron, Kerrock, Varicor, Ekotek, Polyston... Co všechny uvedené materiály spojuje? Mají prakticky nulovou nasákavost a jsou neporézní, což zaručuje jejich vysokou odolnost a životnost. Při běžném užívání jsou takřka nezničitelné a jejich poškození se dá téměř vždy opravit. Nabízejí bohaté možnosti tvarování, zkracování i spojování bez viditelných spár. Přičtěte atraktivní vzhled, na dotek příjemně teplý povrch a snadnou údržbu - a je jasné, že uplatnění najdou jak v bytovém interiéru, tak ve zdravotnictví i v reprezentativních veřejných prostorách.

Čím se navzájem liší? „Když porovnáte jejich technické parametry, budou velmi podobné," připouští architekt Tomáš Valent, který má mnohaleté zkušenosti s Corianem a dnes do České republiky dováží Hi-macs. „Vždy jde o produkty na bázi přírodních minerálů, které jsou tepelně zpracovávány buď za použití akrylové pryskyřice (Corian, Hi-macs, Staron, Kerrock), nebo polyesterových vláken (Polyston, Varicor, Ekotek). A právě ve složce umělého pojiva spočívá nejpodstatnější rozdíl: vlastnosti polyesteru při styku s potravinami jsou totiž sporné.“ Varicor i Polyston čelí tomuto riziku speciálním antibakteriálním povrchem, Ekotek se uplatňuje hlavně v koupelnách.

Jak si vybrat?

Minimální rozdíly technických parametrů většinou favorizují Hi-macs (stálá zrnitost i struktura v celé tloušťce, tvarovatelnost, tvrdost), případně Corian. Tyto dva materiály mají také nejvyšší obsah přírodní složky a jsou vyráběny technologií kontinuálního lití (umožňuje zcela shodný odstín všech desek téže řady). Žádný z kompaktních materiálů nepruží, jejich hmotnost lze srovnat s tvrdým dřevem. Téměř neomezená životnost se v případě odborné realizace promítá i do záruční doby (Varicor 5 let, Corian, Staron a Kerrock 10 let, Hi-macs 15 let). Cenové srovnání ukazuje tabulka (vždy jde o běžný metr standardně zpracované desky v šířce 60 cm a tloušťce 12 mm).

Vynikající parametry kompaktních materiálů evokují otázku: je to ještě produkt přírody? „Přírodní minerály jsou tu rozemlety na prášek, takže jde jen o velmi kvalitní plnivo – nic víc,“ přiznává architekt Šenkýř ze společnosti Corha Jihlava, která prodává hlavně Kerrock a Staron. „Svými vlastnostmi je každý kompaktní materiál vysoce kvalitní, přírodně sycený plast.“

Celý článek naleznete v časopise Living





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně