Kuchyně – místnost nejen na vaření

 

Kuchyně – místnost nejen na vaření

Každá hospodyňka má jistě svoji představu o ideální kuchyni. Než si tuto představu splníte, zjistěte nejprve, jaké kuchyňské vybavení potřebujete. Také si rozmyslete, zda chcete do kuchyně použít volně stojící spotřebiče, nebo vestavěné.

Základním vybavením kuchyně je sporák s troubou, chladnička, mraznička a dřez. Mezi další vybavení patří mikrovlnná trouba, myčka nádobí a další nezbytné maličkosti jako například toustovač, fritovací hrnec apod. Samozřejmě sem patří i praktická kuchyňská linka.

Materiály kuchyňských sestav
Materiál, ze kterého je kuchyně vyrobena, ovlivňuje samozřejmě její vzhled, ale i funkčnost a nároky na údržbu. Dvířka skříněk se vyrábí z masivu, dýhy, fólie nebo lamina. Mezi méně používané a dražší materiály patří nerez a sklo.

Kvalita, cena, praktičnost
Dáváte-li přednost přírodním materiálům, počítejte s tím, že kuchyně vyrobená z masivu je velice efektní, ale náročnější na údržbu a také její cena je poněkud vyšší. Levnější a na údržbu méně náročnou variantou je kuchyně vyrobená z dýhy, která má podobný vzhled jako masiv. Velice praktickým materiálem je fólie (respektive dřevotřísková deska, na kterou je nalepena fólie).
Lamino je velice odolným materiálem s minimálními nároky na údržbu. Další předností tohoto materiálu je široká nabídka barev. Velice moderním a stále více používaným materiálem pro výrobu kuchyní je kombinace kovu a skla. Předností této kuchyně je lehkost a vzdušnost. Kovové součásti se vyrábí z nerezu a upraveného hliníku.

Vestavěné spotřebiče nezabírají zbytečně jiné místo v kuchyni

Vestavěné spotřebiče nezabírají zbytečně
jiné místo v kuchyni

Pracovní desky
Pracovní deska je další důležitou součástí kuchyně. Nejpoužívanějším materiálem je umakart, který je praktický a cenově dostupný. Pracovní desky z masivu vypadají velice efektně, ale vyžadují zvýšenou a pravidelnou péči. Dřevěná pracovní deska by měla co nejméně přicházet do styku s vodou, ale mohou ji poškodit také mastné suroviny a horké hrnce. Nerezové pracovní desky jsou náchylné na poškrábání a cenová kategorie je poněkud vyšší. Oblíbeným a velice odolným materiálem je přírodní kámen (např. žula), nebo kámen umělý (směsi pryskyřice a žulového nebo jiného kamenného prachu). Umělý kámen není nasákavý, snadno se z něj odstraňují skvrny a škrábance, je odolný vůči vysokým teplotám a nabízí širokou škálu barev. Nevýhodou pracovní plochy z kamene mohou být spáry vzniklé slepováním jednotlivých dílů.

Elegantní, úsporné a praktické řešení
uložení příborového servisu

Digestoř do každé kuchyně!
Digestoř je nejen praktickým pomocníkem, který odvádí nahromaděnou vlhkost z kuchyně, ale zároveň dotváří její celkový styl. Zařízení může být vestavěno do kuchyňské linky, nebo může být volně umístěno u stropu. Povrchová úprava je různá, používá se nerez, ocel, starobyle působící měď apod. Rozhodně by však digestoř měla ladit s celkovým zařízením kuchyně.

Samozřejmost s důležitou funkcí
V mnoha domácnostech se již ustoupilo od klasického umývání nádobí a tato činnost je přenechána myčce. Přesto v každé kuchyni nalezneme dřez s baterií. Dřez používáme k mytí rukou, surovin a oplachování nádobí, praktickým pomocníkem je tzv. kuchyňská sprcha. Jednoduché zařízení (podobné běžné sprše) usnadní například napouštění vody do hrnců, které mohou stát přímo sporáku.

Myčku na nádobí zabudovanou do kuchyňské linky
nerozeznáte od ostatních skříněk

Osvětlení
Kuchyň je především pracoviště, kde trávíme hodně času. Rovněž je to prostor, kde schází celá rodina, případně návštěvy. Stejně jako v dalších místnostech, osvětlení dotváří celkový dojem prostoru. Ideálním zdrojem světla je okno, ale umělé osvětlení často využijeme i při práci ve dne. Nejvíce světla mělo dopadat na pracovní plochu, svítidla však neměla překážet. Nejvhodnější je kombinovat stropní světlo se zářivkami umístěnými pod skříňkami.
Osvětlení sporáku zajistí digestoř. Přímé světlo by mělo být také nad jídelním stolem, což je tradičně řešeno stahovacím nebo pevně umístěným lustrem. K dotvoření atmosféry můžeme použít například bodová světla, která umístíme do skleněných skříněk.

Ivana Jakubcová

Pár užitečných rad
• Kuchyň může být spojena s jídelnou, nebo může být i součástí obývacího pokoje.
• Použijte studené barvy, pokud kuchyně slouží pouze k vaření.
• Naopak do jídelny nebo jídelního koutu se doporučuje používat teplé barvy, které povzbuzují chuť k jídlu.
• Praktické a estetické doplňky pomohou dotvořit příjemnou atmosféru v kuchyni.
• Zútulnit kuchyň můžete úchytkami, závěsným nebo drátěným programem, barevnou rychlovarnou konvicí, barevným nádobím nebo prostíráním.
• Vzájemně ladit a doplňovat se by měly barvy stěn, nábytku, spotřebičů a doplňků.

zdroj:



Anopress Mediální informační databanka-interaktivní vyhledávací služba Anopress


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně