Nová kuchyně svépomocí

Living, 10.6.2005

Moderně a funkčně vybavená kuchyně patří k nejdražším prostorům v bytě. Všechny potřebné malé i velké elektrospotřebiče, osvětlení, obklady, podlahy a kuchyňský nábytek k tomu dají dohromady pořádnou sumu i v případě, že půjde o standardní výbavu. Jak kuchyň modernizovat svépomocí, pokud zrovna nemáte nabitou peněženku?

 

   

Pokud jde o situaci, kdy jsou elektrospotřebiče funkční, ale dosloužila (nebo neodpovídá současným trendům) kuchyňská linka, nabízí se před tím, něž se vydáte na nákup kompletního nového vybavení, několik možných alternativních řešení obměny či celkové výměny nejpotřebnějších částí. Než zvolíte metodu renovace, provedeme důkladnou prověrku starého nábytku a vyřadíme ty nejpoškozenější kusy. Co budeme potřebovat?

Pracovní deska - vždy

Nejprve ze všeho zestárne pracovní deska. Již její výměna promění kuchyň k nepoznání. Aby také ne, když ta původní kupovaná před dvaceti lety byla obvykle prodávaná s danou (tedy dělená. Standardní barvou byla bílá, po létech používání je určitě poškrábaná, zažloutlá a často má i propálená místa Když ji nahradí deska z jednoho kusu nové barvy a dekoru, je proměna velmi markantní.

Ve velkých obchodech je běžně k dostání přes čtyřicet vzorů a barevných variací, od imitace břidlice, mramoru, vzhledu mletého kamene (například Ravena, Sira, Myriade) přes vzory dřeva i skládaných parket (vše Hornbach). Cena nové standardní desky (předpokládáme že se nechystáte starou kuchyňskou linku vyšperkovat žulou, umělým kamenem nebo corianem) se pohybuje přibližně již od 500 za běžný metr - podle kvality a tloušťky, kvalitní deska (tl.29 mm) s přední hranou profilu U s povrchem z vysokotlakého laminátu (tl. 0,6 – 0,8 mm -.Polyform) s vysokou odolností proti oděru, poškrábání, nárazu a vysokým teplotám až do 180 °C, se spodní stranou impregnovanou fólií proti vniknutí vlhkosti, se pohybuje v cenách od 625 /b.m. v šíři 600 mm, k dostání je však i v š. 800, 900 a 1200 mm (d. je obvykle 4100 mm).

 

Skříňky

Možná, že se vám u staré kuchyně některé moduly poškodily natolik, že je potřeba koupit nové korpusy. Pokud to jde ., vyměňte úzké skříňky za široké. Široké spodní skříňky s výsuvnými kontejnery s výbavou na ukládání nádobí a potravin šetří místo a usnadní manipulace s nádobím. Nebojte se, že design nebude stejný. Zkuste část nábytku vyměnit a sladit jej se stávajícím zařízením. I někteří výrobci kombinují barvy a materiály, aby dosáhli zajímavých efektů.

Pak přicházejí na řadu pohledové plochy. Tady máme několik možností jak renovovat:

 

Za prvé - spreje, barvy a štětec

Tento způsob je nejrychlejším a nejlevnějším řešením obměny staré linky. Vhodné jsou speciální barvy ve spreji, které imitují kámen nebo mramor, nástřik fixujeme po zaschnutí ještě vrstvou vodě odolného laku. Aby laky byly skutečně odolné, musíme dobře připravit povrch dvířek. To znamení dokonale jej odmastit a zdrsnit, aby na něm nová barva dobře držela. Pokud to materiál dovolí, sáhneme po trvanlivé barvě a proměníme nábytek novým nátěrem (800 g disperzní barvy, s níž se snadno pracuje, stojí asi 150 , odolnější laky a speciální barvy určené k nátěrům ploch z umělých hmot vyjdou dráž).

Velmi módní je stále lazurovaná patina na masivním dřevěném nábytku. Když takhle proměníte starou kuchyni po tetičce, získáte trendovou kuchyni ve venkovském a středomořském stylu.

Stačí pořídit si horkovzdušnou pistoli, nebo některý z tzv. „barvožroutů“, které se dnes prodávají i na dřevo (při nákupu se poraďte s odborníky), smirkový papír, příslušnou barvu a štětec a pustit se do díla.

Jestli si moc nevěříte, můžete také objednat odborníky a linku nechat upravit třeba nástřikem typu Variopaint, Krahüt apod.

 

 

Helena Štětinová

Foto: archiv

Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 2/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně