Kuchyně pro 3 tisícíletí

Living, 10.10.2005

Kuchyně pro třetí tisíciletí

Postavil se dům, zasadily stromy, přišlo dítě. A tak uběhlo více než dvacet let. Jenže zatímco zahrada i dcera dorostly do krásy, dům a hlavně jeho vnitřní vybavení poznamenal zub času.

Změnám se samozřejmě nemohla vyhnout ani původně rustikální kuchyně, jakých na Moravě najdete spoustu.

 



V nové kuchyni bylo třeba vyřešit všechno, od kuchyňského nábytku, jídelního stolu a židlí až po novou podlahovou krytinu a schůdky do další obytné části. Kuchyně má totiž přímý výstup na zahradu, kudy přichází hlavně čtyřnohý mazlíček celé rodiny. Je to už dáma v letech, takže naučit jí jiným způsobům? Vyloučeno!

 

Varianta první, druhá, třetí...

„Byli jsme překvapeni, když nám ve studiu předkládali stále nové a nové varianty, ale pak jsme do toho spadli i my a na každou další schůzku jsme přicházeli s novými požadavky a nápady,“ říká paní Jana, která měla o své nové kuchyni zpočátku docela jiné představy.

„Přijde mi to samozřejmé, že se zákazníky probírám více možností. Při hovoru s nimi přijdete na další varianty, protože se o nich dovídáte stále více. Při první návštěvě jsou rozpačití, při druhé ještě trochu ostýchaví a při čtvrté máte pocit, že to jsou dobří známí, ke kterým chodíte už dlouho na návštěvu,“ říká Massimo Palladinelli, který již několik let navrhuje kuchyni nikoliv v rodné Itálii, ale v Brně.

Nakonec zvítězilo velmi funkční a zároveň jednoduché nadčasové řešení, které z původní kuchyně ponechalo jediné - bílou barvu u horních skříněk. Ovšem v hladkém a tvrzeném lakovaném provedení s vysokým leskem, které se velmi snadno udržuje (což o profilovaných rustikálních dvířkách říci rozhodně nelze).

 

Kuchyně na dlouhá léta

Poměrně velká kuchyně si přímo říkala o rohové řešení. Řazení jednotlivých pracovních zón je z ergonomického hlediska jako z učebnice pro bytové architekty: mycí centrum s odkladním prostorem a chladničkou po levé straně pro rychlé uložení přinesených a zpracovaných potravin, dále pak velké přípravné centrum a nakonec varné centrum s velkou odkladní plochou po obou stranách.

„Je to řešení, které maximálně usnadňuje práci, plnovýsuvy či otočný karusel šetří energii při ukládání, hladké plochy zase úklid. A tomu se v kuchyni žena nevyhne,“ říká s přesvědčením architekt Palladinelli. (Ví se o něm, že je skvělý kuchař, ale se všemi mužskými nectnostmi, neboli že stopy po jeho kulinářském umění v kuchyni nepřehlédnete - tyto řádky snad číst nebude!)

Pro rodinu paní Jany zvolil kuchyni Sidney od firmy Sira s horními bílými skříňkami (lak s vysokým leskem, jádro HDF) a širokou prosklenou klopnou. Spodní skříňky s plnovýsuvy mají čelní plochy upraveny tmavě hnědou dýhou z masivního dřeva wengé dokončenou lakem, samozřejmě již podle norem Evropské unie bez formaldehydu. Pojezdy u plnovýsuvy mají protihlukové dorazy Blumotion, takže se zásuvkou plnou nádobí můžete bez obav doslova prásknout - a nic se nestane, „dojedou“ zlehka jako řízené elektronickou rukou. Při jejich šířce 120 centimetrů jde o hodně praktickou záležitost!

Pracovní deska s tloušťkou čtyři centimetry je z tvrzeného laminátu se stoprocentní odolností vůči vodě. Hliníkový sokl (naklapávací na nožky) dovoluje ohánět se vlhkým mopem bez obav. Ten tu nezahálí - bílá lesklá mramorová podlaha si to žádá. „No, upřímně řečeno, teď už bych si ji možná rozmyslela, je na ní vidět každá kapka,“ trochu smutně říká paní Jana, které se nápad s bílou podlahou moc líbil (doporučení architekta nebylo totiž na materiál, pouze na barvu), zvolila si však choulostivý materiál.

 

Digestoř místo televize

Zatímco manželka se ještě po pár týdnech užívání nemůže nabažit pohodlných zásuvek, manžel má jiného favorita: odsavač. „Dostala mě digestoř. Když se na ní dívám, mám pocit, že nepotřebuji ani plazmovou televizi, protože díky osvětlení vypadá úžasně, hlavně večer. Nikdy bych nevěřil, že kuchyňský spotřebič může vyvolat až romantickou večerní atmosféru,“ říká Petr, jemuž odsavač par Ariston (design model „OM“, verze „Black“ s bezpečnostním sklem a výkonem 580 m³/h, za 35 046 ) hodně učaroval.

Spotřebiče prošly pečlivým výběrem: všechny jsou pokud jde o spotřebu i výkon v „áčku“, matované nerezové provedení usnadňuje úklid a vzhledově celou kuchyni sjednocuje. Multifunkční horkovzdušná trouba s šesti programy uspokojí i náročného kuchaře (FO 87.2 E TD IX za 24 990 ). Doplňuje ji elektronická sklokeramická varná deska se senzorovým ovládáním (KBT 6114 DBI, 18 990 ). Plně vestavná myčka (šíře 60 cm, LI 680 DUO, 27 990 , vše Ariston) se také stala vítaným pomocníkem. Že celková částka za spotřebiče nebude úplně nejnižší? Jenže někdy utratit znamená ušetřit - v tomto případě byla sleva 18 tisíc korun jako odměna za volbu spotřebičů od jednoho výrobce.

Mycí centrum s dřezem a vaničkou (Franke, AKX 654 – INOX, 13 923 ) umožňuje zvládnout přípravu jídla rychle a bez toho, že byste museli uklízet půlku kuchyně - velká plocha i různé „vychytávky“ udělaly z tohoto typu dřezu topmodel roku 2005. Dřez doplňuje drtič kuchyňského odpadu s bezpečnostním dálkovým ovladačem (13 695 ) a baterie Franke (Joy Coctail,  9966 ).

 

Alena Řezníčková

Foto: Jaroslav Kvíz (info@kviz.info)

Další informace k tématu najdete v Living 10/2005

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně