Abeceda zkroceného ohně - krby, kamna

Living, 20.10.2005

Ještě pár let a možná se objeví na seznamu ohrožených druhů. Děti už se o něm budou pouze učit, že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Všimli jste si, že oheň pomalu mizí z našeho života? V létě se vuřty grilují na elektřině a doma se topí plynem. Tedy pokud nemáte krb či krbová kamna.

 



Krby, krbová ale i kachlová kamna působí nejen jako dominanta interiéru, kterou žádná návštěva nepřehlédne. Oheň je i zdrojem tepla. Někdo si v něm přitápí během chladných podzimních večerů, jiní tak vytápějí celý dům či byt. Mnoho majitelů si ale krby a kamna pořizuje především kvůli domácí pohodě. Posezení u praskajícího ohně má v domácnostech mnohem větší sledovanost než všechny televizní reality show.

 

Výběr (skoro) jako v obchoďáku

Plánujete nový rodinný dům? Požadujte na projektantovi, ať vám do něj navrhne i krb. Nevadí, že se do stavby nepustíte hned, protože vám nezbývají peníze. Budete-li mít připravený prostor a především správně vypočítaný komín, lze si krb pořídit klidně za pár let. Při stavbě domu vás ovšem vyjde nejlevněji a přiděláte si také nejméně starostí.

Pro dodatečné osazení v místnosti jsou ideální krbová kamna. Na rozdíl od krbu jde o „kus nábytku", který se dává do interiéru jako jeden z posledních. Ale i ke krbovým kamnům potřebujete vhodný komín s průměrem 200 milimetrů. Právě správný průměr komína ale bývá častou překážkou, proč si krby či kamna nemohou dodatečně pořídit majitelé starých bytů v historických částech měst. Zde většinou po původním topení na pevná paliva zůstaly komíny s průměrem pouze 150 milimetrů. Ale ani v tomto případě není nutné házet projekt na krb do žita. Nechte si posoudit statikem, jak dokonalou máte konstrukci domu. Menší průměr zcela stačí pro stavbu kachlových kamen i kachlových krbů. Problémem však může být jejich hmotnost, která se pohybuje od 500 do 2000 kilogramů.

Jestliže se budete rozhodovat mezi krbem, krbovými a kachlovými kamny pouze podle ceny, jednoznačně vyhrají krbová kamna. Ta nejlevnější totiž pořídíte již asi za deset tisíc korun. U krbů musíte k ceně stavby ještě připočítat krbovou vložku. Ty kvalitní stojí kolem 15 000 korun, celková částka se potom snadno vyšplhá až k 50 000 korun. Za kachlová kamna dáte ještě více.  

 

Krby od A do Z

Obdivujete otevřené krby v amerických seriálech? Tyto krby se stavěly v minulosti i u nás. Dneska slouží stejně jako ve zmíněných seriálech jako dekorace, nebo si je mnozí majitelé doplnili krbovou vložkou. Existuje pro to několik důvodů. Především zavřete oheň za sklo a nemusíte se tak obávat létajících žhavých uhlíků, které mohou - v nejhorším případě - podpálit celý dům. Takovou smůlu má naštěstí málokdo. Každému ale přichází z otevřeného krbu do místnosti drobný popílek, prach a nečistoty.

Krbovou vložku ocení také v rodinách, kde očekávají od krbu nejen pohodu, ale především příjemné teplo. Výrobci uvádějí, že účinnost otevřeného krbu se pohybuje asi jen do patnácti procent. U krbových vložek dosahuje naopak až 80 procent, přičemž spotřeba paliva na tento výkon je zhruba třetinová! Při vhodném umístění tak krbem vytopíte i menší dům. U krbových vložek lze také regulovat intenzitu hoření. Nejčastěji se setkáte se dvěma základními typy: jedno- a dvouplášťovými. První pracují na principu samovolné regulace vzduchu. Stavební část krbu tvoří teplovzdušný výměník, který je součástí systému. Tento typ vložek bývá levnější, do určité vzdálenosti přenosu tepla k nim nepotřebujete ani ventilátor. Dvouplášťové krbové vložky jsou určeny především pro dodatečnou instalaci do krbů s otevřeným ohništěm. Vyrábějí se proto menší a nižší, často se doplňují ventilátorem.

 

Vybírá se i podle materiálu

Trochu ošklivá replika, že oheň uzavřený v krbové vložce je stejně opravdový jako svíčková omáčka ze sáčku, neobstojí. Pokud si chcete vychutnávat zvuk praskajícího ohně, dvířka krbové vložky lze vždy vysunout nebo otevřít. K jejich výrobě se používá speciální křemičité sklo, které má velkou prostupnost tepla, je žáruvzdorné a odolává teplotám až 800 stupňů Celsia. A samozřejmě se na něm netvoří černý povlak. Na oheň proto vidíte i po několika hodinách hoření.

Tělo vložky bývá zpravidla vyrobeno z litiny nebo kovu. V obou případech jde o velice dobře vodivé materiály, každý z nich má své výhody. Kvalitní litina se teplem nedeformuje. Kromě toho vydává teplo rovnoměrně a ještě dlouho poté, kdy už oheň v krbu vyhasl. U oceli oceníte její snadnou přizpůsobivost teplotním šokům a nerozbitelnost.

Většina zájemců o krb si většinou nechá poradit od odborníka nejen pokud jde o technické parametry, ale i o vhodný materiál na obklad. Výběr máte široký - od žuly a mramoru přes vápenec, pískovec, různě opracované kameny až po kachle nebo zcela moderní nerez ocel.

 

 

Jitka Burgmanová

Foto: archiv

Další informace k tématu najdete v Living 10/2005

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika