Kuchyně i pro děti

Kuchyně i pro děti

 

Ačkoli podle oficiálních statistik porodnost vytrvale klesá či stagnuje, na návštěvě v domácnosti byť i s jediným dítětem se nám zdá, že je ho “všude plno“. Zvídavé dětské oči a šikovné ručičky v kombinaci s prvními nesmělými kroky mohou v nestřeženém okamžiku vést i v přítomnosti rodiny či přátel k vážným úrazům, ve kterých jsme – opět řečí statistiků – na smutné evropské špičce. A kuchyně je spolu s koupelnou jednou ze dvou hlavních scén, kde se tyto malé rodinné tragédie nejčastěji odehrávají. Úspěšná prevence není nijak složitá: vytvořme dětem nejen v kuchyni vlídné a bezpečné prostředí pro všechny druhy činností a her.

 

kuchyni je pro děti největším nebezpečím množství horkých ploch a vařící se obsah nádob na sporáku či varné desce. Ochranu před horkou plotýnkou a současně stržením hrnce přesahujícím okraj varné desky zajistí speciální kovový kryt s nastavitelnou šířkou, který se jednoduše instaluje kolem varné desky a vytvoří bariéru nenechavým dětským ručičkám. V rodině s malými dětmi by toto vybavení mělo být samozřejmostí. Větší děti si nebezpečí horkých ploch sice dokáží uvědomit, ale jejich pozornost je často roztěkaná a je třeba důsledně dbát na to, aby madlo pánve či ucha větších hrnců nepřesahovala přes okraj varné desky nebo sporáku. Kolemjdoucí pak nechtíc může nádobu včetně teplého, horkého nebo dokonce právě vřícího obsahu na sebe strhnout.

Abychom zabránili stržení rychlovarné konvice malým dítětem, vymysleme pro ni vhodnou polohu tak, aby šňůra nevisela podél kuchyňských dvířek. Řešením je převázání přebytečné části šňůry poplastovaným drátkem do volného smotku, který bude ležet mezi konvicí a zdí se zásuvkou.

Stejným nebezpečím je pro děti i pečicí trouba, která obzvlášť v klasické poloze pod linkou představuje se svítícím interiérem a linoucí se vůní velké lákadlo pro “ochutnávku“ či hlubší průzkum. Všechny matky určitě potěšili výrobci oddělením a úplnou prostorovou nezávislostí dvou dosud pevně svázaných komponentů: varné desky a pečicí trouby. Vestavěná trouba se tak ocitá v praktické poloze ve výši očí hospodyně, často v těsném sousedství mikrovlnné trouby. Rychlý pohled prosklenými dvířky do jejích útrob usnadňuje kontrolu pokrmu a umožňuje manipulaci s horkou nádobou bez ohýbání. Především je ale spolehlivou zárukou bezpečnosti malých dětí, které na ovládací panel ani dvířka trouby nedosáhnou.

Samostatná varná deska má regulační knoflíky osazeny v ploše a nikoliv z čela, kde na ně děti mohly snáze dosáhnout a manipulovat s nimi. Nejlepší prevencí je pořízení varné desky i trouby s dětskou bezpečnostní pojistkou. Pro bezpečí všech členů rodiny zvolme u plynové varné desky – která zůstává stále nejoblíbenější – typ s pojistkou, která automaticky vypne přívod plynu v případě jeho náhodného uhašení.

 

Hrany ochrání krytky

V žebříčku dětských úrazů následují za popáleninami tržné rány na hlavě a další drobná poranění kůže.

Ostré předměty, hrany a různé výčnělky jsou velkým nepřítelem pro bezpečný dětský svět. Řešením je pouze jejich důsledné omezení. Pracovní deska s kolmo okoseným čelem s pravoúhlými rohy sice dokonale reflektuje módní trendy a okouzluje nás svou elegancí, pro domácnost plnou dětí však není dobrou volbou. Nemusíme se bát volby moderní silnější desky s tloušťkou 38 až 60 milimetrů, pamatujme však na měkce oblou přední hranu s okosenými rohy.

Stejné nebezpečí číhá na děti také u jídelního stolu, obzvlášť u moderních typů strohých tvarů ze studených materiálů: skla a kovu. O tenkou a špičatou skleněnou desku stolu si může dítě ve chvíli nepozornosti ošklivě ublížit a nemusí jít jen o velkou bouli na čele. Je především nutné pamatovat na ochranu očí. Masivní stolní deska z měkkého dřeva s oblou přední hranou i rohy doplněná dřevěnými nohami je ideálním řešením, u ostatních stolů nám přijdou vhod ochranné plastové kryty, které z ostrého rohu vykouzlí tvar bezpečně oblý.

Pokud není chráněn představeným nábytkovým solitérem, je dalším potenciálním místem úrazu také starý litinový radiátor vyčnívající výrazně do prostoru. Můžeme ho vyměnit za tenké moderní topné těleso s hladkou přední stěnou nebo ho nahradit podlahovým topením. Nejenže místnost opticky zvětšíme a získáme další cennou podlahovou plochu, ale vyhřívaná podlaha bude příjemným místem dětských her…

 

Ostré předměty raději do zásuvek

Velmi nebezpečnými předměty pro děti jsou všechny nože, porcovací nůžky, sekáčky na led a podobně. Vystavovat nože na magnetické tabuli je velmi efektní, obzvlášť v domácnosti osaměle žijícího muže, v domácnostech s dětmi bychom se však tohoto doplňku měli raději vzdát, ačkoliv visí bezpečně vysoko. Děti jsou vynalézavé a dostanou se všude, navíc nepozorovaně, tiše a rychle. Nože je proto vhodné uchovávat v zásuvkách zasunuté do dřevěných nástavců chránících jejich ostří a zásuvky proti výsuvu zabezpečit dětskou pojistkou.

Nebezpečí někdy hrozí i tam, kde bychom ho nečekali – jsou jím často i obyčejné kuchyňské úchytky. Bezpečné i uživatelsky komfortní jsou typy jemných oblých tvarů, které přirozeně padnou do dlaně. Výrazně horizontální kovové tyče pod pracovní deskou jsou sice velmi efektní, protože však poměrně výrazně vyčnívají před rovinu kuchyňských dvířek, mohou způsobovat časté modřiny nejen mamince na nohách, ale také dítku na hlavičce… Pro moderní domácnost s dětmi jsou optimální úchytky v minimalistickém stylu. Svým decentním vzhledem zapuštěných kovových obdélníčků z nerezu nebo hliníku opticky téměř neruší geometricky členěné plochy skříněk. Při použití je lze lehkým tlakem vymáčknout. Jinou alternativou jsou malé obdélníčky rovnoběžné s horní hranou dvířek, které jsou u spodních skříněk do značné míry “překryté“ pracovní deskou.

 

 

Ing. arch. Veronika Haroldová

 

FOTO archiv firem

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně