Stále je uklizeno aneb vestavné skříně

Možná to dnes už není tak obvyklé, ale ve starších stavbách se s oblibou vytvářely nejrůznější výklenky, niky nebo slepé zdi, které neměly žádnou praktickou funkci, prostě „tak nějak vyšly“. Právě o takových nepravidelnostech půdorysu platí, že zdánlivá nevýhoda se stává předností: stačí je vybavit vnitřními policemi a opatřit dveřmi a na světě je nový úložný prostor. Vestavěný nábytek se dnes stává fenoménem právě díky úspornosti prostoru a až nečekaně velkému objemu.

 

 Velmi široký sortiment vestavěných skříní, množství kombinací a doplňků usnadňuje zapojení skříňové sestavy do stylu a atmosféry interiéru – může být jak jejím doplněním, tak svébytným solitérem, od něhož se bude odvíjet další zařízení. Ačkoli pohledově nejvýznamnější je samozřejmě vnější část vestavěného nábytku, tedy vlastní dveře, stejně důležité je také uspořádání vnitřního prostoru. Od systému polic, závěsů, šatních tyčí, přihrádek, zásuvek a dalších přepážek se odvíjí praktičnost a celkový objem nábytkového prvku. Vestavěná skříň tak není vystavena pohledům z několika stran, jako je tomu u klasického nábytku, ale zpravidla pouze z jediné, čelní. Vnější strany vymezující interiér vestavěného nábytku tak úsporně nahrazují obvodové konstrukce místnosti.

 

Police, koše, drátěný program

Podle toho, do jaké části rodinného domu si vestavěný nábytek pořizujeme, a podle charakteru ukládaných věcí zvolíme vybavení vnitřního prostoru. Vyrábí se vždy z hotových komponentů sestavených přesně na míru. Vnitřní úložné police bývají většinou z dřevotřískových desek s laminovaným povrchem, který je hladký, snadno se čistí a je zdravotně nezávadný. Trochu citlivější jsou jeho hrany. Ty by neměly být opatřeny zažehlovacími pásky, protože by se při častějším namáhání snadno odtrhávaly, ale vždy odolnými a tvrzenými ABS hranami. Kromě standardních polic máme na výběr i další prvky pro členění prostoru: drátěný program s kolejnicemi a košu, uzavřené zásuvky, výsuvné police, specializované nástavce. Do vestavěné skříně umístěné v ložnici tak určitě kromě polic umístíme i výsuvnou tyč na ramínka, držák pro snadné uložení kalhot bez ramínek, tyč pro zavěšení kravat či šátků. Praktické jsou také nejrůznější drátěné koše, v nichž je prádlo uloženo velmi přehledně a při hledání drobnějších kusů oděvů nemusíme otvírat všechny zásuvky.

Za posuvnými nebo výklopnými dveřmi vestavěné skříně se však může skrývat i složitější svět než jen sestava polic a drátěných přihrádek. V malém bytě může takto vybavený výklenek sloužit jako prostor pro domácí práce – schováme za něj pračku i se sušičkou, výsuvné žehlicí prkno nebo koše pro vyprané, ale ještě nevyžehlené prádlo. Odsunutím dveří pohybujících se v kolejnicích tak nepřicházíme o další prostor nutný k manipulaci s dveřním křídlem, takže třeba počítačový stolek či pracovní kout bude ve vestavěné skříni vždy snadno k dispozici a navíc jej není třeba neustále uklízet – stačí odejít od rozpracovaného díla, zatáhnout dveře a máme uklizeno.

 

Materiály na výběr

Pokud jsme úspěšně vyřešili dilema s umístěním a uspořádáním vnitřního prostoru, musíme se rozhodovat znovu – tentokrát půjde o vlastní dvířka. V nabídce dodavatelů nalezneme masivní dřevo, laminované desky, překližku, nejrůznější dřevotřísky, plast, ale i plech, plexisklo nebo sklo.

Do luxusních interiérů vybavených kvalitním masivním nábytkem zvolíme asi dvířka dýhovaná, nejlépe ve stejné povrchové úpravě jako ostatní nábytek. Levnější variantou, na níž krása přírodního dřeva dobře vynikne, jsou lamelová dvířka připomínající uspořádáním lišt stažené žaluzie. Jejich výhodou je neustálé provětrávání prostoru, což může být vhodné zejména u botníků, šaten nebo v pracovních koutech. Horizontální lamelové prvky vnášejí do interiéru drobnější měřítko, proto jsou vhodné zejména do menších místností a dětských pokojů. Tam, kde se snažíme naopak o optické zvětšení prostoru, neváhejme použít na dveře zrcadlo – hodí se vždycky, zejména v šatně, a navíc vestavěnou skříň povyšují o další praktický prvek.

Netradiční, i když velmi zajímavou úpravou dveří může být bambusové proutí, ozdobné dřevěné mřížoví nebo jen plech s pravidelnou perforací, i když v posledním případě počítejme s tím, že pohyb takových posuvných dveří nemusí být vždy bezhlučný. Elegantní variantou je pískované sklo, které jemně propouští světlo a naznačuje vnitřní uspořádání interiéru. Tady ovšem pozor na lákavé obrázky z katalogů – police za pískovaným a podsvíceným sklem se většinou pro účely fotografování vybavují šatstvem jedné barvy, náš šatník je však mnohem pestřejší a v interiéru může barevná změť za sklem působit trochu rušivě.

Co byste ještě měli vědět

1. Vestavěné skříně na míru se stávají pevně zabudovanou součástí interiéru a většinou si je pořizujeme na celý život. Zabývejme se proto jejich plánováním se stejnou pečlivostí, jakou jsme věnovali například kuchyni či koupelně.

2. Pro vestavěnou skříň využijme celou výšku stěny - skříně na míru je možné montovat až do výšky 320 cm. Do vyšších oddílů se samostatnými dvířky lze uložit skutečně jen málokdy používané věci.

3. Vnitřní členění úložného prostoru ve skříni na míru má být praktické: maximální dosažitelná výška ze stoje pro ženy je 195 cm. Výše umístěné police se již stávají nepraktické svou nedostupností při běžném provozu.

4. Do polic ve výšce 180 a více centimetrů patří jedině sezónní věci. Naopak do spodních částí skříně (pod 70 cm výšky) patří pouze předměty snadno vyjímatelné, abychom zbytečně nanamáhali záda.

5. Skříně na míru můžeme použít kdekoliv, tedy například i v koupelně, kde přehledně roztřídí a uschovají všechny toaletní potřeby, které jinak mohou překážet a kazit estetický dojem z místa původně určeného k uvolnění a relaxaci.

6. Skříň umístěná do výklenku ušetří naše finance. Lze totiž namontovat pouze nezbytné díly konstrukce skříně, takže se snadno obejdeme například bez některých bočnic, ale i bez dílu podlahového či stropního.

7. Je-li skříň umístěna v menší místnosti, využijme možnosti zvětšit prostor opticky tím, že čelní stěnu skříně osadíme z větší části zrcadlem.

8. Při pořizování zrcadla na čelní stranu skříně je třeba počítat s dosažitelnou výškou skříně ze stoje, aby se zrcadlo dalo pohodlně čistit vždy, když je potřeba.

9. Pokud potřebujeme jen přepažit prostor v bytě a oddělit jednu místnost od druhé, můžeme využít oboustranný pojezdový systém z anodovaného hliníku, jehož kolečka nejsou viditelná ani z jedné strany.

10. Při výběru skříně si nechme zhotovit počítačovou vizualizaci, kterou nabízejí renomovaní výrobci, případně alespoň kvalitní nákres. Ujasníme si včas naše požadavky a případné výhody a nevýhody tohoto řešení.


Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 8/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design