Zvyšování nájmů už začíná

Pavel Daniel, 12.10.2006
„Většina soukromých pronajímatelů již nájemníkům zvýšení činží oznámila,“ sdělil místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit. U většiny bytů se od prvního ledna zvýší činže řádově o stokoruny.
Podle předsedy Hnutí na obranu majitelů realit Girolama Giormaniho již oznámení o zvyšování nájmů proběhlo ve všech oblastech republiky „tak říkajíc od Ostravy po “. Obce se zvyšováním nájmů otálejí kvůli volbám Největší cenový skok nastane ve velkých městech, kupříkladu v Praze mohou nájmy vzrůst o pět set a ve velkých bytech až o tisíc korun.
Naproti tomu v menších obcích nebo v chudších regionech jsou to pouze desítky korun. „Většinu lidí toto zvýšení finančně nijak nezasáhne. S výjimkou Prahy a Brna je v podstatě mikroskopické, takže jsem slyšel i o případech, kdy nájemníci zahrnuli majitele domů kvůli zvýšení činží posměchem,“ uvedl Axamit.
Předseda Sdružení na obranu nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček je ale poněkud jiného názoru. Podle něj sice toto zvýšení nebude mít samo o sobě závažný sociální dopad, problémy ale začnou ke konci čtyřletého období deregulace. „Potom již mnozí nájemníci nebudou moci své byty zaplatit,“ obává se Křeček.
Na rozdíl od soukromých majitelů domů, kteří až na výjimky využili možnosti svým nájemníkům činže zvýšit, obce tak zatím činily jen výjimečně. Podle Křečka nechávají zastupitelé rozhodnutí na svých nástupcích, kteří vzejdou z nadcházejících komunálních voleb. „Obce to odkládají hlavně z populismu,“ je méně diplomatický Axamit. Podle něj tak města poškozují zbylé obyvatele kvůli hlasům sedmnácti procent občanů platících regulované činže. Nájemné by se mělo v Česku zvyšovat průměrně o 19,2 procenta za rok. Roční činže by tak kolem roku 2010 měla odpovídat zhruba pěti procentům ceny bytu.
 
(Michal Kučera, Lidové noviny)


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality