US realitní trh se snaží rozhýbat, ceny domů ostře klesají

IQ-TRADE, 30.10.2006
Stavitelé nových domů zápolí o to udržet se na tenkém realitním trhu a snižují ceny a nabízejí paletu dalších slev aby přilákaly zákazníky a prodali nově postavené objekty, uvedly v pátek vládní a průmyslové statistiky. Jeden z největších stavitelů na trhu Pulte Homes uvedl že mu zisk za třetí kvartál meziročně klesl o více než 50%.

Ministerstvo obchodu uvedlo že v září průměrná cena nového rodinného domu meziročně poklesla o 9,7% na $217,000 což je největší pokles od prosince 1970.

Podle statistiky asociace stavitelů domů (NAHB) dosáhl meziroční pokles cen nových domů v září 5% zatímco ještě před dvěma měsíci ceny nových domů stoupaly. Aplikačního cíle dosáhly nižší ceny. Rezerva neprodaných domů v září klesala druhý měsíc za sebou zatímco počet prodaných domů sezónně nastavený vzrostl meziměsíčně o 5,3%.

Zrušení staveb byly ze statistik nových domů ale vyloučeny. Ministerstvo obchodu eviduje nový prodej teprve tehdy dojde-li k podepsání smlouvy mezi kupcem a stavitelem. NAHM uvedla že tato zrušení vzrostla v roce 2005 o více jak 50%.

Nicméně ekonomové a experti odvětví upozorňují že tato data poskytují poněkud zdeformovaný obraz realitního trhu v USA z důvodu vyšších prodejů nových domů na jihu kde jsou domy levnější s nižšími prodeji na severovýchodě kde jsou ale reality dražší.

Prodeje existujících domů meziročně klesly v září o 14% na celoročně přepočtených 6,2 milionů což je nejnižší hodnota od ledna 2004.
Pro IQ-TRADE hj-com


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality