Ceny bytů loni prudce rostly - Praha +32%, Brno +15%, Ostrava +12%

Kdo zaváhal, musí si pořádně připlatit. Ceny bytů vyrostly za loňský rok v mnoha městech o více než deset procent. Týká se to hlavně Prahy, ale i Liberce, Olomouce, Brna, Zlína, Pardubic nebo Ostravy.

Zatímco starší třípokojový byt o 68 metrech čtverečních stál na konci roku 2005 v Praze necelé dva miliony korun, teď už je to o půl milionu více.

V Liberci se podobný byt nabízí v inzerátech za milion, což je o celých dvě stě tisíc více než před rokem. O stejnou částku si zájemce připlatí i v Olomouci. Takový byt tam nyní vyjde na 1,2 milionu. Vyplývá to z posledních srovnání Institutu regionálních informací, který sleduje ceny, za které se byty nabízejí v inzerátech.

Cenu bytů zvyšuje velká poptávka silné generace, narozené v sedmdesátých letech, dostupnost hypoték i zájem cizinců, kteří s byty v Česku spekulují.

Rozdíly v cenách nemovitostí po zemi jsou závratné. V Pardubicích stojí třípokojový byt hodně přes milion, v Mostě je k mání za tři sta tisíc korun.

"Za poslední rok tu ceny stouply o více než třetinu," říká pardubický realitní makléř Václav Beran. Pamatuje si, že vloni prodával byt 3+1 za 1,2 milionu a před pár dny na stejném sídlišti už za 1,65 milionu korun.

Ceny bytů tak dohánějí sousední Hradec Králové. Milionovou hranici už překročily průměrné byty v deseti ze třinácti krajských měst v Česku. Pod ní jsou byty v Českých Budějovicích, v Ostravě a Ústí nad Labem. Podle ekonomů a analytiků ČNB by nemělo jít o spekulativní bublinu, která hrozí prasknutím.

Ceny dále porostou, ale umírněněji. Realitní makléři a stavebníci odhadují roční růst o pět až deset procent podle regionů.

Příjmy rostou, úroky jsou nízké a lidé mají stále zájem nakupovat. "Lidé se vrhají do hypoték hlava nehlava, ale tempo se zpomalit musí," říká Pavel Hájek z realitní společnosti Re/Max.

Za letošním růstem podle něj stojí hlavně zdražení panelových bytů. "Ceny porostou dále, v příštích dvou letech tak o deset procent ročně, potom o tři až pět procent. Rostou i ceny bytů v okolních zemích," dodává.

Navíc ekonomika kvete. "Kdyby však přišla recese, trh by se zapotácel," podotkl.

Průměrné ceny bytů v Kč/m2
Praha 37 662 32%
Liberec

15 206

21%

Olomouc

17897

18%

Brno

19353

15%

Ostrava

12%

Zlín

 

16%

Hradec Králové

10%

Plzeň

 

10%

Pardubice

 

10%

Jihlava

 

8%

Ústí n. Labem

6603

2%

Karlovy Vary

1%


Zdroj: iDnes.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality