Reforma zdraží hypotéky až o 20 000 Kč/rok

Dvacet tisíc korun ročně při hypotéce na 1,5 milionu korun splácené po 25 let. Právě tolik si budou muset lidé podle expertního odhadu připravit navíc kvůli reformě veřejných financí, již ve středu schválila vláda.

Kabinet v konečném návrhu reformy daní, který pošle v červnu do sněmovny, vyškrtl některé avizované kroky - jako rušení daňové výhody na režijní jízdenky, nebo zrušení daňového osvobození příjmů z prodeje volně obchodovatelných akcií a fondů po šesti měsíčním držení.

Naopak - zrušení daňového osvobození úroků z hypotečních zástavních listů, kterými banky financují hypotéky, v návrhu zůstalo. Nezabraly ani námitky ekonomů, že se tak znepřístupní bydlení střední vrstvě.

"Zrušení daňové výhody u hypotečních zástavních listů zdraží hypotéky asi o 0,5 až 0,8 procenta," píše se ve studii, kterou si nechala zpracovat česká bankovní asociace od profesora Jiřího Hlaváčka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ten vypočítává, že jen kvůli hypotečním zástavním listům by splátka hypotéky na 1,5 milionu korun s 25letou splatností a fixací na pět let poskočila až o osm set korun. K tomu pak přidává daňový dopad, který po snížení sazby bude pro člověka s čistým platem 20 tisíc znamenat, že z této hypotéky získává úlevu z daní jen asi 4500 měsíčně, přičemž dnes je to 7500.

"Celkově pak bude muset příslušník střední vrstvy, u nějž reforma nepočítá s výraznějším navýšením čistého příjmu, zaplatit ročně na splátkách hypotéky i o více než 20 tisíc korun víc," píše Hlaváček v analýze.

"Z počátku to bude asi tisícovka měsíčně, až se dostaví všechny efekty reformy může to být i více než těch dvacet tisíc," řekl Hlaváček pro Aktuálně.cz.

K podobným číslům dochází i předseda komise Bankovní asociace pro hypoteční obchody Pavel Kühn. Podle něj přes zástavní listy podraží jedna měsíční splátka shodného úvěru asi o 600 korun. "Pokud připočteme prognózu zvyšování sazeb, která hovoří o navýšení pětileté tržní sazby do konce roku 2008 o dalších 0,8 procenta ročně, je u shodné hypotéky v součtu rozdíl ve splátce již 1250 korun měsíčně," dodává.

Konec zneužívání?

A co k tomu říká ministerstvo?

"Již několik let se snažíme tuto výhodu odstranit pomocí různých novel zákona, které však nikdy neprošly," řekla deníku Aktuálně.cz náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. "Důvod? Trh už je podle našeho názoru dostatečně rozvinutý a navíc bylo tohoto nástroje zneužíváno či využíváno k daňové optimalizaci," doplňuje.

Dodatečný daňový výnos do státního rozpočtu bude zanedbatelný. Podle Trezziové nepůjde ani o miliardu korun ročně. Hlaváček ve své analýze předpokládá zhruba dvě miliardy.

"Zrušení daňového zvýhodnění hypotečních zástavních listů je podle mě nedomyšleným trestem za úspěch hypotečního trhu. Podporu by však potřeboval ještě alespoň deset let," tvrdí Hlaváček s tím, že tento krok vlády může rozkolísat poptávku po těchto listech či dokonce zvýšit rizikovost stávajících hypoték.

O rozvinutosti hypotečního trhu pochybuje i šéfekonom ČSOB Tomáš Sedláček. "Jistě, nárůsty na trhu hypoték jsou velké, ale stále ještě podíl na hrubém domácím produktu je nižší než například v Polsku a Maďarsku. A tento krok zdraží hypotéky koncovému zákazníkovi. To může být pro mnohé rozhodující moment nepouštět se do financování vlastního bydlení," uvedl.

Zdroj: Aktualne.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika