Šikmá střecha změní Váš život

Šikmá střecha změní Váš život

 

Bydlení v paneláku ze sedmdesátých let, postaveném v rekordně krátké době, není většinou žádná výhra.  Jeho koupě či vlastnictví asi nenazveme dobrou investicí, protože tržní hodnota takového bytu či domu je obecně nižší a dále klesá.  Problémy v těchto domech najdete doslova od střechy po sklep. My se zaměříme na jedno z nejbolestnějších míst – střechu – a ukážeme vám, jak pomocí nového zastřešení nejen vyřešíte problém, ale nemovitost může výrazně získat na ceně. Příčinami nedokonalosti těchto střech jsou chyby v projektech, nedostatečná kvalita práce a neprováděná pravidelná údržba, takže stavby s plochými střechami takřka bez výjimky vykazují již po několika letech opakované problémy se zatékáním. Zvláště na panelových domech byly používány nejrůznější varianty skladby a typů jednoplášťových i dvouplášťových střech, neexistuje tudíž jediný univerzální model opravy ploché střechy, snad jen s výjimkou trvalého, rychlého řešení vybudování nové šikmé střechy nad stávající plochou střechou.

 V čem spočívá systém šikmého zastřešení

Systém Lindab Roof funguje na principu tenkostěnné ocelové konstrukce, kterou je možno změnit plochou střechu v šikmou. Šikmá střecha zcela změní výraz domu a zbaví nájemníky jednou provždy nepříjemností se zatékáním. Tuto úpravu také většina investorů spojuje s celkovým zateplením domu a barevné fasády ladí s novou střechou. Krytinu lze vybírat z 19 odstínů. Každá změna zastřešení z ploché na šikmou střechu podléhá stavebnímu řízení. Společnost Lindab dodává nejen kompletní střešní systém, resp. celou nosnou konstrukci obytné nástavby včetně podrobné stavební dokumentace potřebné pro získání stavebního povolení. Pro investory nebo zadavatele připravuje také návrh stavby včetně výměr a odhadu nákladů na stavbu.

 Bydlení pod střechou se vyplatí

Existují dvě základní varianty - nízké zastřešení a obytné nástavby. Konstrukční systém  Lindab Roof dovoluje vystavět střechu prakticky s jakýmkoli tvarem a sklonem. Použitý materiál jen minimálně zatěžuje původní konstrukci, u nízkého zastřešení dosáhne vlastní hmotnost kolem 10 kg/m2, u obytných nástaveb je pak celá stavba 3x lehčí než pórobeton a až 10x než cihlový nebo betonový skelet. Technologie lehkých ocelových konstrukcí pro obytné nástavby s využitím moderních izolačních materiálů umožňuje při splnění horních limitů stavebních norem použít celkovou šířku stěn 25 cm, což je ve srovnání například s Porothermem téměř poloviční šířka. U domu s obvodem stěn 80 m touto technologií získá investor navíc 12 m2, což je při ceně 30 000 / m2 úspora 360 000 .

 Rychle a komfortně

Dodávku materiálu garantuje firma Lindab maximálně do 3 až 4 týdnů a realizace pak v závislosti na komplikovanosti střechy a počasí zabere další 3 až 6 týdnů. Moderní materiály používané na opláštění a izolaci zajišťují maximální tepelný i protihlukový komfort pro nové nájemníky. K dosažení doporučeného tepelného odporu tak postačí použití 150 mm minerální vaty mezi profily a na fasádě 50 mm polystyrenového zateplovacího systému s minerální omítkou.

Je zřejmé, že rozhodnutí provést radikální změnu a postavit si novou šikmou střechu na panelovém domě přináší řadu starostí a nákladů, ale odměnou je jistota, že střecha domu je dobře a kvalitně ošetřena, konstrukce je pevná a spolehlivá, krytina kvalitní a bezproblémová.

 Ing. Petr Hynšt  (petr.hynst@lindab.com)

Lindab s. r. o.,

Na Hůrce 1081/6, 161 00 Praha 6 - Ruzyně, tel.: +420 233 107 200, e-mail: info@lindab.cz,www.lindab.cz

 

Jak na to, chcete-li mít nad svým domem spolehlivou novou šikmou střechu?

Než začnete stavět:

-          každá změna druhu zastřešení z ploché na šikmou střechu podléhá stavebnímu řízení

-          realizaci musí předcházet zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení a hlavně obdržení tohoto povolení od místního stavebního úřadu

-          spolupráce výrobce Lindab a s projektantem montážní firmou je samozřejmostí, stejně jako poskytnutí kompletního technického řešení včetně statického posouzení konstrukce pro zpracování projektu.

 

Stavba zahájena:

-          na začátku firma provede přesné zaměření a sondy do střešního pláště a podle výsledků upraví projekt a objedná materiál na stavbu

-          dodávku materiálu garantuje firma Lindab maximálně do 3 až 4 týdnů a realizace pak v závislosti na komplikovanosti střechy a počasí zabere další 3 až 6 týdnů

-         během celé stavby pracovníci zajistí pravidelné dohledy, aby zkontrolovali, že realizace probíhá dle dodané montážní dokumentace a všech zásad a postupů pro montáž systému LindabRoof.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy