JAK NA MALÉ KOUPELNY

JAK NA MALÉ KOUPELNY

Snad každý, kdo si zařizuje či rekonstruuje bydlení, sní o velké luxusní koupelně. Realita je ovšem taková, že se koupelna musí často vměstnat na pouhých pár metrů čtverečních. To platí samozřejmě zejména u panelových domů, menších bytů a garsoniér. Stejný problém však řeší paradoxně i ti, kteří si pořídí větší dům či byt a rozhodnou se vybudovat kromě jedné velké koupelny ještě koupelnu druhou - menší.

 

Navrhnout malou koupelnu tak, aby byla funkční, praktická, a zároveň pěkná na pohled, to je skutečně nelehký úkol.

Do koupelny musíme vměstnat umyvadlo, vanu nebo sprchový kout, často i toaletu. Pokud máme toaletu v oddělené místnosti, budeme zase zvažovat, zda se nám tam vejde i malé umyvadlo. Čím dál více lidí by v koupelně rádo mělo i další vybavení, například bidet či pisoár. A u malých bytů se nám tam často musí vejít i pračka. Každý z těchto zařizovacích předmětů však potřebuje nejen prostor, do kterého se umístí, ale také prostor kolem, aby mohl plnit svou funkci. Pokud má koupelna sloužit pro více lidí, musíme myslet i na pohyb lidí po koupelně. Například umyvadlo hned za dveřmi poslouží jednomu člověku vcelku bez problémů, ovšem druhý se již do koupelny často ani nedostane.

 

Naštěstí výrobci sanitární keramiky přicházejí na to, že malých koupelen je velké množství a vyplatí se na ně myslet již při navrhování a výrobě jednotlivých produktů. Renomované značky tedy vyrábí speciální série menších umyvadel či toalet, některé dokonce navrhují speciální tvary sanitární keramiky pro komplikovanější prostory, v rohy, v úzké průchody a podobně. Možností pro malé koupelny je čím dál více a je z čeho vybírat. Pryč jsou časy, kdy bylo naprosto jasné, jak bude koupelna v panelovém domě vypadat, neboť jiným způsobem se tam vana, umyvadlo a pračka jednoduše nevešly.

Už také neplatí, že pro malou koupelnu musíme vybírat sanitární keramiku levných značek, neboť ty kvalitnější a renomovanější výrobci jsou zaměřeni pouze na velké prostorné koupelny. I miniaturní koupelna dnes může být luxusní a splňovat nejmodernější trendy a požadavky na vysokou kvalitu. Někdy jde o kolekci zaměřenou na maximální praktičnost, jindy o designové lahůdky pro koupelnové labužníky.

 

Využijte každý kout.

Série Oblic je důkazem, že i malý prostor je možné vybavit luxusní sanitární keramikou s atraktivním designem. Pisoár, umyvadlo i toaleta Oblic dovedou v malém prostoru doslova vyplnit každý růžek. Promyšlený kompaktní  nábytkový program se skládá z nástěnné poličky, rohové skřínky, krytu umyvadlového odpadu s integrovanou poličkou a zrcadla. Nábytek z ušlechtilé oceli nebo antracitově zbarveného kovu působí velmi moderním a vzdušným dojmem. Umyvadlo nabízí překvapivě velkou odkládací plochu. Toaleta díky svému natočení umožní pohodlné sezení i v případě, že je umístěna v rohu. Moderně navržený pisoár je také orientován do prostoru a je vybaven odsáváním. (Villeroy&Boch)

 

Sprchu nebo vanu.

Jedna ze základních otázek jistě zní: Vanu, nebo sprchový kout? Samozřejmě záleží na tom, zda dáváme přednost rychlému osprchování, nebo vaně plné pěny. Sprchový kout je prostorově méně náročný, ale v nabídce koupelnových studií jsou dnes i vany, které nezaberou o moc větší prostor a přitom pohodlné vykoupání bez problémů umožní.

Oblíbeným kompromisem jsou vany se sprchovou zástěnou. Některé mají část sprchové zástěny dokonce otočnou, takže po vstupu do vany za sebou můžeme zavřít dvířka jako ve sprchovém koutu.

 

Vana LOGIC 120 boří mýty o tom, jak velká musí vana být, aby byla pohodlná. Pokud je v koupelně tak málo místa, že běžná vana nepřichází v úvahu, a přesto si chcete čas od času vychutnat relaxaci ve vaně plné pěny, toto může být řešení.  V kombinaci se sprchovou zástěnou se jedná o kompromis mezi vanou a sprchovým koutem, který vám dá možnost volby i v tak malém prostoru, kde byste to nečekali.

Vana měří na délku pouhých 120 cm, avšak díky kolmým stěnám a úzkému rámu je vnitřní prostor překvapivě velký (GUSTAVSBERG).

 

Vana SUBWAY

Pohodlné sprchování vstoje ve vaně si užijete díky nové asymetrické P-vaně Subway, která kombinuje sprchovou vaničku a vanu v jednom. Díky praktickému tvaru „P“ a  rozměrům pouhých 170 x 75 cm představuje atraktivní řešení s překvapivě prostornou sprchovou zónou a je tak ideální pro menší koupelny. Objem vany včetně 1 člověka je 215 l. Vana je dodávána v levé i pravé variantě včetně panelu a sprchové zástěny.

 

Vana LOGIC OFFSET je speciálně navržena pro malé koupelny. Její tvar nabízí velmi pohodlné koupání i přes to, že vana na délku měří 160, nebo dokonce pouze 150 centimetrů (dle typu). Je toho dosaženo netradičním šikmým umístěním vnitřního prostoru vany a jejími kolmými stěnami. Širší okraj vany na vnější straně umožňuje pohodlné sezení. To ocení například ti, co mají bezprostředně vedle vany umyvadlo a rádi se posadí třeba během čištění zubů. Sezení na okraji vany však přijde vhod třeba i během koupání malých dětí. K sezení je uzpůsoben také zadní roh vany. Pro pohodlné koupání je prostor pod hlavou vytvarován do Ergonomické Logic vlny. Vanový prostor je na jedné straně o něco rozšířen, aby vana nabídla co největší pohodlí i při sprchování. Vnější tvar vany je přizpůsoben umístění pračky. Rovná hrana o délce 65 cm umožní postavit přímo vedle vany pračku jakékoliv velikosti, a to z obou stran dle dispozice koupelny.

Vanu je možné doplnit i speciální zástěnou pro sprchování. Pevná část zástěny přesně pasuje na rovnou hranu vany, otočná část umožní pohodlný vstup do vany a při sprchování ji můžete otočit do pravého úhlu a vytvořit tak praktický sprchovací kout. (GUSTAVSBERG)

 

Vany GUSTAVSBERG je možné doplnit i masážním systémem SPARKLING, který je unikátní nejen svou funkcí masáže jemnými bublinkami, ale jde také o nejtišší masážní systém na našem trhu. To ocení zejména ti, kteří by si rádi pořídili masážní vanu do koupelny v panelovém domě.

 

Malé a ještě menší.

Nové, zmenšené WC a bidet Omnia architectura compact představují inovativní, na míru šité řešení pro malé koupelny. WC Omnia architectura compact, jehož rozměry byly zmenšeny na 35,5 x 48 cm, je vybaveno funkcí Aquareduct pro úsporu vody - na jedno spláchnutí spotřebuje pouhých 4,5 l.

Pisoár Omnia architectura je vybaven novým přívodem vody s flexibilní hadicí, což znamená, že připojení je snadné a bez nutnosti pokládat přívodní potrubí nebo vrtat do zdi nové otvory. Pisoár lze dokonce zavěsit na již existující přípojku. Další předností je spotřeba pouhých 0.8 litru na jedno spláchnutí.Kolekce Omnia architectura se skládá ze 36 sanitárních prvků.

 

(Villeroy&Boch)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna