Dráty, které osvobozují

Nebuďme vězni své kuchyně. Nedopusťme, abychom se kvůli každé sběračce museli shýbat až do té nejspodnější zásuvky. Vystavme si vše, co je zapotřebí ke každodennímu postávání u plotny pěkně v úrovni očí tak, aby stačilo natáhnout ruku.

 

Nejlepším pomocníkem nám při tom může být závěsný drátěný program. Není přece problém na záda kuchyňské linky přivrtat nosné tyče či profily, na které pak lze zavěsit celý systém držáků či háčků, na který lze zavěsit téměř vše: od naběraček až po systémy s fresh-fóliemi, ale třeba i držák na oblíbenou kuchařku.

 

Dříve nebyli vybíraví

V kuchyních našich babiček se lidé museli smířit s tím, co se nabízelo. V každé vesnici byl alespoň jeden truhlář, který uvítal každou zakázku na novou polici, která sloužila k uložení talířů či pokliček, některé byly dokonce opatřeny dřevěnými háčky na zavěšení hrníčků, naběraček nebo vařeček. Ostatně výrobky dokumentující dobové nástěnné systémy jsou nejenže k vidění na mnohých chalupách, ale tento styl se dodnes kopíruje a je předmětem zájmu mnohých domácích kutilů. Pro ně je lupénková pilka božstvem, o které se starají pečlivěji než o vlastní manželku v dobách těsně po svatbě.

V městských aglomeracích se ale žije jinak. Artefakty minulosti si necháváme na případné volné víkendy na chalupě a doma se snažíme „srovnat“ s dnes převládajícím techno stylem. Z toho vyplývá, že vyřezávané poličky pečlivě skrýváme do chalupářských lokalit, domácí kuchyni vévodí spíše nerez, obecně kov, který více rezonuje se současnými trendy.

 

Materiálové kombinace

Nejčastěji je možné se setkat s kovovými závěsnými programy a jejich doplňky, a to s nerezovou ocelí, pochromovanými nebo lakovanými dráty či s hliníkem. S vazbou na útulnou domácí pohodu se někdy kovové prvky kombinují s dřevěnými detaily, které mu uberou chladnosti. Populární jsou i plastové prvky, dnes beze strachu, že zase soudruzi z NDR někde udělali chybu. Dnešní hmoty se nejenže lehce ošetřují, ale nehrozí ani změna tvaru vlivem vyšších teplot a agresivního kuchyňského prostředí, ale ani nebezpečí prasknutí.

 

Na lišty

Základem většiny závěsných programů jsou závěsné lišty, tyče či celé stěny. Na ty lze většinou připevnit jak police, tak i nejrůznější závěsné koše, odkapávače, přihrádky, sady háčků.

Základem každé závěsné sestavy je soustava segmentů, kterou lze kombinovat, a to nejen v rovině, ale sestava by měla mít možnost kopírovat tvar linky. To znamená, že by neměl být problém vytvářet nejen lineární „vedení“, ale řešit i případné rohy, ať už se jedná o pravé, či jiné úhly nebo dokonce oblouky.

Tyč visící nad kuchyňskou linkou je základ, pak už záleží na každém, aby si vybral segmenty, které určitě využije. Je možné věšet závěsné poličky, držáky na vařečky, závěsné odkapávače na talíře či skleničky, držáky na role papírových utěrek, prkének na krájení. Nabízejí se i magnetické držáky na nože, které mají zabránit „povalování“ kvalitních nožů v zásuvce, aby se neničilo ostří.

 

I dovnitř

K drátěnému programu se počítá i vnitřní vybavení zásuvek kuchyňských skříněk. V době, kdy se podobné vymoženosti u nás začaly objevovat na trhu, byl mezi prvními hvězdami drátěný otočný karusel, který „objevil“ mrtvý prostor v rohových skříňkách u kuchyní stavěných do tvaru písmene L nebo U. Byl to první pokus o lepší využití místa, které bylo předtím vždy jen zdrojem zloby a nářků. Klasické police totiž nemohou nabídnout dostatečně velkou variabilitu a schopnost lehce dosáhnout na tu kterou součást kuchyňského vybavení. Několikapatrový otočný rondel nabízí možnost jednoduše bez dlouhého zkoumání nalézt potřebné.

Podobný systém řešící problematiku rohu jsou otočné koše připevněné přímo na dvířka. Po otevření se pak celý systém vysune a odhalí kuchaři vše potřebné.

Zřejmě nejdokonalejší (ale i nejdražší) systém zachovává věrnost svému názvu: Magic Corner, tedy kouzelný roh. Jeho půvab spočívá v tom, že se spřažené drátěné koše po otevření dvířek vysunou tak, že se odhalí obsah nejen části, která je připevněná ke dvířkům, ale zároveň stejně jako přívěs u nákladního auta se povytáhne část koše obvykle schované v útrobách linky. Jedním pohybem je tak možno odhalit celý obsah skříňky.

 

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 4/2008

 

Autor : Marek Burza

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně