Návrat obytné kuchyně

Dům a zahrada, 23.12.2008

Kuchyně se v posledních letech zařadila mezi hlavní aktéry určující charakter a vzhled multifunkčního obytného prostoru. Pro čistě relaxační zónu a prostor vyhrazený stolování je plnohodnotným a rovnocenným partnerem. Posun v chápání významu kuchyně zásadně ovlivnil koncepci dispozice moderního rodinného domu a odrazil se také na vzhledu, designu a uspořádání samotné kuchyňské sestavy.

 

Synonymem moderního bydlení a prioritou mnoha klientů je světlý, vzdušný a přehledný interiér. Možnosti vzájemné vazby a vztahů obytné části, kuchyně a jídelny jsou velmi pestré a široké. Minimalismus důsledně aplikovaný na uspořádání dispozice rodinného domu redukuje multifunkční obytný prostor na utilitární obdélníkový tvar, ve kterém jsou funkce řazeny jednoduše a jasně řetězově za sebou. Pro toto řešení je optimální hlavní vstup do centrální části s jídelnou, na kterou z jedné strany navazuje kuchyňská linka a z druhé strany relaxační zóna. Naopak podlouhlá dispozice vagónovitého typu se vstupem z kratší strany bude vždy působit poněkud neobratně a zbytečně každodenně prodlouží cestu do centrální odpočinkové části místnosti všem obyvatelům i návštěvníkům domu. V mnoha domech je kuchyňská sestava koncipovaná jako pohledově otevřená, takže pracovní nepořádek na lince zůstává nemilosrdně a zbytečně viditelný. Dojem, byť dočasného a stále se připomínajícího nepořádku až chaosu jako důsledku právě dokončeného pokrmu, může některým citlivějším povahám znehodnotit chvíle zaslouženého odpočinku nad zákuskem a kávičkou. Vhodnější je proto kuchyni od ostatních přímo navazujících zón opticky odclonit jedním jejím ramenem případně volně stojícím ostrůvkem tak, aby exponované pracovní plochy včetně dřezu a varné desky zůstaly očím sedících osob trvale skryté. Oblíbené řešení nabízí pouze náznakové vymezení jednotlivých zón stavebními konstrukcemi. V této roli se dobře osvědčil zejména oboustranně přístupný krb nebo vřetenová schodišťová zeď, které současně dokáží sehrát roli barevného akcentu.

 

Novodobá separace

Plná integrace pracovního provozu kuchyně mezi ostatní – a často klidnější – zóny s sebou nese různá skrytá nebezpečí. Prvním z nich je volné šíření vůní právě připravovaného jídla po celém domě, kterému lze z velké části účinně zabránit instalací a důsledným spínáním výkonné digestoře. Pokud se však nejedná o vhodně konstruovaný tichý typ přístroje, ruší její chod provoz ve všech bezprostředně navazujících zónách. Druhým velmi podobným problémem je rušivý hluk, jehož zdrojem je množství různých  kuchyňských robotů a spotřebičů. Přestože mezi důležité a v poslední době doceněné a vyhledávané charakteristiky moderní kuchyňské techniky patří nízká hlučnost, při současném používání několika přístrojů se nepříjemnému hluku stejně nevyhneme. Především z těchto dvou  důvodů se mnozí klienti při stavbě domu s pokorou vracejí k osvědčenému funkcionalistickému konceptu. Ten sice preferuje plynulou návaznost a těsné sepjetí jednotlivých funkčních zón obytné části, které lze ovšem operativně a velmi jednoduše vzájemně oddělit vodorovně posuvnými dveřmi. Standardně otevíravé dvoukřídlové dveře bývají součástí velkorysých prosklených stěn, elegantnější řešení nabízejí vodorovně posuvná křídla, která po otevření elegantně zmizí v útrobách přilehlých stavebních konstrukcí. Maximální prosklení dveřních křídel i dělících příček je zárukou dobrých světelných podmínek v každém místě a atraktivně prosvětlených interiérů. 

 

Dosažitelné zázemí

Spíž degradovaná na dlouhá léta minimální výměrou panelových bytů do pozice zbytečného luxusu se v posledních letech po zásluze opět vrátila na scénu a stala se s nenucenou samozřejmostí nedílnou součástí moderní kuchyně. Spíž by měla být především snadno přístupná a její obsah rychle dosažitelný. Protože většině skladovaných potravin svědčí nižší teploty, ideální je přirozeně větraná spíž. Orientace na chladnou světovou - nejlépe severní - stranu zajistí interiéru požadované parametry a místnost navíc dobře poslouží jako přirozený tepelný filtr ostatním prostorám v domě, které mají jiné teplotní nároky. Vstup do spíže by neměl v žádném případě tříštit souvislou pracovní plochu ani plynulý provoz v kuchyni jakkoliv nepřirozeně a násilně přerušovat. Protože by otevřené dveře nikdy neměly ohrozit obsluhu kuchyně, je vhodnější jejich otevírání směrem do spíže. Ukládání nákupu do regálů, zásobníků a případně i samostatného mrazáku usnadní přímá vazba spíže na garáž nebo vstupní prostory domu. Obzvláště při objemných víkendových nákupech s rukama plnýma naložených tašek a přepravek se zásobami oceníme krátkou a přehlednou cestu vedoucí přímo do spíže.

Na kuchyni může s výhodou navazovat také malá prádelna nebo univerzální místnost vyhrazená různým domácím prácím. Jejich případná kombinace pak nabízí veškerý komfort pro kompletní péči o rodinné prádlo: od vyprání, přes sušení až k žehlení, včetně příležitostných drobných úprav a oprav. Pokud zde paní domu tráví pravidelně více času, místnost by kromě možnosti umělého větrání pomocí ventilátoru měla nabídnout také přirozené osvětlení i větrání oknem. Uživatelský komfort a možnosti využití značně rozšíří přímý výstup na zahradu. V domácnosti, kde žena dosud žehlila prádlo v širším rodinném kruhu a sledovala při něm televizi, vyplatí se toto osvědčené schéma respektovat. Místnost pro domácí práce proto neváhejme vybavit vlastním televizorem, zajímavé řešení nabízí optické propojení s obytným prostorem. Tato opatření zapracovaná už do stavebního projektu pomohou alespoň částečně zabránit nechtěné izolaci hospodyně při vykonávání širokého spektra domácích prací.

 

Jídelna mnoha tváří

Pro plynulý a přirozený provoz zůstává zcela zásadní vazba kuchyně na prostor vyhrazený stolování. V dispozici současného domu najdeme těchto míst hned několik a zahrnují například barový pult využívaný k rychlému občerstvení a podávání nápojů, malý jídelní stůl přímo v rámci kuchyně vyhrazený snídaním, rychlým svačinám či přesnídávkám a konečně tradiční jídelní stůl určený pro pravidelné společné stolování celé rodiny. V letních měsících tyto možnosti příjemně rozšiřuje stolování pod širým nebem - na venkovní terase nebo přímo v zahradě. Protože jsou tyto vazby pro kuchyni prioritou, měly by být v dispozici domu jasně zřetelné, přímé a nekomplikované. Aktuálně jsou velmi módní kulaté jídelní stoly, které nabízejí rovnocennou pozici všem stolovníkům a vybízejí je ke vzájemné komunikaci. Vyžadují však centrální polohu a dostatek prostoru, který přirozeně ovládnou. Význam místa nenásilně podtrhneme zopakováním tvaru stolní desky na kruhovém stínidle lustru, celou sestavu dobře doplní měkce tvarované židle. Naopak hranaté – a často rozkládací - stoly obdélného půdorysu se natolik přiblížily kuchyňské sestavě, že s ní prakticky srostly a navazují často přímo na pracovní plochu. Někdy je jídelní stůl přirozenou součástí pracovní plochy, často v blízkosti varného centra, kde stolovníci mohou do poslední chvíle nahlížet kuchařce doslova pod pokličku. Dříve preferovaný barový pult postupně ustoupil univerzálnímu volně stojícímu ostrůvku, který umožňuje pohodlné vaření hned několika osobám najednou a je proto oblíbený především ve vícečetných rodinách žijících bohatým společenským životem. Směrem k čistě obytné zóně je však vhodné ostrůvek pohledově odclonit. Zvýšený okraj milosrdně odcloní nevyhnutelný pracovní nepořádek provázející přípravu každého jídla a současně zabrání zbytečným pádům nádobí a podobně. V moderní kuchyni jsou přehledné a čisté pohledové plochy varných ostrůvků ozdobené atraktivními materiály a stávají se tak zajímavým výtvarným a designován prvkem celého obytného interiéru.

 

 

 Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 1/2009.

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně