Inteligentní dům – dům který se postará o vás i sám o sebe I.část

 

Inteligentní důmdům který se postará o vás i sám o sebe I.část

Představte si dům s vlastní inteligencí v podobě centrálního počítače. Představte si dům, který dokáže sám od sebe ovládáním, propojením a sjednocením mnoha funkcí zpříjemnit váš život a sám se postará o svůj úsporný chod z jednoho centrálního místa s uživatelsky příjemným rozhraním. Představte si takový dům a představte si, jak v něm pohodlně, bezstarostně a bezpečně žijete. Není to utopie ani sen, ale v současné době už snadno realizovatelná skutečnost.

 

Inteligentní dům jako samořídící jednotka

Komu by se nelíbil moderní a technologicky vyspělý dům, který přináší majiteli maximální pohodlí a výhody při jeho užívání?

Inteligentní dům je takový dům, jehož řídící systém sjednocuje všechny inteligentní technologie a je založen na jednotné síťové infrastruktuře a systému řízení. Takový dům je vybaven počítačovými a komunikačními jednotkami, které na základě vyhodnocení situace ovládají funkce domu podle předdefinovaných potřeb obyvatel.

Centrální počítač Inteligentního domu dokáže ovládat podle zadání majitele mnoho funkcí, mezi jinými například tyto:

-         multimediální domácí zábava

-         připojení k internetu

-         osvětlení

-         elektronická ostraha objektu s kamerovým a poplašným systémem

-         zabezpečení domu při požáru, úniku plynu, zaplavení

-         řízená správa energií přinášející energetické úspory až 40% (koordinované ovládání vzduchotechniky, vytápění, klimatizace, chlazení, větrání, zastínění, ohřev vody atd.)

-         ovládání domácích elektrických spotřebičů (například spouštění určitých spotřebičů podle předem nastaveného načasování)

-         kontrola stavu a množství potravin v lednici, objednávka chybějících potravin

-         zavlažování zahrady

-         identifikace a odstraňování poruch jednotlivých složek systému

 

Můžeme říct, že pomocí počítače lze ovládat prakticky téměř vše. Většinou se ale projektanti a klienti zaměřují na ty funkce domu, které přinášjí majitelům znatelnou hodnotu. David Mencl, generální ředitel společnosti Ekonomické stavby, která kromě mnoha jiných zajímavých programů nabízí svým klientům také program Inteligentní dům, říká: „Systém Inteligentního domu je velmi variabilní a v podstatě lze jednotlivé funkce skládat dohromady jako stavebnici. Navíc lze moduly v průběhu času rozšiřovat i o další a další funkce s tím, jak se mění nároky a potřeby obyvatel domu.“

 

Jak funguje Inteligentní dům

Podle slov Davida Mencla je asi nejčastěji používanou funkcí Inteligentního domu modul „Domácí zábava“, který dokáže nahradit mnoho nákladných zařízení. Inteligentně soustřeďuje TV, video, fotky, hudbu nebo internet právě do centrálního počítače. Z něj je bezdrátově převáděn signál po celém domě do samostatných jednotek a z každé z nich je pak možné poslouchat jakékoli CD, sledovat domácí videa, televizi či si prohlížet domácí album s fotkami. Takže už nejsme omezeni tím, co chtějí dělat ostatní členové rodiny, ale můžeme si každý sám ve své výstupní jednotce sledovat či poslouchat co chceme. Zároveň mohou totéž ve stejném čase dělat i ostatní v rodině, protože stále mají všichni kdykoli přístup k celému objemu multimediálních dat uložených v centrálním počítači.

Velmi užitečnou a hojně využívanou funkcí Inteligentního domu je „Správa energií“. Tento modul umožňuje přesně naprogramovat zdroje tepla domu, ať už se jedná o tepelné čerpadlo nebo plynový kotel, a detailně nastavit například dobu  a intenzitu vytápění domu. Díky tomuto modulu je možné také zapínat a vypínat zdroje tepla i na dálku, a proto není třeba problém aby si například rodina vracející se z lyžování přes mobilní telefon spustila nahřívání sauny tak, aby byla připravena k použití při příjezdu domů. Je také možné nastavit automatické větrání domu, nebo automatické zastínění, aby se předešlo přehřívání vnitřního prostoru. Systém je natolik inteligentní, že dokáže rozpoznat venkovní povětrnostní podmínky, vyhodnotit situaci a podle toho nejvhodnější formou přizpůsobit „chování“ domu tak, aby využití energie bylo co nejefektivnější a nedocházelo ke zbytečným výkyvům a energetickým ztrátám.

I když primárním úkolem Inteligentního domu jako takového není úspora energií, může modul pro správu energií k její úspoře přispět sladěním a efektivním naprogramováním všech energetických složek v domě. A to je při neustálém růstu cen energií, který se ani v budoucnu nezastaví, nezanedbatelný faktor.

 

pokračování



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika