Odborník: Přijde druhá vlna realitní krize

TNBiz, 2.12.2009
Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Podle Jiřího Fajkuse, místopředsedy představenstva společnosti Real Spektrum, přijde v roce 2010 druhá vlna realitní krize. Uvedl to ve středu v Brně na konferenci o realitním trhu.

Podle Fajkuse je za námi krize rezidenčních nemovitostí, podnikatelské nemovitosti krize teprve čeká a měla by přijít v roce 2010. „Trh s komerčními nemovitostmi je přehřátý, v některých segmentech nadhodnocený, bankám mohou nadělat paseku zastavené nemovitosti,“ sdělil Fajkus. Banky podle něj čeká „přiznání barvy“, přecenění bilancí a odpis špatných úvěrů. Otázkou podle něj je, kdy banky dají na trh zastavené a nesplácené nemovitosti. To by mělo ještě více prohloubit převis nabídky nad poptávkou a další pád cen.

V letech 2011 až 2012 očekává Fajkus „bezčasí." „Nebude to ani na umření, ani k životu. Pojede se podle scénáře písmena L, kdy stále budeme na tom dně,“ vysvětlil odborník. Opatrné oživení očekává až v letech 2013-15. „Absolutní růst už ale nikdy nebude tak strmý, jako před krizí,“ dodal.

Libor Popela, popela@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality