Kvalita sádrokartonové stěny

Jistě znáte, a to zejména díky všude přítomné reklamě, stěny prováděné ze sádrokartonu. Pokud se dílo podaří, tak je stěna v ploše ideálně rovná a pohled na osvětlenou plochu bez jediného kazu nádherná. Jenže realita je často jiná. Popraskané spáry styků sádrokartonových desek jsou však bohužel běžnou realitou.

Příčiny mohou být v zásadě dvě. Nevhodně zvolený typ konstrukce dělící příčky již v období projekčních prací, kdy projektant sice řeší zvukovou izolaci a tloušťku příčky jako celku, ale přitom podceňuje rozměry ocelových výztužných profilů a množství desek na sobě.

Druhá příčina se ale v praxi vidí častěji a na vině jsou peníze. Peníze – zisk stavební společnosti, která „záměrně“ zamění typ budované příčky. Příčka v očích neznalého investora vypadá na první pohled stejně, jenže  pohled odborníka odhalí, že typ vyprojektované příčky, například, tloušťky 125 mm s ocelovým výztužným profilem 75 mm a opláštěním dvou vrstev desek tloušťky 12,5 mm z obou stran je ve skutečnosti realizována jako složená konstrukce z ocelového profilu 100 mm a jednoduchým opláštěním o tloušťce desky 12,5 mm. Takže příčka je skutečně tlustá 125 mm, ale s diametrálně odlišnými vlastnostmi. Tedy nevyhovující z hlediska izolace proti šíření hluku, menší odolnost proti šíření ohni a podobně. Pokud má být v budoucnu na takto „ošizenou“ příčku například zavěšena skřínka kuchyňské linky, tak vězte, že skříň vám dříve či později spadne. A to si nepřejte, aby v objektu, kde by takto „ošizená“ příčka od sebe oddělovala požární úseky, hořelo.  Asi by majitel nemovitosti zajímavě komunikoval s pojišťovnou ….

Řešením takovýchto situací je předcházet jim. Proto doporučujeme doplnit do smlouvy o dílo, například jako přílohu, zadání typu konstrukce s technologickým popisem postupu provádění díla. Ten nabízí ve svých internetových prezentacích snad všichni výrobci sádrokartonových prvků. Tímto bude jednoznačně dán typ konstrukce a její vlastnosti.

 

Dalším detailem je kvalita provedení spár samotných v návaznosti na rovinnost povrchu stěny. Kvalita provedení spáry je nejen vizitkou sádrokartonáře, ale především ovlivňuje životnost konstrukce příčky. Stupně kvality povrchu sádrokartonové stěny jsou celkem čtyři v návaznosti na užití pohledového materiálů jako jsou například malba či tapeta.

 

Stupně kvality tmelení sádrokartonových konstrukcí
Výslednou kvalitu prováděných sádrokartonových konstrukcí rozdělujeme do čtyř stupňů (stupně kvality vytmelených povrchů sádrokartonových konstrukcí – Q)

 

Stupeň jakosti 1 - Q1
Stupeň jakosti Q1 se užívá pro konstrukce, na které nejsou kladeny žádné estetické nároky. Tento stupeň jakosti je doporučen pro konstrukce, které budou následně zakryté (obklady, podhledy,..)

- spáry sádrokartonových desek jsou zaplněny,
- šrouby a vruty jsou přetmeleny,
- přečnívající tmel se odstraní,
- rýhy po nářadí (špachtle) jsou přípustné,
- broušení spár se neprovádí.

     Poznámka: V případě následného zakrytí plochy obkladem je třeba brát na zřetel správnou stavební připravenost sádrokartonové plochy. (geometrické charakteristiky).

 

Stupeň jakosti 2 - Q2
Stupeň jakosti Q2 se používá pro konstrukce s nároky na vyspárované plochy srazů desek bez stupňovitých přechodů. Jedná se o standardní tmelení.

- tmelení základní s následným finálním tmelením,
- finální plochy tmele vždy přebrousíme.

Poznámka: Výsledný povrch sádrokartonové konstrukce je vhodný pro lepení tapet s hrubou strukturou, laky nanášené válečkem a pro omítky. Stupeň Q2 není vhodný pro užití plošně dopadajícího světla na konstrukci. (tvoří se stíny - „stínová mapa“).

 

Stupeň jakosti 3 - Q3
Stupeň jakosti Q3 se užívá pro plochy, na které jsou kladeny zvýšené nároky na kvalitu tmelení. V tomto případě se plocha doplňuje o tzv. speciální tmelení.

- provedení standardního tmelení spár s širším tmelením spár a s přetažením tmele na zbývající plochu kartonu,

- celá plocha se po ukončení tmelení přebrousí.Poznámka: Tento stupeň jakosti plochy lze užít před nanesením tapety s jemnými strukturami, omítkou či nátěrem.

 

Stupeň jakosti 4 - Q4
Stupeň jakosti Q4 se užívá na plochy s maximálními nároky na jakost tmelených povrchů. Tyto se tmelí celoplošně.

- celoplošné tmelení a vyhlazení, tloušťka tmele do 3 mm,
- přebroušení celé plochy.

Poznámka: Pro stupně jakosti Q2, Q3 a Q4 - v případě užití umělého osvětlení je nutné, aby toto světlo bylo k dispozici již v době tmelení spár. Je dobré také definovat světelné podmínky v době převzetí sádrokartonových konstrukcí. V případě užití finální vrstvy tmele je nutné respektovat nutnost technologické přestávky (schnutí) pro předchozí vrstvu.

  

Závěrem tohoto článku můžeme zdůraznit obrovský význam stanovení požadavků na výslednou kvalitu konstrukce již v období přípravy stavby zavedením těchto informací do smlouvy o dílo. Vždyť kdo by si nepřál mít doma stěny ve kvalitě jako jsou ty v reklamních plakátech....

 

 

Více na: www.priprava-stavby.cz

Autor: Príprava stavby s.r.o.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba