Pokojové rostliny pro začátečníky

Pokojové rostliny jsou pro mnohé z nás potěšením pro oko i duši a téměř každý doma nějaké pokojové rostliny máme. Přináší nám kousek živé přírody do našich domovů, vhodně doplňují interiér a všestranně nám pomáhají. Staráním se o pokojové květiny zaháníme stress i starosti a pozitivně se naladíme.

 

Rostliny nám pomáhají udržet potřebnou vzdušnou vlhkost a v menším množství produkují kyslík. Pěstování přináší povinnosti a zabere čas, naši námahu však bohatě odmění estetická krása dobře rostoucí nebo kvetoucí rostliny. Je zajímavé zblízka pozorovat květinu, která nasazuje poupě a později kvete, nebo se několik měsíců kochat květenstvím orchidejí. Pozoruhodné je vidět rozbalovat nový list cykas, který se rozvíjí stejným způsobem jako kapradí. Příroda v bytě dokáže překvapit i okouzlit a pokud jí věnujeme nepříliš velkou starostlivost,  přinese nám mnoho radostí a pěstitelských úspěchů.

 

Doporučujeme

Fotogalerie pokojových rostlin

 

Požadavky na pěstování rostlin

 

Aby naše rostliny prospívaly, musíme jim zajistit potřebné podmínky. Ty základní jsou  správný substrát, přiměřená zálivka a vzdušná vlhkost, dostatečné světelné podmínky, optimální teplota a vhodné hnojivo. Substrát je možné si ve správném poměru namíchat, snadnější je si ten vhodný koupit již hotový, na trhu je velký výběr.

 

Druhy substrátu

Pro pokojové rostliny                                                                                        

Složení - kvalitní rašelina s podílem vláknitých druhů, jemný kůrový humus, vyvážený obsah živin a stopových prvků.

Pro citrusy                                                                                                        

Složení - vybrané druhy rašeliny, písek a vysoce kvalitní jemný vyzrálý kůrový humus, upravené pH, základní živiny, železo. Kromě živin a stopových prvků obsahuje ještě přídavek železa, který zabraňuje žloutnutí listů.

Pro kaktusy a sukulenty                                                                               

Složení - vybrané druhy rašeliny, křemičitý písek, jílové granuláty, vyrovnaný obsah živin a stopových prvků. Zvýšený podíl porézního materiálu výrazně snižuje riziko zahnívání kořenů.

Pro orchideje, bromélie a další epifytické rostliny

Složení - vysoký podíl vláknité bílé rašeliny pro maximální provzdušnění, vyrovnaný obsah základních živin a stopových prvků. Hrubší, vzdušná struktura.

Substrát pro palmy, fikusy, juky, dracény                                                              

Složení - vybrané druhy rašeliny, kvalitní vyzrálý a jemný kůrový humus, živiny a stopové prvky.

Zálivka

 

Zálivka je pro rostliny úplně nejdůležitější. Některé typy rostlin potřebují zálivku hojnou, další střední, nebo méně častou. Valná většina rostlin však špatně snáší trvalé přemokření. Před dalším zaléváním se doporučuje nechat substrát, ve kterém je rostlina zasazena částečně před dalším zalitím vyschnout. Kaktusy a sukulenty se nechávají vyschnout zcela. Zejména pro orchideje a bromélie se doporučuje měkká, nejlépe dešťová voda. Zalévejte vždy vodou odstátou s pokojovou teplotou.

 

Vzdušná vlhkost

 

Vzdušná vlhkost je pro pokojové květiny důležitá. Květiny, které to dobře snáší rosíme,  u ostatních necháme odpařovat vodu v mělké misce. Použít můžeme i zvlhčovač vzduchu.

Světelné podmínky

Většina rostlin má rada více světla. Nevyžadují ho všechny druhy kapradin, některé orchideje a další rostliny, které rostou jako podrost v pralesích. Přímé slunce a jižní stranu dobře snáší kaktusy a většina sukulentů. Nejvíce oblíbené je pro rostliny místo s dostatečným množstvím světla bez přímého oslunění. Tam umístíme i rostlinu, u které si nejsme jisti jejími světelnými potřebami.

 

Podle množství světla rozeznáváme stanoviště:

 

s přímým sluncem – větší část dne přímé slunce

 

s nepřímým sluncem – lehce zastíněné, nebo vzdálenost 1 – 1,5 metru od osluněného okna

 

stinné – ani přímé, ani nepřímé sluneční světlo, okno téměř zastíněné, nebo severní strana

 

s nedostatečným množstvím denního světla – místo, kde musíme pro květiny použít umělé osvětlení


Teplota

Většina běžně pěstovaných pokojových rostlin dobře snáší teploty mezi 15 – 25° C, chladnomilné rostliny dávají přednost teplotám 10 – 15° C. Mnohým rostlinám vyhovuje tzv. zimní režim. V období, kdy je utlumen jejich růst a kdy odpočívají, potřebují stanoviště s nižší teplotou. Zcela se to týká kaktusů a sukulentů, které by se po tu dobu neměly ani zalévat a měly by být umístěny v chladném, tmavém prostředí.

Hnojení

Rostliny budou dobře prospívat, pokud dostanou vhodné živiny v dostatečné míře. Živiny rostliny získávají z hnojiv i prodávaných substrátů a zeminy, které již obsahují minerální látky. Živiny ve formě hnojiva obsažené v substrátu zásobují rostlinu zhruba 6 – 8 týdnů. Poté je třeba začít rostlinu hnojit. Pro pokojové rostliny je velké množství dostupných hnojiv. Jedná se o hnojiva univerzálního typu, nebo o hnojiva specializovaná na jeden druh, nebo druhy příbuzné. Obecně platí, že přihnojujeme jen v aktivním období rostliny. V klidovém období rostlina většinou živiny nepřijme. Nové a čerstvě přesazené rostliny ze začátku vůbec nehnojíme. Rozeznáváme různé formy hnojiva. Tekutá, prášková, granuláty, nebo tyčinky. Koncentrovaná tekutá hnojiva ředíme vodou. Prášek a granulát ve vodě rozpouštíme. Tyčinkyhnojivem jsou hnojivem napuštěny a aplikují se přímo do substrátu, kde při zalévání postupně odevzdávají živiny. Jsou to zásobní hnojiva a vystačí na 3 – 6 měsíců. Nevýhodou může být větší koncentraci živin na jednom místě, která by mohla zničit kořeny. Kromě půdních hnojiv, existují listová hnojiva, která se rozpouštějí ve vodě. Postřikují se jimi listy rostlin, které špatně přijímají minerální látky kořeny. Listová hnojiva mají okamžitý účinek. Při používání všech hnojiv se řídíme doporučením a dávkováním uvedeným v návodu.

Nenáročné kvetoucí pokojové rostliny, vhodné i pro začátečníky

 

Na pěstování nenáročných, pokojových rostlin je mnoho, představme jen zástupce těch, které se pěstují často a jsou vyzkoušené.

 

Africké fialky

Africká fialka (Saintpaulia) je jednou z nejoblíbenějších a nenáročných kvetoucích pokojových rostlin. Původem je z východní Afriky a jméno dostala po svém objeviteli. Existují stovky odrůd nejrůznějších barev a tvarů, které vznikly křížením původních odrůd. Barvy květů známe bílé, růžové, světle i tmavě modré, světle i tmavě fialové a vínové. Drobné květy tvoří okvětí, mohou být i dvoubarevné, plné i jednoduché s vlnitými okraji. Africké fialky prospívají při pokojové teplotě, stálé, nepříliš hojné zálivce (pozor na přemokření, uhnívají kořeny), na osvětleném místě bez přímého slunce a lehké, slabě kyselé směsi zeminy. Zalévání se doporučuje tzv. podmokem, tedy spodem. Pozor na vodu na listech i květech, to fialka nesnáší – tedy rozhodně nerosit! Fialka se dá dobře množit listovým řízkem. Fialky hnojíme od jara do pozdějšího léta 2x měsíčně hnojivem Kristalon , nebo speciálním hnojivem určeném přímo pro fialky.

 

Ibišky

Mezi velmi oblíbené a málo náročné pokojové rostliny patří kvetoucí ibišky (Hibiscus). Ibišek čínský je nenáročný, potřebuje stálou středně hojnou zálivku (neměl by zcela vyschnout) a světlé až slunné místo. Složení substrátu pro pokojové rostliny je pro něj nejvhodnější. Lépe kvete, pokud přezimuje na chladnějším místě. Vzrůstem může být Ibišek keřík nebo stromek, kvete v mnohých barvách a barevných kombinacích. Může být bílý, žlutý, oranžový, růžový a červený, jeho květ je jednoduchý i plný. Pokud bude umístěn dále od okna, dobře poroste, ale nebude vytvářet květy. Na jaře, nebo na začátku léta ho můžete umístit na zahradu, nebo terasu – při přemístění pozor na teplotní šok a přímé slunce, mohlo by ho spálit! Ibišek ven přemisťujeme nejlépe v den, kdy je zataženo, nebo na noc, aby se stačil aklimatizovat. Ibišky hnojíme od jara do časného podzimu zhruba 2x měsíčně, speciálním hnojivem, nebo před tvorbou květů hnojivem Kristalon start, po utvoření poupat Kristalon květ.

 

Orchideje                                                                                                                       Orchideje se dají pěstovat i v paneláku, zejména, když vyberete správný druh. Jako pokojová květina je stále více pěstovaná Orchidea Phalaenopsis, česky orchidej, zvaná Můrovec. Ve své domovině (tropická Asie, Oceánie a Indonésie) roste orchidej jako epyfit na stromech, které ji stíní před přímým sluncem. Prodávané orchideje jsou kříženci původních orchidejí, nejsou příliš náročné na pěstování a při dodržení jednoduchých zásad bude orchidej prospívat. Potřebuje dost světla, ale nepřímé slunce, běžnou pokojovou teplotu a měkkou, nejlépe dešťovou vodou. Orchidej nemusíme zalévat, ale cca jednou týdně umístit po dobu 1 - 2 hodin do větší nádoby s dešťovkou, aby si sama nasála vodu. Poté jí necháme okapat (orchidej nesmí stát ve vodě, uhnívaly by jí kořeny). Potřebuje speciální zeminu - hrubší korový substrát určený pro orchideje. Není nutné ji často přesazovat, zcela postačí za 3 – 4 roky. Pozor, orchideje nesnáší průvan! Vykvetení orchideje podpoříte podzimním odpočinkem po dobu 4 - 6 týdnů, nižší teplotou kolem 16° C a omezenou zálivkou. Nasazení květního stvolu a jeho vykvetení trvá několik měsíců – tak dlouho se můžete těšit z krásných květů. Květy jsou bílé, růžové, oranžové, žluté, purpurové nebo fialové, velmi často několikabarevné a různě velké, umístěné na polovzpřímeném ohnutém stvolu. Orchideje hnojíme v době aktivního růstu kombinovaným minerálním hnojivem pro pokojové květiny, nebo speciálním hnojivem pro orchideje. Přihnojování nemá být častější nežli 1 – 2x za 14 dnů.

 

Pěstitelské rady

Pokud s pěstováním pokojových rostlin začínáte, zvolte takové, které jsou opravdu nenáročné.

Každá pokojová rostlina může mít jiné světelné a teplotní nároky. Rozmyslete si, zda máte doma podmínky pro její pěstování.

Nezapomeňte, že rostliny potřebují ke svému dobrému růstu nebo květu kromě pravidelné zálivky i pravidelně hnojit.

Pozor na ostré slunce na jižním okně, málokterá rostlina ho snáší.

Pozor na průvan, některé rostliny by mohly uhynout.

Pozor na přelití rostlin, zejména, pokud jsou rostliny umístěny v dalších obalech na květináče, kde se voda může hromadit. Rostliny by tak mohly uhnít od kořenů.

Nezapomeňte, že při snížení teploty musíte omezit zálivku, jinak by rostliny mohly uhnít.

Při odjezdu na dovolenou správně instruujte člověka, který se v době vaší nepřítomnosti o květiny bude starat, každá z rostlin může mít své specifické potřeby.

Pokud máte kde, je dobré většinu rostlin letnit – na terase, zahradě.

Prohlížejte rostliny zda nejsou napadeny škůdci – zejména při nákupu a po letnění.

Nenechte se odradit tím, že vám uhyne rostlina – stává se to i zkušenému pěstiteli.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky