Kvalitní bytový design je především o komunikaci s klientem

Jak si jistě čtenář serveru Bydlet.cz všiml, v nabídce služeb našeho serveru je i několikero zajímavých poraden. Jednou z nich je i poradna Bytového designéra. Za dobu existence této poradny, což je zhruba 5 měsíců, se stala nejúspěšnější a nejvyhledávanější poradnou serveru. Je zřejmé, že téma bytového designu, návrhy interiérů vás zajímají. Úspěšnost poradny přičítám nejen atraktivnímu tématu, ale i citlivému a profesionálnímu přístupu Markéty Fleischnerové ze studia MFart.cz. Rozhovor s ní vám nyní nabízíme.


 

Chcete položit dotaz v Poradně bytového designéra?
Máte zájem využít služeb designového studia pro úpravu svého interiéru?

1) Díky televizi a jednomu úspěšnému pořadu si asi každý divák či čtenář dovede představit co taková práce bytového designéra asi obnáší, ale přesto, co vše je schopen kvalitní designér pro klienta udělat? Jak široké portfolio služeb nabízíte?

Nemyslím si, že by divák díky TV pořadu měl představu, co mu designér může všechno nabídnout, divák vidí pouze přestavbu. Škála služeb našeho studia je daleko rozsáhlejší, klient se může přijít pouze poradit a urovnat si myšlenky, vybrat pouze záclony nebo poradit s barevností a materiály. Úspěšný je u nás tzv. rychlodesign, kdy přijedeme ke klientovi do prostoru, který chce zařídit, tam konzultujeme a postupně docházíme k řešení celého prostoru, od podlahy, přes nábytek, koberce, barevnost zdí, zastínění oken, během několika málo hodin má klient navržený celý prostor. Další naší službou jsou  návrhy, podle kterých si klient může prostor zrealizovat sám a nakonec je zařízení prostoru „na klíč“ to vidíme v TV pořadech, tomu ovšem předchází neustálé konzultace s klientem, aby prostor který se realizuje byl navržen pouze pro něj. 

2) Práce bytového designéra v sobě musí kloubit vaši představu s představou klientu, jak je náročné se vyrovnávat s tím, že ty představy jsou či mohou být rozdílné ? Co je možné v takových momentech dělat? Musíte přistoupit na kompromis nebo se snažíte za každou cenu prosadit svůj návrh ? 
Když si klient pozve designéra, čeká, že mu přinese řešení, které by klienta nenapadlo, klient většinou naslouchá, ale více musí naslouchat designér a skloubit obě představy tak, aby byl klient spokojen na sto procent, důležité je mluvit, mluvit, mluvit, aby nic neuniklo. Dále jsou důležité technické možnosti, což designér zná, to jsou jediné limity, kterých je potřeba se držet. Ano, kompromisy jsou možné, klient se musí ve svém prostoru cítit nejlépe. Je, ale důležité, aby i designér měl svůj názor a dovedl přesvědčit klienta co je důležité a od čeho neustupovat. Tato práce je o velké komunikaci a výsledek klienta musí ohromit, jinak je práce špatně odvedena.

3) Častým limitem realizací jsou určité finanční možnosti klienta, ne každý má na to, aby interiér jeho domu, bytu navrhnul profesionální designér. Nicméně je tato služba cenově nedostupná nebo je to jen alibi proč nevyužít služby odborníka s vědomím, že si to dokážu navrhnout sám ?
Může se zdát, že finance na designéra nejsou, ovšem zařizuje-li si klient sám, tráví spousty času zjištováním, kde co sežene, objížděním obchodů, což už jsou náklady, které by zaplatil designérovi. Ten mu však nabídne různé možnosti, o kterých klient neví, vše zkompletuje, ujasní myšlenky a nakonec různými řešeními může klientovi peníze ušetřit.

4) Je pro práci designéra snazší vytvářet návrh pro zcela nový dům, byt, kde jediným limititujícím faktorem je rozmístění a velikost prostoru? Přepodkládám, že návrhy pro již zastavěný byt či dům jsou plné limitů a omezení, na které musí brát designér zřetel.
Nejlepší pro klienta je, navhuje-li se interiér už v době stavby domu, bytu. Designér navrhne elektrické rozvody, vodu, topení, může navrhnout příčky rozdělující prostor, pak je vše připraveno pro zastavění nábytkem. Ano, jsou limity v již zastavěném domě, ale vše se dá změnit, možností je spousta a opět záleží na dohodě s klientem.

5) Když si pročítám či spíše prohlížím časopisy o bydlení a v nich vidím různé interiéry navržené profesionálním designérem, tak na mě často působí dost studeně, chladně, neživě. Proč to tak je? Přece i v moderním designu je třeba se cítit dobře?

To máte pravdu, je to ale jednoduché, všimněte si, že nikde neleží žádné věci, mnohdy nejsou ani knihy v knihovnách, obrazy jsou do barvy interiéru, mnohdy se nepozná jaký člověk v tomto prostoru bydlí. Naproti tomu váš prostor dělají vaše předměty, na které máte vzpomínku, obrazy, fotky, které se líbí pouze vám. Navrhuje-li prostor opravdu profesionální designér, začlení do prostoru věci, ke kterým máte vztah, které máte rád a které ve vás vzbouzí pozitivní emoce, to dělá prostor prostorem vaším a pro vás útulným.

6) Design je pro mě synonymem pro nepraktičnost, je to hezké na oko, ale často nepraktické. Vaše realizace naproti tomu působí velmi prakticky, účelně, civilně. Je to váš hlavní cíl při realizacích? Design, je všude, vše je designové, vestavěná skříň je praktická a je v mnoha designech. Pak jsou věci dělané pro krásu a užitku moc nepřinášejí, ale někomu udělají radost, proto tu jsou a tak je to v pořádku. Každý člověk je jiný, jeden preferuje praktičnost a druhý zase krásu. Dobrý designér musí kombinovat vše dohromady. Na prvním místě je praktičnost a pak tomu dát krásný kabát. Na synonymum design rovná se nepraktičnost u nás zapomeňte.

7) Četl jsem o vás mmj., že se zabýváte Feng- shui. Jak se znalost této filosofie promítá do vašich návrhů, realizací?

Feng shui je pro nás harmonické bydlení, ano je to filosofie, ale naprosto jednoduchá převzatá z přírody a aplikovaná do vašeho prostoru. Největší inspirací je nám příroda, podívejte se na zem a víte jakou barvu podlahy položit, dívejte se dál a všimněte si, že příroda jsou křivky, ostré hroty příroda dává pouze jako ochranný prvek. Tuto metodu aplikujeme automaticky do prostoru, ovšem máme-li klienta přímo s tímto požadavkem, jdeme hlouběji a zjištujeme jak podpořit všechny oblasti života tohoto klienta, jako je zdraví, partnersví, finanční přízeň atd.

8) Navrhuje bytový designér třeba i nábytek? Nebo si vybírá z nabídky obchodů?  Zřejmě to opět souvisí s finančními možnostmi klienta, je to tak?

Ano, my navrhujeme i nábytek, Někdy naopak vyrobený nábytek dle našeho návrhu je levnější než koupený v obchodě. Určitě záleží na klientově solventnosti, vše se tomu podřizuje, tady se ukáží kvality designéra, když z mála vytvoří příjemný, útulný a praktický prostor.

Děkuji za rozhovor

Petr Hanisch

 

Fotogalerie

 

Inspiraci pro váš interiér najdete i ZDE



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry