Podzimní sauna: zdravá sauna účinně pomáhá tělu i mysli

O tom, že pobyt v sauně je člověku prospěšný má málokdo pochyby. Sauna důkladně prohřeje tělo, uvolní dýchací cesty i bolesti kloubů a svalů, posílí imunitní systém a hlavně nám v krátké době pomůže vyloučit škodliviny z těla. Celé tělo se také lépe okysličuje a tvorba protilátek se zvyšuje. Při správném saunování pocítíme uklidňující účinek, mohou být odstraněny tísnivé pocity, nervozita, někdy i migréna. Saunu oceníme v každém ročním období, ale zejména na podzim a v zimě. Sauna posílí obranné schopnosti našeho organismu, otuží nás a zvýší naší kondici. Při pravidelném týdenním saunování pocítíme blahodárné účinky sauny nejrychleji.

Správné saunování v klasické sauně

Princip saunování spočívá v důkladném prohřátí celého těla a následném prudkém ochlazení. Začínat saunování bychom měli vždy umytím pod vlažnou  sprchou. Nezapomeňte si sundat všechny šperky a piercing. Do samotné sauny se rozhodně nedoporučují plavky. Nejvhodnější je saunování nahého těla. Pokud vám to společenské konvence a společnost ostatních nedovolí, je možné nahé tělo zahalit do ručníku, nebo prostěradla. Během cyklu saunování nepijte tekutiny a samozřejmě vůbec ne alkohol. Také nepřeceňujte svůj organizmus a dodržujte doporučený saunovací cyklus. V případě zvýšeného tepu, mdlob, nebo nepříjemných pocitů saunování ihned ukončete.

Saunovací cyklus

• umytí vlažnou vodou

• pobyt v sauně 5 – 10 minut (začínajícím a starším se doporučuje maximálně 5 minut)

• ledová sprcha, nebo ochlazení v bazénku

• krátký relaxační čas mimo saunovací místnost 5 – 10 minut (nejlépe v leže)

• celý cyklus se doporučuje opakovat, 2x – maximálně 3x

Zdravé pocení

Zdravé pocení v sauně odplavuje škodliviny z těla. Podle odborníků se během 30 minut v sauně uvolní tolik škodlivin a odpadních látek, jako za normálních okolností zpracují naše ledviny za celý den. Pocení podporuje krevní oběh, naši imunitu i náladu. Pro čištění pokožky celého těla můžeme v sauně použít kartáč, nebo lufu.

Ochlazování

Nedílnou součástí správného saunování je ochlazování. Ochlazení vyhřátého těla v sauně může probíhat v bazénku se studenou vodou, pokud je součástí celé sauny. Další možností je sprchování studenou vodou a poslední možností v přírodních zimních podmínkách je ochlazení ve sněhové závěji. Ochlazujte tělo opravdu vyhřáté a dobu ochlazení neprodlužujte na více nežli několik minut.

Relaxace

Na relaxaci při saunování nesmíte zapomínat, je důležitá. Po ochlazení se utřete a pohodlně se položte a přikryjte suchým ručníkem, nebo prostěradlem. Vnímejte svoje tělo, odpočívejte a rozhodně nepřemýšlejte o starostech v rodině, nebo zaměstnání. V průběhu saunovacího cyklu stačí odpočinek maximálně 10 minut. Po ukončení cyklu si poslední relaxaci protáhněte na 30 minut. Udělá vám dobře na těle i na duši.

Jídlo a pití po sauně

Po absolvování sauny je nutné doplnit tekutiny i živiny. Doporučuje se střídmé a lehké jídlo a zejména minerální vody. V případě pití alkoholu počítejte s tím, že vypité pivo, nebo sklenička vína má násobně větší účinek.

Může do sauny každý?

Pro zdravého člověka je sauna jednoznačně prospěšná a to u téměř všech věkových kategorií. Kdo by se sauně měl vyhnout, jsou těhotné ženy a ženy  s gynekologickými problémy, lidé se zánětlivými a některými kožními onemocněními a také akutně a chronicky nemocní. Dále se sauna nedoporučuje nemocným s krevním tlakem a srdcem, s epilepsií a cukrovkou, ti mohou využít saunování pouze po poradě s lékařem. Pro ty, kteří ze zdravotních důvodů nemohou využít klasickou saunu, nebo pro starší je daleko vhodnější infrasauna, která je k organizmu celkově šetrnější. Saunu nemáme nikdy navštěvovat po jídle, nebo úplně nalačno, po požití alkoholu a ani při začínajícím onemocnění. Není vhodná ani okamžitě po velké tělesné zátěži.

Typy saun

Domácí a veřejné

Jak název napovídá, toto dělení saun je z hlediska jejich umístění. Velkým trendem posledních desetiletích je saunu pořídit a využívat co nejčastěji doma. Umístění a velikost sauny již není takový problém, je možné zakoupit saunu i pro jednu, nebo dvě osoby, která se může stát součástí běžného bytu. V domácím prostředí poslední dobou klasickým saunám konkurují infrasauny, které jsou šetrnější k organizmu a svým příkonem i k naší peněžence. Stále populární a hojně vyhledávané jsou veřejné sauny, suché i parní. Najdeme je jako součást bazénů, ve sportovních centrech a hotelech, v mateřských školách. Uplatnění a své návštěvníky najde veřejná sauna i samostatně v každém větším městečku.

Suchá sauna

Nejrozšířenějším druhem sauny je sauna tzv. suchá o teplotě 90 – 110 °C s elektrickými kamny, případně kamny na dřevo. V případě, že se spolu s kamny ohřívají i velké kameny, je možné je polévat vodou a tak zvyšovat vzdušnou vlhkost.

Parní sauna

Parní sauna využívá vlhkosti vzduchu, teplota v této sauně je vyšší nežli tělesná jen o několik °C, vlhkost je téměř 100%. Typ této sauny tělo neprohřívá, pouze důkladně prokrvuje kůži a podkoží. Parní sauna není příliš rozšířená, najdeme ji ve veřejných bazénech, lázeňských a wellnes zařízeních.

Infrasauna

Tento typ sauny je stále oblíbenější.Infrasauny jsou pro lidské tělo zdravější a prospěšnější, nežli sauny klasické. Infračervené záření prohřívá lidské tělo do daleko větší hloubky a mnohem efektivněji, pouze za teploty 30 – 60 °C. Infračervené záření prohřívá lidské tělo šetrnějším způsobem a nižší teplotou, což je důležité zejména pro kardiaky a astmatiky, pro které je klasická sauna nebezpečná. Infrasauna prohřeje a uvolní tělo i mysl a oproti klasické sauně ušetří náklady na svůj provoz. Pravidelné používání tohoto typu sauny zabraňuje infekcím těla.

Aromatická a bylinná sauna

V typech těchto saun se uvolňují aromatické látky, léčebné, nebo ty, které mají vliv na náladu a pocity. Prostor aromatické bylinné sauny je vytápěn na 60 - 70 °C a je nasycen párou s vůní několika bylin. Relativní vlhkost vzduchu se pohybuje okolo 25 %. Při inhalaci dochází k uvolnění dýchacích cest, což ocení astmatici, kuřáci i zcela zdraví jedinci. Používá se i při poruchách pohybového ústrojí, při nespavosti, neklidu a nesoustředěnosti.

Kouřová sauna

Kouřová sauna je zřejmě jeden z původních typů saun. Jedná se o samostatný dřevěný domek - saunu, který není opatřen komínem. Vzácně se v této podobě ještě vyskytuje, zejména ve Finsku. V sauně se topí v kamnech, jako nejlepší se udává dřevoosiky. V okamžiku, kdy je sauna dostatečně vyhřátá a i kameny na kamnech jsou horké a sálají, vyvětrá se nahromaděný kouř dveřmi. Lavice se omyjí od sazí a může se začít se saunováním samotným. Kouřové sauny se často stavěly na břehu jezer, ve kterých docházelo také k ochlazování. V průběhu zimy se využívaly sněhové závěje.

Historie sauny

Sauna je původní finské slovo označující stavení, která se po vytopení používá jako ohřívárna a potírna. Finské tradice jsou spojené se saunou, která se stala součástí národní kultury. Sauna zde člověku od nepaměti sloužila nejen ke zdraví a očistě, ale byla v každé vesnici i místem společenským. Znamenala symbol vzájemnosti a lidské pospolitosti a  hrála úlohu v  důležitých okamžicích života. Nevěsta před svatbou musela projít saunovacím rituálem, ženy v čistých podmínkách sauny často rodily děti. V současné době je sauna ve Finsku zcela běžným zařízením bytu a domu. Velmi oblíbené jsou i chaty u jezer opatřené saunou. Sauna je dnes rozšířena prakticky po celém světě a její blahodárné účinky vyzkoušely stamilióny lidí.

Potní procedury s působením velkého tepla nejsou doménou pouze Finska, odkazy na ně najdeme v mnoha částech světa ve zcela odlišných kulturách a dobách. Již v 5. stol. př. n. l. je popsána horkovzdušná lázeň z rozpálených kamenů umístěných ve stanu z houní u Skytů. V 10. století jsou zachycené události z potních lázní v Rusku. Kamenné chatrče s klenbou stavěli jako potní lázně "termaxcales" domorodci ve Střední Americe, Indiáni ze Severní Ameriky budovali potní teepee, Eskymáci využívali ke koupeli termální prameny.

Současnost a budoucnost sauny

Nezpochybnitelné pozitivní účinky sauny na člověka a její oblíbenost jsou zárukou toho, že saunování není pouze módním a moderním trendem. Naopak, že využívání sauny je trvalou a zdravou zábavou, která pomůže našemu tělu a harmonizuje naši mysl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky