Podzimní zahrada – až se zima zeptá….

Jana Brožková, 25.10.2013

Podzim, to je období, kdy je na zahradě spousta práce. Až přijde zima, tak se zeptá – ne, co jsme dělali pro zahradu v létě, ale co jsme pro ni udělali na podzim. Naštěstí nám s prací na podzimní zahradě pomůže zahradní technika. Na podzim potřebujeme správně ošetřit trávník a odstranit spadané listí, to jsou hlavní úkoly, které pro správné zazimování zahrady musíme udělat.

Údržba trávníku 

Trávník na podzim potřebuje speciální podzimní údržbu. Naposledy před zimou posekat, provzdušnit, zbavit mechu a zahnojit, případně dosít travním semenem olysalá místa v trávníku. Pokud mu dopřejeme tyto ozdravné procedury na podzim, na jaře se nám mnohokrát odvděčí svým vzhledem.




Použití vertikutátoru

Podzimní trávník potřebuje poslední úpravy před zimou, nejlépe pomocí vertikutátoru. Vertikutátor je zahradní technika, se kterou se na jaře a na podzim doporučuje odstranění plsti z travních ploch. Trávník je potom silnější, hustější, lépe a rychleji roste a hluboce koření. Vertikutátory se prodávají elektrické a benzínové. Benzínový vertikutátor je určen k ošetření velké plochy trávníku, elektrický stačí pro menší pozemky.



Listí - shrabání, nebo vysátí?

Shrabování listí na podzim musí být věnovaná dostatečná pozornost. Spadané listí musí být odstraněno včas, pod listy se během několika dní vytvoří na trávníku plíseň a tráva nemůže dýchat. Snadnější alternativou pro odstranění listí z trávníku je zahradní vysavač listí, který vám údržbu velmi usnadní. Moderní vysavač listí by měl nejen vysávat, ale i sloužit jako fukar. Některé modely vysavačů jsou doplněné o funkci drcení. Nasáté listí rozsekají lopatky ventilátoru a rozmělní listí na malé kousky. Zmenší se tak objem vysátého listí a listová drť v kompostu daleko rychleji zetlí. Pamatujte, že do kompostu rozhodně nepatří shnilé ovoce, které může přenášet houbové nemoci. Do kompostu nedávejte ani listy z ořešáku, které obsahují škodlivé látky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada