Nájemní vztah je smlouvou mezi rovnocennými stranami, tvrdí ministr Jankovský

TNBiz, 18.11.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Práva a povinnosti na obou stranách, tak vypadá nájemní vztah, uvedl ve čtvrtek ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Nájemní vztah je podle něj smlouvou mezi rovnocennými stranami.

"Nájemníci se nesmí nechat zastrašit případným agresivním vyjednáváním ze strany majitelů. Pokud cítí, že se jim děje křivda, nebo je na ně vyvíjený nepřiměřený nátlak, zákon jim dává cestu, jak se bránit včetně soudního sporu," doplnil.

Pokud je výše nájemného nad jejich možnosti, nájemníci mohou požádat o příspěvek na bydlení, jestliže jejich náklady na bydlení přesáhnou 30 procent jejich disponibilního příjmu. Výše příspěvků se řídí zvláštními předpisy ministerstva práce a sociálních věcí a vyplácí je úřad práce.

Ministerstvo pro místní rozvoj také připravuje cenové mapy, které by měli sloužit jako orientační pomůcka při vyjednávání o výši nájmu. "Samozřejmě nelze připravit takovou mapu, která by postihla každý jednotlivý nájemní byt, naším cílem je taková, která stanoví rozmezí v dané lokalitě v závislosti na kvalitě bytu," dodal Jankovský.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality