Vánoční stromeček? Živý či umělý stromek, nebo strom v kontejneru?

Bez vánočního stromečku si dovede představit Vánoce málokdo z nás. Vánoční stromeček je silná vánoční symbolika a tradice. Vánoce se váží k rodině a každá rodina má své tradiční zvyky, nebo přijímá zvyky nové. Stromky, pod kterými si již tradičně nadělujeme mají v našich domácnostech různé podoby.

Klasické vánoční stromečky

Zatím nejpočetnějšími zástupci vánočních stromečků budou stále stromky, které vyrostly v přírodě a jsou pro Vánoce pěstované. Nabídka řezaných stromků je široká, od mnoha typů smrčků a borovic po krásné jedličky. Pořídit můžete opravdu malý stromeček, nebo velký, několikametrový strom. Podle svých bytových i finančních možností.

Umělé vánoční stromky

Také umělý stromek je pro mnoho domovů správnou volbou. Argumenty jeho příznivců jsou pádné – jednorázová pořizovací cena stromku, který vydrží řadu let, fakt, že stromek nevadne, nepadá z něj jehličí a nezanedbatelný ekologický pohled, že není nutné pokácení živého stromu.

Vánoční strom v kontejneru

Zejména v posledních letech se prosazuje další trend a ekologické využití vánočního stromku. Jedná se o živý, rostlý stromek v kontejneru, který by jako vánoční stromek u nás doma v teple neměl trávit příliš dlouhou dobu. Doporučuje se pouze pár vánočních dnů (také je třeba ho po tu dobu rosit či trochu zalévat). Pokud by se doporučená doba přetáhla, stromek by se „probudil“ začal rašit a při návratu do zimy by spolehlivě uhynul. Stromek se před umístěním do tepla musí aklimatizovat. Není možné ho přenést z mrazu do vytopeného pokoje. Doporučuje se jeho přemístění cca 10-14 dnů před vánoci na chladné a světlé místo (např. chodbu). Po vánocích volte obrácený postup, nežli stromek s kontejnerem vrátíte ven. Za silných mrazů stromeček ponechte na přechodném místě déle. Kontejnerový vánoční stromek má i další možnosti. Přes rok opět vyroste a může být ozdobou dalších vánoc, nebo jej můžete vysadit na zahradě, či volné přírodě a založit tak svůj malý les.

Zdobení vánočního stromku

Ještě různorodější nežli vlastní vánoční stromky jsou možnosti jejich zdobení. Klasika, kterou známe z českých domácností jsou foukané a velmi křehké skleněné ozdoby různých tvarů a barev doplněné řetězy. Dalšími možností je zdobení z přírodních materiálů. Pečené jedlé perníčky, figurky ze slámy a kukuřičného šustí, sušené plody. Celou samostatnou kategorií zdobení je osvětlení. Již málokdo k osvícení vánočního stromku používá otevřený oheň a skutečné svíčky. Používají se bezpečné světelné řetězy většinou s malými LED diodami, nejrůznějších tvarů, kompozic a barev.

Historie ve zkratce

Stromy jistě zdobily dávní Keltové i Germáni, stejně jako pohanské kmeny. Uctívali tak slunce a jeho koloběh, stejně tak jako své bohy. Novodobější tradice zdobení stromků o vánočních svátcích pochází z 16. století z řemeslnických domácností německých měšťanů. Až na začátku 19. století se zvyk rozšiřuje i do Čech, nejprve pouze do bohatých pražských rodin. Na venkově se zdobení rozšiřovalo jen pomalu, mnohdy byly domovy vyzdobeny jen smrkovými, nebo jedlovými větvemi s jablky.

V dnešní době pomalu mizí celá řada rituálů. Také některých společných zážitků a prožitků ubývá. Není důležité, pod jakým stromečkem prožijeme Vánoce a jak drahé dárky dáme, nebo dostaneme. Slavme spolu se svými blízkými Vánoce jako svátky pohody, společné vzájemnosti a lásky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky