LN: Regulovaný nájem končí. Hrozí desítky tisíc žalob

TNBiz, 28.12.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Od 1. ledna končí regulace nájmu u 400 tisíc bytů, nájemníci se musí dohodnout s majiteli domů. Kdo na návrh majitele na zvýšení nájemného či vystěhování odmítne, musí počítat s žalobou, píší v úterním vydání Lidové noviny.

Jak s žalobami soudy naloží, zatím nikdo netuší. Spor se každopádně může prodražit, a jeho rozřešení navíc může přetížené české justici trvat řadu měsíců, na což mohou doplatit nájemníci i majitelé. Advokátka Klára Samková, která zastupuje majitele domů, stejně jako předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba proto oběma stranám radí, aby se místo souzení zkusily domluvit, uvádí deník.

Podle Samkové po 1. lednu vypukne "legislativní džungle". Za to prý může vláda, která nedokázala vytvořit zákon o sociálním bydlení, cenovou mapu, která by byla pro nájemníky i majitele vodítkem, jaké nájemné je v jejich lokalitě obvyklé, či protlačit novelu občanského zákoníku, která by soudcům jasně řekla, že mají v případě sporu o nájemné rozhodnout právě oni, popisují Lidové noviny.

Kolik sporů dospěje k soudu, není jasné. Samková podle Lidových novin odhaduje, že se dohodu nepodaří uzavřít ve 20 procentech případů, což by znamenalo 80 tisíc sporů Největší soukromý majitel bytů v Česku, společnost RPG Byty, je optimističtější. Firma ve svých 36 tisících bytech navrhla zvýšení cen až o 7,5 koruny za metr čtvereční a už dostala souhlas od více než 80 procent nájemníků. A předpokládá, že tento počet ještě vzroste.

Deregulace se od 1. ledna týká všech obcí s výjimkou Prahy, krajských měst (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a středočeských měst s více než 10 tisíci obyvateli. Praha a ostatní velká města přijdou na řadu 1. ledna 2013. Druhá vlna deregulace zasáhne 270 tisíc bytů, píší Lidové noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality