Silvestr je bilancování i oslava

Den 31.prosince slavíme prostě jako "Silvestra" - konec roku. Nejčastěji oslava probíhá s rodinou a přáteli. Zhodnotíme u skleničky to dobré i špatné, co se nám v končícím roce stalo a s novoročním přípitkem si popřejeme, ať je další rok lepší. Poslední prosinec ale není jen koncem roku. Historie svátku je spjatá s oslavou Slunovratu, s holdem životodárnému slunci a s jeho návratem. V řadě kultur a národů provázely tento svátek bujaré oslavy. Další význam svátku 31.12. má duchovní rozměr; je zasvěcen památce papeže Silvestra I. Za jeho pontifikátu v letech 314 - 335 si katolická církev upevnila ve světě své postavení. Silvestr je jedním z prvních uctívaných světců. Stal se patronem domácích zvířat a dobré úrody.

Bilancování

Konec roku sebou přináší vánoční svátky zakončené oslavou Nového roku. Je to čas, kdy většina lidí zvolní pracovní tempo a alespoň částečně relaxuje. Na konci roku se mnohdy bilancuje - a nejen ve společnostech o firemních výsledcích. Bilancujeme také osobně o tom, co se nám povedlo i nepovedlo. Třeba i o tom, jak smysluplně trávíme svůj čas, jak ne/zanedbáváme sebe i své blízké, jak ne/pečujeme o své zdraví. Kdy jindy, nežli v klidu na konci roku máme možnost si promyslet některá svá rozhodnutí, přehodnotit své budoucí plány a třeba i upustit od některých záměrů. 

Předsevzetí

Začátek roku nového nás více nežli jiná období nabádá až nutí ke změnám. Ke změnám zatím nejprve jen  deklarovaným - našim předsevzetím. Předsevzetí, to jsou naše přání, která zatím nemají obsah. Předsevzetí jsou v zásadě dvojího druhu. První předsevzetí jsou motivační - chceme se něco nového naučit, začít sportovat, chodit více do divadla a na koncerty, aj. Druhým typem jsou předsevzetí, která na nás kladou jiné nároky, jsou to předsevzetí zakazovací. Víme, že něco, co děláme nám škodí, či ubližuje. Dáváme si proto předsevzetí - "od nového roku přestanu kouřit", "v nočních hodinách večeřet", "pít více než 5 kafí denně" apod. Předsevzetí je lehké vymyslet, nebo vyslovit, dodržují se podstatně hůře. Neznamená to, že bychom to neměli zkoušet.  

PF - novoroční přání

K již ustálenému zvyku patří posílání PF (pour féliciter - pro štěstí), které se váže k přání všeho dobrého v novém, nastávajícím roce. Pro čechy přání PF "objevil" hrabě Karel Chotek (1783 - 1868). Zkratka PF v českém prostředí zcela zdomácněla a každý zná její význam. Zajímavé je, že v dnešní Francii se toto slovní spojení pro novoroční přání nepoužívá. Naše blahopřání mívají různé náměty i obsah. PF si přejí rodiny i firmy, dnes častěji elektornicky, nežli v písemné podobě.

Alkohol

Pokud nejste abstinenti, nebo Silvestr ze zásady neslavíte, tak k vaší silvestrovské oslavě patří i alkohol. Kvalita by měla vítězit nad kvantitou - rozhodně vám bude druhý den lépe. Pití alkoholu prokládejte čistou vodou, nebo minerálkou - eliminujete tak  budoucí bolest hlavy. Také nemíchejte různé druhy alkoholu, kocovina nebude tak dlouhá a nepříjemná. Dělejte během včera  noci občasné nealkoholové pauzy, tělo se zregeneruje snadněji. K novoročnímu přípitku určitě patří šampaňské. To kvalitní a vychlazené je lahodné a otevření šampaňského je rituál, který k Novému roku patří. Rada na závěr - pokud to s alkoholem přeženete, zkuste na kocovinu ráno coca-colu, jako první pomoc by měla fungovat.Následovat může například polévka česnečka.

Jídlo

Stejně jako o Vánocích, i na Silvestra je  zvykem více jíst. Nejčastější formou občerstvení je bufetový stůl se spoustou lahůdek přímo do ruky - různé druhy sýrů, uzenin, studeného pečeného masa, nakládané zeleniny a pečiva. Velmi časté jsou také chlebíčky a jednohubky. V některých společnostech se o půlnoci servíruje guláš, nebo ovar. Také nezapomeňte, co se traduje - že by se neměla na Nový rok servírovat drůbež - mohlo by vám uletět štěstí. Naopak, čočka by se v každém případě servírovat měla, protože přináší do domácnosti peníze. 

Bujaré a nevázané oslavy, to znamená pro mnohé Silvestr. To, jaký byl celý předešlý rok už je jasné. Pokud byl úspěšný, je co oslavovat, pokud ne, dají se špatné dny zapít a těšit se na změny. Další rok je vždy o naději, život nám může přinést nové možnosti a zlepšení - zejména naším přičiněním.   



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky