Remoska: česká remoska je stálice kuchyně i celosvětový patent

Remoska, to je fenomén české kuchyně a zároveň český patent. Remoska má svoji dlouholetou tradici, na kterou navázal současný výrobce s remoskou světových parametrů. Remoska úspěšně obstála v konkurenci s nejnovějšími spotřebiči a potvrdila svou nezaměnitelnou funkci i v moderní kuchyni. V remosce pekly již naše babičky, v remosce budou svoje speciality připravovat možná i naše dcery. Remosku dobře znají v Evropě i v zámoří.

Historie a současnost remosky

Duchovním otcem remosky je elektrotechnik Oldřich Homuta. Ten získal inspiraci pro vytvoření remosky ve Švédsku, v podobě vařícího elektrického hrnce. Remosky se začaly vyrábět v padesátých letech ve Zdicích, v závodě na pečící trouby. Od roku 1957 se výroba přesouvá do Kostelce nad Černými lesy, kde se remosky vyráběly až do devadesátých let. Boom dovozu elektrotechniky a zejména mikrovlnných a horkovzdušných trub znamenal ukončení výroby remosky. Zdálo se, že jsou její dny sečteny. O nový život výrobku se zasloužili majitelé firmy REMOSKA s.r.o., kteří remosku začali ve Frenštátu pod Radhoštěm znovu vyrábět. Výrobu remosek bylo třeba inovovat, proto remoska dostala novou tvář i parametry. Mezi nejvýznamnější inovace remosky patří použití nepřilnavého, teflonového povrchu uvnitř mísy remosky. Jedná se o licenci společnosti DuPont, která byla firmě REMOSKA s.r.o. přidělena jako jediné v Česku. Ve vývoji a inovacích firma úspěšně pokračuje, remosku vyváží do států celé Evropy, ale i do USA, Kanady a Austrálie. Velmi populární a rozšířená je remoska v Anglii.

Popis remosky, části remosky

Remoska je mobilní elektrický pečící spotřebič. Jde vlastně o pečící mísu uzavřenou víkem, ve kterém je topná spirála.

Remosku tvoří tři základní části:

Horní víko remosky s topnou spirálou uvnitř. Víko má ve svém středu skleněné okénko, kterým kontrolujete správný průběh pečení. Na víku remosky je umístěna zástrčka s elektrickým přívodním kabelem a vypínačem.

Mísa pro pečení v remosce bývá hluboká, nebo nízká a v současné době je opatřena kvalitním teflonovým povrchem.

Stojan remosky umožňuje její dobrou stabilitu, remoska se díky němu dá dobře přemístit a zároveň tepelně izoluje mísu remosky od podložky.

Funkce a přednosti remosky

V remosce se snadno peče, zapéká a dusí potraviny z masa, těstovin, brambor a další zeleniny, v remosce upečete závin, koláč i buchty. Výhodou pečení v remosce je stejnoměrný rozvod tepla shora, čímž nedochází ke spodnímu připalování. Další velká výhoda úpravy jídla v remosce je zabránění jeho vysychání. Je to dáno tím, že úprava probíhá v uzavřeném prostoru. Remoska je skladná, snadno přenositelná a díky tomu použitelná prakticky všude. Remoska má dlouhou životnost a není náročná na obsluhu ani údržbu. Při používání remosky šetříte spotřebu elektrické energie a svoji peněženku.

Zajímavosti remosky

• remoska slouží v domácnostech mnoha milionu zákazníků po celém světě
• remoska pomáhá v kuchyních již více než 50 let
• remoska je český patentovaný vynález s celosvětovou ochrannou známkou
• anglický časopis Good Housekeeping udělil remosce v roce 2001 cenu "vynález roku"
• více než polovina současné výroby remosky je určena pro export

Připravujete jídlo v nové, nebo staré remosce? Podle jakých receptů v remosce připravujete pokrmy nejraději? Podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet, napište na redakce@bydlet.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně