Profesionální rady - bytový design a interiér, barvy, světla, nábytek

Na vaše otázky ochotně odpovídá a radí vám profesionální bytový architekt a designer z Poradny bytového designu, Markéta Fleischnerová z firmy MFart.cz. Poradna vám nabízí praktické rady pro vaše bydlení. Najdete v ní odpovědi na vaše konkrétní dotazy a návrhy na zařízení, výběr barev a uspořádání nábytku ve vašem domově.

 


Vybrané dotazy a odpovědi Poradny bytového designu:
/redakčně kráceno/

Otázka: Prosím o radu týkající se výmalby obývacího pokoje. Dveře jsou  dvoukřídlé zasouvací - barva třešeň, stejně jako barva stolku pod televizí, výrazná je sedací kožená souprava ve žluté barvě, barva podlahy je světlý laminát. Chtěla bych volit nějakou výraznější teplou barvu a případně nějaké ozvláštění stěny za televizí. Zároveň by mě ještě zajímala barva koberečku pod konferenční stůl.
 
Odpověď: Dobrý den, krásná kombinace je v přírodních barvách hnědé a krémové, jde o harmonickou kombinaci, v těchto barvách navrhuji i kobereček. Ke žluté sedačce je krásná i šedá zeď a také kobereček v šedožluté barvě.
--------

Otázka: Dobrý den, prosím o radu do novostavby. Kombinace dekorů podlahy a obložení + dveří v obývacím pokoji velikost 30 m2, orientace na JV. V plánu je černá sedací souprava. Líbí se mi podlaha ořech nebo třešeň, ale bojím se, aby to nepůsobilo moc temně. A barvu dveří (mléčné sklo) je lepší volit kontrastní nebo zůstat u tmavé?
 
Odpověď: Dobrý den, ořech na podlahu mám ráda a doporučuji ho. Záleží na tom, jak namořený, nebo upravený ho pořídíte, nemusí být tmavý, například barva medu je velice příjemná. U dveří, máte-li modernější představu o vašem bydlení, volte mléčné sklo, krásné jsou také celoskleněné dveře, jsou nenápadné a tvoří čisté linie.

--------

Otázka: Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, jaké dát PVC do dětského pokojíčku. Jaká by byla vhodná jeho tloušťka a zesílená nášlapná vrstva.
 
Odpověď: Dobrý den, do dětského pokojíčku je dobré dát vysokozátěžové lino a důležitá je nášlapná vrstva, kde bych doporučila minimální vrstvu 0,4 mm a jeho tloušťku 3 mm.

--------

Otázka: Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda je rozumné umístit televizi naproti oknu? Je to obyčejná starší televize, úhlopříčka cca 80cm.
 
Odpověď: Dobrý den, není dobrá pozice TV naproti oknu, odráží se lesk na obrazovce a nevidíte obraz.
--------

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, týká se obývacího pokoje. Pokoj má rozměr 6 x 4 m a na jedné z kratších stran je okno na jih. Chtěla bych na jedné stěně tapetu a zbytek vymalovat, jen nevím jakou barvou (asi fialová). Sedačku budeme pořizovat novou, nábytek mám v barvě hnědé rustika, na podlaze je koberec, který je mramorově hnědý. Podlahou si taky nejsem jistá, jestli nechat koberec, nebo položit lino, nebo plovoucí podlahu. Na okno bych chtěla dát místo žaluzií (které tam jsou teď) roletu v barvě, aby ladila s interiérem. Prosím o radu co byste mi doporučili.
 
Odpověď: Dobrý den, podlahu dejte v imitaci dřeva, záleží na Vás, zdali lino či plovoucí. Lino je levnější a nevytváří kročejový hluk, také je jednodušší jeho pokládka. Chcete-li modernější styl, rolety se hodí. Já doporučuji přírodnější barvy na zdi, jako je krémová, hnědá, šedá, jsou nadčasové a příjemné.
--------

Otázka: Dobrý den, mám ještě jeden dotaz. Budeme předělávat obývací pokoj, který je 6,5 x 5 m v podkroví, se 4 střešními okny. Nábytek budeme pořizovat nový, pouze pár skřínek asi v černé barvě. Sedačka prozatím zůstane a je v barvě slonové kosti. Na nejkratší straně rovné zdi bude pověšená nad tv stolkem plazma a sedačka bude umístěna pod střešními okny. Zatím nás nenapadlo jiné umístění vzhledem ke sloupu a šikmé dlouhé stěně. Nevím si rady s výmalbou a barvou koberce.
 
Odpověď: Dobrý den, kombinace krémové a bílé bude krásná, s dekorem na zeď v bílé na krémové zdi. Koberec světlý, krémový s delším vlasem v přírodní vlně. Žádné výrazné barvy, nedoporučuji, dosavadní řešení je v harmonických barvách.
--------

Otázka: Zdravím Vás, jaký názor máte na japonské stěny? Mě se moc líbí, ale nevím, nakolik je to praktické. Nemáte s nimi Vy, nebo Vaši klienti zkušenosti?
 
Odpověď: Dobrý den, japonské stěny mám velice ráda, dokonce je i navrhujeme a vyrábíme spousty variant do konkrétních prostorů. Záleží pro jaký prostor a k jakému účelu je chcete použít. Já je doporučuji.
--------

Otázka: Dobrý den, s přítelem opravujeme starý byt. Jsou tam bohužel vidět trubky od topeni a já bych je ráda natřela barvou, která bude v daném pokoji. Proto bych se chtěla zeptat, jakou značku barev na topeni máme použít.
 
Odpověď: Dobrý den, doporučila bych barvu Hammerite email na radiátory.
--------

Otázka: Dobrý den, ráda bych se poradila o dětském pokojíčku pro dva kluky (5let a mimi), který bude zatím sloužit jako herna. Je zhruba 3 x 5m velký s velkým oknem na širší zdi. Na kratší stěně je po celé délce vestavěná skříň bílé barvy, i ostatní nábytek bude zřejmě bílý (úložné krabicové systémy Ikea). Podmínkou je tmavě modrý koberec a teď se nemůžeme rozhodnout, jak vymalovat, aby to nebylo moc studené, působilo to vesele a příjemně, případně to pokoj opticky zvětšilo a současně to ladilo s tím kobercem. A ještě jedna otázka - pro pětileté dítě ještě malý stoleček a židlička na malování nebo již klasický psací stůl - potom ale nevím, co se židličkou, protože z klasické židle se dítě nedostane na zem a nemá oporu nohou.
 
Odpověď: Dobrý den,zdi vymalujte vanilkovou barvou v kombinaci s pastelovou zelenkavou, stůl pořiďte klasický, židli nastavitelnou, prodávají se pro tyto účely židle s nastavitelným sedákem a oporou na nohy.
--------


 

 

 

Zajímá vás bytový design, potřebujete odbornou radu při zařizování vašeho bydlení? Využijte naši Poradnu bytového designu a zeptejte se profesionálního bytového architekta.

Pro své dotazy využijte i naše další profesionální poradny . Dostanete odpovědi od odborníků z oblasti realit a hypoték, digitalizace domácnosti, zahradní architektury, výstavby bazénů a prodeje nábytku.

Realitní poradna >>
Hypotéční poradna >>
Poradna - digitální domácnost >>
Poradna zahradního architekta >>
Poradna - bazény >>
Poradna - bytový a zahradní nábytek >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry