Dům s rozumem - inteligentní dům

Inteligentní dům? Ne, děkuji... S touto odpovědí se setkávám velice často, aniž by člověk věděl, co inteligentní dům je. V ČR panuje domněnka, že inteligentní dům je něco drahého a nedostupného, tím pádem je myšlenka ovládání domácnosti zavrhnuta již při vyslovení slovíčka „inteligentní“.


 

 

 

 

 

 

 

Opak je pravdou. Podívejme se na automobilový průmysl a na příklad klimatizace. De facto každý před 10 lety tvrdil, že klimatizaci v automobilu nepotřebuje, a teď? Máte snad automobil bez klimatiazce? Jistě, že nemáte. Evoluce jde nezadržitelným tempem kupředu. V západní Evropě se při rekonstrukci a nebo novostavbě již automaticky v 70% případů počítá s nasazením inteligentního řídícího systému.

Inteligentní dům vám dává možnost ovládat veškeré připojené spotřebiče z jednoho místa. Jsou totiž logicky propojeny a je možné kdykoliv měnit jejich funkcionalitu pomocí programu. Smysl inteligentního domu je, ovládat maximální možný počet každodenních úkonů automaticky. Nemusíte se tak starat o nastavení pokojové teploty v místnosti, ani o to kdy se vám vytáhnou žaluzie, popřípadě o to, jestli jste zamkli při odchodu dveře.

Domácí automatizace vám šetří čas a zvyšuje bezpečnost vašeho obydlí. Nejedná se o science-fiction, ale o zautomatizování každodenních rutinních činností, které se opakují. V žádném případě nepřicházíte o možnost ovládání domácnosti pomocí vypínačů, jak jste zvyklí. Vypínače stále tvoří základ ovládání a nelze si bez nich domácnost představit. Lze jejich funkcionalitu však vhodně upravit a nebo rozšířit. Je možné vytvořit světelné scény, které samozřejmě můžete kdykoliv změnit, je možné změnit nastavení tlačítek a také je možné přidat různé funkce na různé délky stisku. Jako bonus získáte možnost dálkového ovládání.



 

 

 

 

 

 

Systém je napojen do sítě internet a vy tak máte nadosah veškeré funkce v domě odkudkoliv a kdykoliv. Proč si nezapnout topení, pokud chystáte dřívější návrat z práce? Pro náročnější uživatele je k dispozici například možnost dálkové zapnutí sauny. Možnostem se meze nekladou.

Bydlení je dlouhodobá investice na několik desítek let dopředu. Vyplatí se v tomto případě šetřit? Ano, samozřejmě, že vyplatí, ale na správných místech. Při vhodném výběru výrobce domácí automatizace se cena nepohybuje v řádech statisíců, ale desetitisíců. Komfort a úspory, kterým se vám dostane, jsou však k nezaplacení.

Co je třeba pro inteligentní domácnost udělat? V první řadě je nutné se rozhodnout v ten pravý čas. Nejlepší doba, kdy začít uvažovat o inteligentní domácnosti, je před prováděním elektroinstalace. Jsou zde nutné drobné úpravy, aby bylo možné systém kdykoliv v budoucnu rozšířit. Pokud se jedná o instalaci do již hotové domácnosti, je možné využít bezdrátové řešení.

Provedení elektroinstalace zvládne jakýkoliv elektrikář bez větších problémů. Nejedná se v tomto ohledu o nic nestandardního a složitého. Pokud jsou jednotky řídícího systému nainstalovány, je nutné do nich nahrát program, který zajistí fungování celé domácnosti. Programovací prostřední se od sebe samozřejmě liší a záleží na uživateli, zda nechá nastavení domácnosti na profesionálovi a nebo bude nastavovat systém sám.

Na trhu existuje celá řada výrobců inteligentních systémů. Neexistuje jednotné pravidlo, jak postupovat při výběru vhodného výrobce. Při výběru systému však doporučuji zaměřit se na následující atributy:

-možnosti postupného rozšiřování systému (například postupem času s volnými finančními prostředky, kdy se začně hlavními funkcemi a pokračuje se méně důležitými)
-možnost vlastního přenastavení systému
-licenční poplatky spojené s programem pro nastavení domácnosti
-licenční poplatky aplikací pro ovládání domácnosti
-cena vypínačů a tlačítek

Každý výrobce na trhu má určitou filosofii řešení a od toho se odvíjí cena a také samozřejmě možnosti systému. Doporučuji se zaměřit na řešení, která jsou otevřená a uživatel tak má možnost výběru komponent, které použije. Například vypínače, tlačítka, senzory a tak dále. Toto jsou komponenty, které tvoří významnou cenovou položku celého systému a vhodným výběrem tlačítek (u některých výrobců je možné využít bezpotenciálová tlačítka), senzorů, pohybových čidel a dalších komponent, lze výrazně snížit cenu celé instalace.

Inteligentní dům není v žádném případě není něco, co by si nemohl obyčejný člověk dovolit. Nikdo si před 100 lety nedokázal oředstavit, že budeme jezdit běžně automobily vybavenými nejmodernější technikou a dnes má automobil skoro každý.

Milan Randl
milan.randl@loxone.com
www.loxone.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba