Najděte gril, který se k vám hodí

Máte zahrádku menších rozměrů nebo nechcete mít krb celoročně venku? Řešením jsou efektivní a zároveň jednoduché grily. Jsou mobilní, takže je můžete kdykoliv ze zahrady uklidit. Některé třeba tak, že je odvezete na kolečkách. Nejrůznější druhy grilů dnes raší jak houby po dešti. Možná si představíte ohniště a rošt upevněný nad ním. V podstatě máte pravdu! Tento princip přetrval dodnes a všechny typy grilů jsou na něm vystavěny. Liší se ale nejen palivem, které se z obyčejného uhlí a dřeva vyvinulo také v elektřinu, plyn nebo lávové kameny, ale také příslušenstvím, velikostí, nároky na čištění a samozřejmě designem.

Dříve, než si pořídíte nový gril, je dobré si vyjasnit některé důležité otázky: Grilujete raději doma, nebo na cestách? Jak důležitý je pro vás pravý oheň při grilování? Jak náročné zvládnete čištění? Nevíte? Možná vám popis jednotlivých typů grilů v rozhodování pomůže.

Otevřený gril na dřevěné uhlí: Pro ty, co se nechtějí vzdát ohně

Zdroj energie

Dřevěné uhlí

Čištění

Vyjímatelná nádoba na uhlí, je potřeba pravidelně čistit a vypalovat rošt. Nejnáročnější typ na údržbu.

Výhody

·      Mobilní, většinou ne příliš těžký, vhodný pro spontánní použití.

·      Jde o nejjednodušší typ: zážitek z grilování bez velké námahy, snadné použití.

·      Zážitek ze sálajících uhlíků, opravdový oheň.

Tradiční gril, který všichni známe. Výhodou je, že jeho použití je zcela intuitivní. Stačí zkrátka rozpálit dřevěné uhlí a na roštu nad ním grilovat. Tento typ grilu bychom vlastně mohli přirovnat k jakémusi přenosnému a sofistikovanějšímu ohništi. Liší se pouze tím, že kvůli němu nemusíte mít celoročně zničený a špinavý kruh na vaší zahradě. Přesto je dobré zvážit, zda je pro vás ten pravý. Protože používáme uhlí, je jasné, že z grilu půjde kouř a odskakovat mohou i řeřavé uhlíky a jiskry. Tuk odkapávající na žhavé podloží se také často vznítí. Otevřené grily jsou kontroverzní, i co se týče našeho zdraví. Při přípravě hodně tučného masa se bohužel škodlivé spaliny z odkapávajícího tuku opět dostávají do pokrmu skrz kouř. Tedy vše v rozumné míře!

Kotlový gril: Hřeje ze všech stran

Zdroj energie

Dřevěné uhlí, plyn

Čištění

Vyjímatelný popelník z nerezového hliníku, dbejte na čistotu a vypálení roštu.

Výhody

·      Komfortní grilování.

·      Zážitek z grilování bez velké námahy.

·      Úprava potravin při působení tepla ze všech stran.

Při uzavřeném vyklenutém víku se pokrmy připravují šetrně, rychle a jsou hotové rovnoměrně ze všech stran – je tedy skvělý také pro připravování velkých kusů masa, které potřebují k řádnému propečení více času. Díky nepřímému působení tepla můžete buď péci, nebo grilovat. Dobrým pomocníkem je větrací šoupátko na krytu, kterým lze optimálně regulovat přívod vzduchu.

Plynový gril: Zdravější pokrmy a bezpečně!

Zdroj energie

Plyn (propan-butan)

Čištění

Po jídle jednoduše vypláchněte vaničku grilu, nutná je také údržba a čištění roštu.

Výhody

·      Vhodný zejména pro spontánní použití – gril je rozžhavený během chvíle.

·      Zážitek z grilování bez velké námahy – přesná regulace.

·      Bez popela a sazí.

·      Velmi výhodný ze zdravotního hlediska – bez kontaktu s palivem nevznikají karcinogenní látky.

Plynové grily jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro profesionály. S pomocí regulovatelných hořáků lze přesně kontrolovat grilovací teplotu, takže s trochou šikovnosti dosáhnete skvělých a hlavně chutných výsledků. Výhodou, kterou musí ocenit opravdu každý, je jejich bezpečnost. Už jste někdy slyšeli o požáru, který byl způsoben plynovým grilem? Není tu žádný otevřený oheň, žádný vznícený tuk nebo odskakující jiskry. Nemáte zkrátka nervy na neustálé okřikování svých potomků nebo hlídání svých mazlíčků, kteří se nebezpečně přibližují ke žhavým uhlíkům? Zdá se, že plynový gril tento problém tak trochu vyřeší za vás.

Lávový gril: Pro luxusní chuť masa

Zdroj energie

Plyn

Čištění

Velmi snadné, čistit musíte především rošt. Omastek absorbují kameny, které je nutné jednou za sezónu vyměnit.

Výhody

·      Lávové kameny zachytávají odkapávající tuk, který se už zpět nevypařuje.

·      Pokrmy bez nežádoucího aroma plynových hořáků.

·      Plynulé regulování, velmi rychlé rozžhavení.

·      Díky regulovatelnosti jsou úspornější než ostatní typy grilů.

·      Bez kouře a popela.

Plynové grily s lávovými kameny jsou sice o něco větší a těžkopádnější, ale pokud s nimi nepotřebujete často manipulovat, stanou se opravdovým skvostem vaší zahrady. U lávových grilů je palivem plyn, ovšem výkonné hořáky neohřívají přímo rošt, nýbrž speciální kameny z vulkanického materiálu umístěné na kovovém roštu. Ty se díky svým vlastnostem rozžhaví, akumulují teplotu a stabilně ji udržují. A jak je to s chutí pokrmů z lávového grilu? Podle všeho si ugrilované speciality právě z lávového grilu dokážou uchovat své jedinečné aroma, aniž by byly cítit kouřem, plynem nebo by byly poněkud nemastné neslané z elektrického roštu.

!TIPY!

·      Lávové kameny musí být rozmístěny rovnoměrně, s menšími mezerami mezi sebou, aby mohlo teplo bez problémů proudit.

·      Lávové kameny se doporučují měnit asi jednou za rok, před začátkem nové sezóny.

·      Před vlastním grilováním je potřeba nechat hořáky zapnuté na plný výkon po dobu 10 minut. Kameny se tak ohřejí na správnou teplotu a může se začít!

·      Ještě než položíte na rošt první kousky masa, klobásek nebo třeba zeleniny, potřete ho jemně olejem. Předejdete tak zbytečnému přichytávání.

·      Po grilování doporučujeme zapnout plynové hořáky na plný výkon a zavřít víko grilu. Po pár minutách tuk vyhoří a kameny jsou připraveny na další použití.

Stolní gril: Grilování bez velkého úsilí

Zdroj energie

Elektřina

Čištění

Integrovaná miska na zachytávání tuku, grilovací rošt lze umýt v každé běžné myčce nádobí, popřípadě lehce setřít papírovou kuchyňskou utěrkou.

Výhody

·      Vhodný zejména pro začátečníky, komfortní.

·      Bez popela a sazí, není nutné používat tuk.

·      Velmi úsporný na místo, možnost použití i na balkoně nebo uvnitř domu.

Stolní grily se snadno sestavují a rychle se zahřívají. Teplotu elektrických grilů lze navíc individuálně nastavovat podle potřeby. Říká se: co je malé, to je hezké. U stolního grilu ještě musíme dodat: užitečné a praktické. Stolní elektrické grily se dají velmi jednoduše použít jak na zahradě, tak v pohodlí domova. Máte ráno chuť na křupavé italské panini? Bez problémů! Stolní gril je zkrátka použitelný kdekoliv a na cokoliv. A jestliže si držíte štíhlou linii, potěší vás jejich teflonová úprava roštu, na které lze grilovat bez tuku. Máte velkou rodinu nebo milujete větší párty? Elektrický gril je samozřejmě k dostání i v klasických zahradních velikostech s podstavcem a odkládací plochou.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky