Recepty na grilování – grilujeme maso, ovoce a zeleninu

Jana Brožková (AliaWeb)

Je správný čas vyzkoušet recepty na grilování. Grilujeme maso, zeleninu, ovoce, také uzeniny, mleté maso a houby. Letí grilování na zahradě, nebo terase, to není jen kulinářský zážitek. Grilování je společenská akce, ale i relaxace, při které se nespěchá. Lahodná chuť připravovaného jídla, příjemná společnost a pěkné počasí, to jsou ideální podmínky pro letní grilování.

 

 

 

 

 

 

Grilujeme maso

Mleté maso
Grilované mleté maso patří mezi velmi oblíbené pochoutky. Základem pro grilování je velmi kvalitní mleté maso. Nejlépe kombinace masa - hovězího, vepřového, ale i skopového. Hmotu z mletého masa před grilováním připravíme s kořením, vejcem, bylinkami, cibulí, nebo zeleninou. Grilujeme různě velké šišky, placky, karbanátky.

Ryby
Z mořských ryb nejčastěji grilujeme lososa, tuňáka nebo makrelu. Ze sladkovodních ryb je to zejména pstruh, kapr, cejn nebo candát. Vždy ponecháme na rybě kůži, utvoří chutnou kůrčičku. Pozor na vysušení, nešetříme olejem. Ryby jsou výborné i grilované v alobalu s čerstvými bylinkami.

Drůbež
Grilují se drůbeží plátky, křidélka, stehna, nebo nakrájené kousky jako špízy. Kuře vcelku připravujeme na rožni, pouze tak je možné ho zcela propéci. Marinování dodá drůbežímu masu křehkost, šťavnatost i pikantní chuť.

Vepřové maso
Vepřové maso se ke grilování používá asi nejčastěji. Z vepřového je ke grilování doporučená zejména krkovička, kotleta, panenka a žebírka. Plátky před grilováním marinujeme, v průběhu grilování potíráme. Maso si tak zachová dostatečnou vlhkost. Je důležité, abychom vepřové maso důkladně propekli. Maso se musí propéci a přitom zůstat šťavnaté. Solíme až po grilování, podáváme až po odpočinutí masa.

Hovězí maso
Ke grilování hovězího jsou nejvhodnější steaky ze zadní svíčkové, zadní části hřbetu, roštěnce či kýty. Hovězí maso by mělo být rychle opečené nad velkým žárem, zůstane šťavnaté. Před grilováním stačí hovězí maso potřít olejem. Steaky nařízneme křížově, vložíme  na rozpálený gril a pečeme po obou stranách. Často obracíme a pootáčíme. Hotové maso je na dotek mělo připadat měkké, pevné a šťavnaté. Podáváme po chvíli, až se usadí šťáva uvnitř, pro zachování teploty volně překryjeme alobalem. Koření a sůl se u steaků používá vždy na poslední chvíli, nebo až těsně před podáním.

Jehněčí maso
Jehněčí maso je dostatečně a rovnoměrně prorostlé tukem, pro grilování je ideální. Před samotným grilováním nejprve okrájíme z masa přebytečný tuk. Jehněčí maso je lepší marinované. Povrch jehněčího se peče mnohem rychleji než jeho vnitřek. Grilování tomu musíme uzpůsobit tak, aby maso mělo křupavou hnědou kůrku a uvnitř šťavnaté, propečené maso. Krájíme až cca 10 minut po grilování aby maso zůstalo měkké. Solíme a kořeníme na poslední chvíli.

 

 

 

 

 


Grilujeme uzeniny, ovoce a zeleninu

Uzeniny
Receptů na úpravu uzenin na grilu je nespočetně. Uzeniny jsou tučné, proto přidáváme pouze koření. Můžeme grilovat špekáčky, vuřty, nebo klobásy, vinnou klobásu a další uzeniny. Přidáváme zeleninu, houby a jako základ marinády můžeme použít víno, nebo pivo. O uzeniny na grilu se musíme starat celou dobu jejich úpravy. Jsou hotové rychle a je škoda je spálit.

Zelenina
Také zelenina patří na gril. Grilovat můžeme zeleninu celou, nebo větší kousky. Ke grilování se doporučují, cuketa, lilek, kukuřice, rajčata, chřest, střední brambory, lusky, žampiony, cibule a další druhy. Zeleninu můžeme grilovat jako špízy, v alobalu, nebo jako součást s masem. Grilování zeleniny musíme dobře hlídat, většina druhů je propečená velmi brzy.
Ovoce
Také grilování ovoce se nemusíme bát. Ovoce na grilu, to je chuťovka případně příloha ke grilovanému masu. Ovoce můžeme grilovat i jako špízy. Povedenou marinádou můžeme zvýraznit chuť ovoce. Marináda může být sladká, nebo pálivá. Ovoce marinujeme před grilováním nejdéle 30 minut. Doporučené ovoce ke grilování - jablka, hrušky, ananas, broskve, meruňky, jahody, banány a další. Skvěle chutná například grilovaný ananas, nebo jablko na medu se skořicí. Ovoce je grilované během minut, musíme ho bedlivě hlídat.

Tipy při grilování

K naložení surovin do marinády používáme výhradně skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby.

Zmrazené suroviny, musíme nejprve nechat zcela rozmrazit při pokojové teplotě.

Maso a uzeniny grilujeme, když mají teplotu okolního prostředí, mleté maso a ryby je možné grilovat zchlazené.

Maso před grilováním nesolíme, maso je potom mokré a nemůže vzniknout křupavá kůrčička.

Před grilováním naložíme maso do marinády minimálně na 2–3 hodiny, nebo déle, podle druhu masa.
 
Rozhodně nepoužíváme stejný nástroj či nádobí na syrové a grilované maso.

Na obracení masa nepoužíváme vidličku, maso po propíchnutí ztrácí svoji šťávu.

Při prudkém opečení se utvoří kůrčička, která uvnitř uzavře šťávy, proto používáme dostatečně rozpálený gril.

Také  během grilování můžeme potírat pokrm marinádou nebo olejem s kořením. 

Při grilování pozor na stékání tuku na žhavé uhlí, může dojít ke vznícení tuku a spálení masa.

Máme předem připravené potřebné nádobí a příbory, maso se má podávat horké.

Nemějme strach z experimentů s různým kořením, marinádami, dipy a kombinováním grilovaných surovin. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací – nemusíme grilovat stále stejně.

Grilované skopové na jehle

Určeno pro 3 – 4 osoby

Suroviny:

1 kg libové skopové kýty, 3 cibule, 3 papriky, 3 feferonky, 3 rajčata, lžička soli, lžička bílého pepře a lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce oleje

Postup:

Maso omyjeme, odblaníme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme na silná kolečka. Papriku, rajčata i feferonky (mohou být i kompotované) překrojíme, zbavíme zrníček, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme, opepříme a opaprikujeme. Střídavě napichujeme maso, kousky cibule, papriky, rajčat a feferonek. Hotovou jehlu důkladně potřeme olejem. Grilujeme na roštu nad dřevěným uhlím na každé straně cca 20 minut. Na grilu v troubě se skopová jehla připravuje zhruba 15 minut. Nezapomeňte podávat horké!

Zajímá nás, jakým způsobem a jaké potraviny grilujete vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Pomozte nám a pod článkem využijte možnost Přidat názor. Zajímá nás, o jaké recepty máte zájem, co podle vás můžeme zlepšit v článcích a v obsahu bydlet.cz




recept

Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>

Publikováno: 16. května 2013

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend

TOPlist