Nové barvy na zahradě

Lavička už vypadá omšele, z planěk plotu se odlupuje barva, zahradní nábytek je vybledlý a pumpa začíná chytat rez? Vypadá to, že bez nového nátěru se vaše zahrada neobejde! Co budete potřebovat?

Nákupní seznam

·         Barvy (dle typu povrchu)

·         brusný papír, ocelový kartáč

·         ředidlo

·         štětce (dle druhu barvy, povrchu)

·         žebřík nebo plošina

Hodit se vám bude též staré pracovní oblečení a boty, u kterých vám nebude vadit, když je při malování ušpiníte.

Ideální podmínky pro nátěr

Kvalita nátěru závisí nejen na použitých barvách a ředidlech. Úplně nejdříve si musíme dát pozor na podmínky, při kterých je nátěr nanášen. Na výsledný nátěr mají vliv materiál natíraného předmětu a relativní vlhkost, teplota a čistota prostředí, v němž je nátěr prováděn.

Pro natírání se doporučuje teplota kolem 10° C a vlhkost kolem 80%. Při natírání za snížených teplot má barva vyšší přilnavost a je tedy třeba ji více naředit. V tom případě však musíte počítat se slabší vrstvou nátěru. Při natírání několika vrstev pak ale nesmíte zapomenout, že před nanesením další vrstvy musí být podkladová vrstva bezpodmínečně suchá! Nedostatečně vyschlý podkladový nátěr se po nanesení další vrstvy může vlivem působení rozpouštědel nové vrstvy vrásnit.

Stejně jako nízká teplota má na výsledek nepříznivý vliv i teplota příliš vysoká nebo pražící slunce. Na nátěru se objevují puchýřky a opět může docházet k vrásnění. Pokud do nezaschlých barev napadá pyl, nebo prach, je v tu ránu celé zdlouhavé namáhavé natírání znehodnoceno.

Natíráme dřevo

Dřevěný zahradní nábytek, dřevěné terasy, dřevěné obklady, dřevěná okna a dveře a další celá řada dřevěných ploch umístěných dlouhodobě v exteriéru mají jednu společnou vlastnost. Potřebují ošetřit. Dřevo je totiž organický materiál a jako takový by bez ochranných nátěrů poměrně brzy podlehl venkovním vlivům, proměnlivé teplotě, slunci a hlavně vlhkosti. Právě za účelem prodloužení dřevěných materiálů se realizují ochranné nátěry.

Stěžejní je opravdu důkladně zjistit, na jaké dřevo můžeme použít kterou barvu. Pečlivě čtěte informace na plechovkách nebo ještě lépe – poraďte se s profesionály například z OBI. Mohlo by se vám stát, že svůj drahý nábytek z exotického dřeva natřete barvou, která ho zničí, a přitom stačilo sáhnout po jiném typu nátěrové hmoty. Jiné barvy se používají na měkké a jiné zase na tvrdé dřevo. Zkrátka, nevyplatí se nic uspěchat!

Na dřevo můžete použít celou řadů prostředků, od speciálních ochranných nátěrů proti plísním a dřevokazným houbám přes lazury a emaily až po lodní lak.

Ochrana dřeva

Pokud natíráte nová dřeva, nejlepší prevencí před jeho poškozením nebo napadením dřevní struktury plísněmi a houbami je použít ochranný nátěr. K tomu slouží takzvaná fungicidní napouštědla, která brání povrch před dřevokaznými škůdci.

Dalším strašákem dřevěných povrchů je samozřejmě vlhkost. Způsobuje plísně a hnilobu a ty zase vytvářejí lákavé prostředí pro nejrůznější škůdce. Několik nátěrů většinou jako ochrana postačí, ale pokud chcete mít jistotu, použijte některou ze speciálních impregnačních lazur.

Jestliže přemýšlíte o počtu vrstev, pak zde platí jednoduché pravidlo, a to pro všechny nátěrové hmoty: Pokud natíráme v exteriérech, je vždy zapotřebí více vrstev, neboť dřevo je často vystaveno nepříznivým podmínkám a větší zátěži. Obecně se u napouštědel, laků i lazur doporučují nátěry dva, ale neuděláte chybu, když nanesete o jeden více.

Pracujeme s lazurou

Lazury jsou transparentní (průsvitné) nátěry určené především pro měkké dřevo. Díky své řídkosti pronikají hluboko do dřeva a impregnují ho, přičemž nepřekrývají strukturu dřeva – můžeme si tak plnými doušky užívat přirozené dřevěné kresby, která je krásná na pohled. Dle složení se lazurovací laky dělí na syntetické a vodou ředitelné, nabízejí se v nejrůznějších odstínech: například bezbarvý, pinie, palisandr nebo mahagon.

Plocha, kterou chceme opatřit lazurou, musí být čistá, suchá, vybroušená do hladka a zbavená mastnoty nebo jiných látek, na kterých nátěry nedrží, jako je pryskyřice. Syntetické laky jsou v tomto ohledu méně náročné. Oproti tomu vodou ředitelné lazury vyžadují dokonalé odmaštění. Před použitím lazurovací lak důkladně rozmícháme, a pokud jsou v laku hrudky, přecedíme jej. Lazuru nanášíme ve dvou nebo třech vrstvách. Nevsáknutý přebytek lazury setřeme hadrem.

Emailový nátěr oživí i zašlé povrchy

Nátěry nemají pouze ochrannou funkci. Nový emailový kabátek starší plochy dřevěného nábytku výrazně oživí. Pokud ovšem natíráte již v minulosti ošetřené, zašlé plochy, je bezpodmínečně nutné je předem očistit, a pokud jsou na dřevě starší vrstvy emailových nátěrů, bývá lepší je odstranit pomocí smirkového papíru nebo brusky. Po několikanásobném nanesení emailu by časem mohlo dojít k odloupnutí všech vrstev naráz.

Email je mimořádně odolný barevný nátěr, používá se především pro plochy, které jsou vystaveny větší zátěži. Emailový nátěr je charakteristický slitou hladkou plochou a vysokou lesklostí.

Lodní lak

Slouží především k ochraně venkovních stavebních prvků, které musí odolávat vlhkému prostředí. Používá se nejen na lodě, ale také na zahradní nábytek, sportovní nářadí nebo obložené stěny.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada