Vánoční stromek a jeho zdobení, tradiční symbolika Vánoc

Vánoční stromky byly zavěšovány špičkou dolů

Vánoční stromeček a jeho zdobení má dlouholetou tradici, vánoční stromek je nejčastější symbol Vánoc. Stromy jistě zdobily dávní Keltové i Germáni, stejně jako pohanské kmeny. Uctívali tak slunce a jeho koloběh, stejně tak jako své bohy. Novodobý původ vánočního stromečku se datuje 16. stoletím a první vánoční stromky zdobily řemeslnické cechy v Německu. Teprve v 19. století si vánoční stromek našel cestu i do českých domácností. Nejprve jej přijaly měšťanské domácnosti, na venkově se ujímal o dost delší dobu. 

Vánoční stromky byly nejprve zavěšovány špičkou dolů. Jako vánoční stromky se používaly smrčky, jedle a borovičky a ozdobovaly se perníčky, jablky, hrušky, ale i mandlemi a rozinkami. Svíčky se na stromeček začaly přidávat až na konci 19. století.Dnes máme mnoho možností jaký zvolit vánoční stromek. Na trhu je nepřeberný výběr stromků přírodních, umělých i vyrostlých v kontejneru. Každý má pro i proti a své příznivce i odpůrce.

Řezané vánoční stromečky
Některé domácnosti si nedovedou představit umělý stromek, protože nepřináší tu správnou atmosféru Vánoc a nevoní. Proto je zatím stále nejvíce příznivců vánočních stromečků, které vyrostly v přírodě a jsou pro Vánoce pěstované. Nabídka řezaných stromků je široká, od mnoha typů smrčků a borovic po krásné jedličky. Pořídit můžete opravdu malý stromeček, nebo velký, několikametrový strom. Podle svých bytových i finančních možností.

Umělé stromky
Také umělý stromek je pro mnoho domovů správnou volbou. Argumenty jsou také platné a pádné. Jednorázová pořizovací cena stromku, který vydrží řadu let, fakt, že stromek nevadne, nepadá z něj jehličí a nezanedbatelný ekologický pohled, že není nutné pokácení živého stromu.

Vánoční strom v kontejneru
Zejména v posledních letech se prosazuje další trend a ekologické využití vánočního stromku. Jedná se o živý, rostlý stromek v kontejneru, který by jako vánoční stromek u nás doma v teple neměl trávit příliš dlouhou dobu. Doporučuje se pouze pár vánočních dnů (také je třeba ho po tu dobu rosit či trochu zalévat). Pokud by se doporučená doba přetáhla, stromek by začal rašit a při návratu do zimy by uhynul. Stromek se před umístěním do tepla musí aklimatizovat. Není možné ho přenést z mrazu do vytopeného pokoje. Doporučuje se jeho přemístění cca 10-14 dnů před vánoci na chladné a světlé místo. Po vánocích volte obrácený postup, nežli stromek s kontejnerem vrátíte ven. Za silných mrazů stromeček ponechte na přechodném místě déle. Kontejnerový vánoční stromek má i další možnosti. Přes rok opět vyroste a může být ozdobou dalších vánoc, nebo jej můžete vysadit na zahradě, či volné přírodě a založit tak svůj malý les.

Je jedno, jaký na Vánoce zdobíme stromek, zda  přírodní, rostlý v kontejneru, nebo umělý. Slavme spolu se svými blízkými Vánoce jako svátky klidu, pohody a radosti, že máme volno a čas můžeme trávit společně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky