Jak založit nový trávník?

Nejvhodnější dobou pro zakládání nového trávníku je duben a květen – nehrozí již ranní mrazíky, a přitom ani v pravé poledne slunce příliš nepálí. Co na jaře nestihnete, lze dohnat ještě v září.

Pro založení kvalitního trávníku je třeba, aby na zahradě byla alespoň 15 cm vysoká vrstva zeminy. Půdu je třeba důkladně přerýt a vyčistit od všech kamenů, plevele či zbytků kořenů a nechat ji pár dní uležet. Následně plochu zahradním válcem urovnejte a uhlaďte. Pro dosažení nejlepších výsledků je vhodné týden před výsevem do půdy zapracovat hnojivo pro zakládání trávníků.

Osivo se snažte po ploše rozprostřít co nejvíce rovnoměrně, abyste později v trávníku neměli lichá místa. Je proto vhodné si pro výsev vybrat den, kdy není silný vítr, pomoci v rovnoměrném výsevu vám může také sypač. Osivo je třeba ihned po výsadbě zahrabat hráběmi, případně opět lehce uválcovat, aby ho neodvál vítr. Výsev ihned zavlažte, ale velmi opatrně, abyste semena nevyplavili. Půdu tedy spíše jen jemně pokropte, aby nevznikly kaluže.

Následná zálivka záleží na tom, jaké panuje počasí. Pokud je sucho, pokračujte v jemném kropení trávníku, ideálně ráno i večer. S prvním sekáním počkejte, až stébla dorostou do výšky zhruba 6 až 8 cm a zkraťte je na polovinu. Další sekání a údržba záleží na tom, po jakém trávníku toužíte – pokud chcete, aby vaše zahrada vypadala jako golfové hřiště, jeho údržba bude samozřejmě složitější než vypěstování venkovského trávníku bez specifických požadavků.

Víkendové sekání

Pokud máte zahradu, je jistě od jara do podzimu tradiční víkendovou činností sekání trávníku. Právě na sekání závisí z velké části kvalita trávníku, pravidelným sečením navíc podporujete jeho růst. Pamatujte, že odseknout byste vždy měli maximálně jednu třetinu délky stébla. Pokud byste odsekli více, stéblo tím oslabíte. Proto v případě, že potřebujete zkrátit přerostlý trávník, nedělejte to najednou, ale raději ho sekejte postupně, vždy v rozestupu několika dní. Je doporučeno sekat pouze za sucha, pokud byste sekali mokrou trávu, hrozí to samé, co u používání vertikutátorů za vlhka – že stébla trávy vytrhnete a na trávníku vzniknou holá místa. Ideální délka stébel závisí na typu trávníku, kterého chcete dosáhnout. Ozdobný trávník je třeba sekat každý týden na maximálně 2 až 3 cm, užitkový trávník může být o 1 až 2 cm vyšší.

Zásadní je volba sekačky – se správným strojem se tato starost změní spíše v zábavu. Při nákupu sekačky berte v potaz několik parametrů, jako například velikost sekané plochy, svažitost terénu či dostupnost elektřiny.

Nejčastěji se setkáváme se sekačkami elektrickými a benzínovými, každá z nich má své pro a proti. Pokud máte malou zahradu s přívodem elektrického proudu, postačí vám elektrická sekačka. Nemá sice takový výkon jako sekačka benzínová, ale zato je snadnější na údržbu a je poměrně tichá. Proto, i když se rozhodnete celou zahradu posekat po nedělním obědě, nebudete rušit sousedy. Další výhodou elektrických sekaček je, že se hodí i do velmi svažitého terénu, kam benzínové sekačky nejsou vhodné. Náklonem při práci se jim totiž může vylít olej a tak zadřít motor.

Pokud ale potřebujete vyšší výkon nebo nemáte na zahradě přístup k elektřině, zvolte sekačku benzínovou. Díky svému vyššímu výkonu a nezávislosti na zdroji elektrické energie je vhodná pro rozlehlé či odlehlé zahrady. Oproti elektrické sekačce je její nevýhodou složitější údržba a nutnost doplňování paliva. Výhody a nevýhody elektrických a benzínových sekaček jsou přehledně shrnuty v následující tabulce: 

 

ELEKTRICKÁ SEKAČKA

BENZÍNOVÁ SEKAČKA

výhody

·         Snadná údržba

·         Tichý chod

·         Vhodná i do svažitého terénu

·         Nízká hmotnost

·         Nízké provozní náklady

·         Vysoce výkonná

·         Nezávislost na zdroji energie

·         Vhodná i na rozlehlejší zahrady

·         Snadnější manipulace na větších a nerovných plochách

·         Možnost pojezdu

nevýhody

·         Závislost na přívodu elektrické energie

·         Nižší výkon

·         Složitější údržba

·         Nutnost doplňovat palivo a olej

 

Koupit si můžete například i sekačku, která má ergonomicky navržené rukojeti, čímž přispívá ke zlepšení držení těla a snižuje námahu při sekání, u jiných je zase možné si nastavit různou výšku střihu. Nabídka je opravdu široká, každý si tedy může vybrat takovou sekačku, která mu bude po všech stránkách vyhovovat.

Rozhodli jste se pořídit si sekačku a nejste si jistí, jaká je pro vás ta pravá? Domluvte si schůzku v OBI s expertem. V případě potřeby vám pomůže s doobjednáním nedostupného zboží z katalogu či s nakládkou nakoupeného zboží. Ušetřete si tak zbytečné starosti a svůj volný čas si užijte raději na zahradě, než pročítáním katalogů.

Pokud ale potřebujete obstarat opravdu rozhlehlou zahradu a máte pocit, že ve svém volném čase neděláte nic jiného, než že sekáte, je na čase vyměnit sekačky za „těžší kalibr“ a pořídit si zahradní traktor. Nejen, že vám ušetří mnoho času při sekání zahrady, ale disponuje navíc několika funkcemi – lze ho využít i k provzdušňování či mulčování zahrady. Využití pro něj naleznete celoročně, v zimě stačí připojit radlice na údržbu chodníků a můžete s ním jednoduše odklízet sníh. Pokud si koupíte zahradní traktor v OBI, zdarma vám ho pracovníci hobbymarketu zprovozní. To zahrnuje nejen kompletaci či nabití baterie, ale i dopravu do 50 km zdarma a představení obsluhy a všech funkcí vašeho nového pomocníka. Stačí jen nasednout a pustit se do práce!

Když sekačka nestačí

Na zahradě jsou ale i místa, na které nestačí ani sekačka, ani zahradní traktor. To nastává ta pravá chvíle pro křovinořez! Jedná se o velmi užitečného pomocníka, využijete jej nejen při úpravách keřů a stromků na vaší zahradě, ale také pro úpravu zanedbaných prostranství kolem cest a silnic. Výhodou křovinořezů je hlavně jejich výkon a mobilita, dostanete se s nimi (na rozdíl od sekaček) téměř všude.

Křovinořez vybírejte nejen podle výkonu, ale i podle toho, kdo s ním bude pracovat. Bude-li jej používat převážně žena, dbejte i na jeho váhu, a na to, jak pohodlně se s ním pracuje. Při práci vždy myslete na dodržování bezpečnostních pravidel. Naprostou samozřejmostí by mělo být důkladné prostudování návodu, minimalizujete tím bezpečnostní rizika. Pro práci si pořiďte ochranný štít, či alespoň brýle, pevnou obuv a dlouhé kalhoty.

Nemáte rozlehlou zarostlou zahradu, ale jen potřebujete čas od času nějaká místa „dočistit“? Není třeba si kupovat křovinořez, vystačíte si s jednodušším a levnějším vyžínačem. I s ním bez problémů posekáte trávu v těžko přístupných místech, například okolo záhonů, kam se sekačka nedostane, ale přitom je s ním díky jeho nižší váze příjemnější práce. Na mírné terény je tedy vyžínač naprosto dostačující, jedná se vlastně o moderní nahrazení tradiční kosy. Při práci v náročném terénu naopak oceníte sílu křovinořezu. Součástí vašeho zahradního vybavení by měly být i nůžky na trávu a keře, které se budou hodit pro veškeré „dodělávky“.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada