ČSOB: Výstavba nových bytů klesá, preference Čechů v bydlení se mění

TNBiz, 17.6.2012

PRAHA (MEDIAFAX) - Počet nově kolaudovaných bytů se od roku 2007 setrvale snižuje, a to nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropské unie. Zatímco ještě před čtyřmi lety se v ČR začínalo každý rok s výstavbou minimálně čtyř bytů na tisíc obyvatel, v uplynulém roce tento počet poklesl téměř na polovinu.

Počet nově dokončených bytů se dokonce přiblížil úrovni roku 2002. Nově stavěné byty v bytových domech s průměrnou užitkovou plochou 68 metrů čtverečních bývají nejčastěji dvoupokojové, v rodinných domech, kde je užitková plocha dvojnásobná, převládají byty čtyř a pětipokojové.

"Hlavním důvodem poklesu počtu zahájených bytů v minulých letech je chybějící poptávka domácností po bytech už dokončených či dokončovaných. Bytová nabídka se svojí kvantitou, nastavenou cenovou hladinou a strukturou rozešla s koupěschopnou poptávkou, čímž se přirozeně přibrzdila aktivita developerů. Proces postupného obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou je a bude ovlivňován ekonomickou situací obyvatel a jejich očekáváním budoucnosti, účastí veřejných zdrojů na podpoře bytové výstavby nebo daňovými změnami (např. změnou sazby daně z přidané hodnoty)," poznamenal Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB.

"Klesající reálné mzdy a rostoucí napětí na trhu práce rovněž nahrávají menšímu zájmu Čechů o nové bydlení. Opatrnější lidé dávají v takové situaci přednost koupi starší a tedy levnější nemovitosti," doplnil Kupka.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality