Více světla do koupelny, více světla pro venkovní prostředí

Správná světla do koupelny a pro venkovní prostředí musí splňovat jiná kritéria, nežli další interiérová svítidla. Osvětlení koupelnových a venkovních prostor musí být zcela bezpečné i odolné vůči vlhkosti. 

Na trhu najdeme velké množství nejrůznějších svítidel, problém s výběrem může nastat v případě, že hledáme světlo určené do koupelen, nebo do venkovních prostorů. Osvětlení, které je určené do těchto prostředí je nutné vybírat mnohem pečlivěji a opatrněji.

Svítidla do koupelny

Svítidla do koupelny jsou dnes velmi vyhledávaným typem zboží, na jehož výrobu se kladou vysoké požadavky ohledně bezpečnosti. Proto musí projít řadou testů a přezkoušení a jeho cena bývá o něco vyšší. Světla do koupelny jsou konstruovaná tak, aby byla odolná vůči zvýšené vlhkosti a dokonce i přímému kontaktu s vodou. Do koupelen se obvykle používá osvětlení napájené síťovým proudem, důraz na bezpečnost je proto skutečně vysoký. Svítidla do koupelny jsou většinou uzpůsobena tomu, aby osvítila plochu v oblasti zrcadla a umyvadla a nekladou se příliš vysoké nároky na výkon i rovnoměrné osvícení. Proto se světla nepoužívají uprostřed místnosti, ale umísťují se velmi často nad zrcadlo.

 

Venkovní osvětlení

Pečlivě vybírejte také venkovní svítidla, na která se kladou také velmi přísné podmínky. Světla, která bývají umístěna na zdech, bývají často napájena běžným síťovým napětím. Na rozdíl od koupelnových světel nemusí být zcela odolná vůči vodě (krytí IP21 – 23), což je častý trik výrobců aby snížili cenu osvětlení. To je však nutní svítidla umístit tam, kde nedochází k přímému kontaktu s vodou, nebo vybrat venkovní osvětlení přímo uzpůsobené k venkovním aplikacím a chráněné před stříkající vodou (IP44 a vyšší). Jinak je to u osvětlení, které je napájené bateriovým zdrojem jako například solární svítidla. Ta obvykle slouží pro označení cesty či snadné orientaci ve venkovním prostoru, bývají chráněna proti vodě nebo díky absenci přívodu el. energie ochranu nepotřebují.

 

Výběr výše zmíněných svítidel je pochopitelně obtížnější než výběr interiérových světel. Například při výběru lustru do obývacího pokoje si budete vybírat především podle vzhledu a výkonu, nikoli dle odolnosti proti nepříznivým podmínkám.

Kompletní nabídka rozličných modelů svítidel z nejrůznějších materiálů a velkého spektra cen i výkonu, naleznete na www.rajsvitidel.cz. Ráj svítidel - s námi můžete nakupovat bez obav.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna