Vláda projedná nový katastrální a loterijní zákon

TNBiz, 15.8.2012

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se ve středu vrátí k projednávání nového loterijního zákona, který by měl omezit internetové sázení. Na pořadu jednání bude také nový katastrální zákon, který zavede nové poplatky na katastrálním úřadu.

Komplexní úprava loterijního zákona, kterou se vláda zabývala naposledy v květnu, má stanovit pravidla pro provozovatele loterií, omezit internetové sázení a zkrátit čas pro vykázání videoterminálů z obecního území.

Tehdy si ministři nebyli jistí, zda je zákon slučitelný s evropským právem. "Vláda jednání ještě jednou přerušila a pověřila ministra financí, aby do června pokračoval v konzultacích s Evropskou komisí z jednoho prostého důvodu. Chceme mít skutečně jistotu, že tento návrh není v rozporu s evropským právem," prohlásil po květnovém jednání kabinetu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Zákon má mimo jiné legalizovat internetové sázení u zahraničních společností. Ty musí ale výměnou mít v České republice sídlo a pobočku, na které se jim budou registrovat sázející. Část vládního kabinetu se obává, že by norma nemusela být v souladu s legislativou Evropské unie.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom už v dubnu ohlašoval, že kabinet předlohu přerušil "se stoprocentní dohodou". Tehdy zároveň uvedl, že nový zákon zkrátí tříleté přechodné období pro vykázání videoloterijních terminálů z obcí na šest měsíců.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na nichž se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Loterijní zákon kromě toho ale zavádí i novou terminologii. Výherní automaty a videoloterijní terminály sjednocuje pod označení "hra provozovaná prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry". Pro tuto hru předloha určuje jednotná pravidla.

Jednotlivá herní zařízení, stejně jako další sázkové hry by podle návrhu měl povolovat specializovaný finanční úřad. Obec by mohla obecně závaznou vyhláškou provozování některých hazardních her omezit nebo na svém území zcela zakázat. Kromě "her provozovaných prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry" se tato kompetence vztahuje i na kasinové hry, bingo a turnaje malého rozsahu.

Obce dostanou podle normy, která by měla v případě schválení platit od 1. ledna příštího roku, 80 procent z části daně z her provozovaných technickým zařízením a 30 procent z dalších sázkových her.

Katastrální zákon, který zavádí novou definici nemovitosti, zavádí mimo jiné nové poplatky na katastrálním úřadu. Například za výmaz nebo za jiné operace budou občané platit tisíc korun. Se zněním připravované normy zásadně nesouhlasí Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD), zákon označilo za výhru realitní lobby.

Občanský zákoník nově definuje pojem nemovitost a přichází se zásadou, podle které je stavba součástí pozemku. Tyto skutečnosti se musí odrazit i v katastru nemovitostí, kde jsou pozemky a stavby na nich zatím evidované odděleně. Výjimkami budou dočasné stavby nebo nemovitosti a případy, kdy je vlastník pozemku jiný než majitel nemovitosti.

Podle nového občanského zákoníku, který bude platit od 1. ledna 2014, se budou muset do katastru zapisovat i dříve nepožadované skutečnosti. Povinnost zápisu se má vztahovat na vlastnické právo, právo stavby, věcné břemeno a zástavní nebo budoucí zástavní právo. Dále má být v katastru uvedené například předkupní právo, pokud bylo zřízené jako právo věcné, právo nezbytné cesty nebo budoucí výměnek.

Katastr nemovitostí by měl obsahovat informace o přídatném spoluvlastnictví, správě svěřeneckého fondu i výhrady vlastnického práva, zpětné koupě nebo zpětného prodeje. Zapsaný by tu měl být i případný zákaz zcizení nebo zatížení sjednaný jako věcné právo, výhrada práva lepšího kupce nebo ujednání o koupi na zkoušku.

V případě žádosti vlastníka nebo nájemce má katastr obsahovat informaci o nájmu, obdobně se má postupovat při pachtu. Podle věcného záměru má být v katastru zapsané i vzdání se práva na náhradu škody pozemku.

Zákon předpokládá, že v případě změn ve vlastnictví se budou všichni, jejichž vlastnická práva se mění, informovaní po vkladovém řízení. A zde je hlavní rozpor s OSMD. "Dosavadní právní úprava umožňuje skutečnému vlastníkovi nemovitosti, aby se domohl vlastnického práva i na osobě, která nabyla vlastnické právo od osoby, která byla v katastru zapsána jako vlastník. A to i přesto, že skutečný vlastník si v rozporu s ohlašovací povinností ponechal po dlouhou dobu doklady o svém vlastnictví pro sebe, nepožádal o zápis svého vlastnického práva ve svůj prospěch a nečinně po dlouhou dobu přihlížel, že podle zápisů v katastru je jako vlastník zapsán někdo zcela jiný," popisují autoři zákona v důvodové zprávě nynější stav s tím, že pravý vlastník pak naboural celý řetězec následujících převodů. "Lidé budou informováni, když krádež bude dokončená," říká o této novince Tomislav Šimeček, předseda OSMD.

Katastrální zákon má nabýt účinnosti shodně s občanským zákoníkem, jehož účinnost byla stanovena 1. ledna 2014. "Je naprosto nezbytné, aby katastrální zákon nabyl účinnosti ve stejný den jako nový občanský zákoník, jinak by došlo k právnímu rozvratu v celé oblasti týkající se nemovitostí," uzavírají úředníci ministerstva v důvodové zprávě.

Vládní kabinet se také bude zabývat nad návrhem ministerstva zemědělství, které si přeje zavést možnost, aby se ze státních podniků mohly zisky převádět do státního rozpočtu. Zejména jde o Lesy České republiky, které by mohly do státní kasy již letos přinést miliardu korun, v následujících dvou let pak čtyři miliardy korun ročně.

Jedním z dalších důležitých bodů zasedání bude novela zákona o léčivech. Ministerstvo zdravotnictví si od ní slibuje lepší kontrolu padělků léků i jejich nežádoucích účinků. Součástí chystaného zákona je ale i snaha o opětovné kontroly výdeje některých léků - v minulosti spojené s Centrálním úložištěm receptů.

Novela počítá místo úložiště se vznikem registru výdeje léčivých přípravků s omezením. Podle zákona by mezi takové léky spadaly pseudoefedrinové přípravky, ale i subutex používaný při léčbě závislostí. V tomto kroku tak registr navazuje na úložiště.

Novinkou ale je, že ze strany pacienta se do registru nebudou psát data z občanky, ale pouze identifikační číslo, pod nímž je vedený u zdravotní pojišťovny. Tím je ovšem obvykle rodné číslo, které se považuje za citlivý údaj. Pokud bude pacientem někdo, kdo v Česku pojištění nemá, napíše se do registru jeho jméno, příjmení a datum narození.

Jan Drahorád, Miroslav Kynčl, Jan Kálal, Zuzana Fojčíková, drahorad@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky