Stále více Čechů řeší nedostatek prostoru v bytech posuvnými dveřmi

Zhruba třetina Čechů dnes žije v panelových domech. Nejen oni ale musí ve svých bytech řešit obvyklý problém s nedostatkem prostoru. Kromě úložných prostor bývá často největším oříškem umístění dveří. Řešení je přitom nasnadě, stačí otočné dveře vyměnit za ty posuvné. Nejenže tak získáte více prostoru pro nábytek, ale také se vám už dveře nikdy samy nezabouchnou.

Posuvné  dveře jsou bezpochyby trendem posledních let. Češi si je domů pořizují stále častěji nejen kvůli jejich menším nárokům na prostor, ale i díky jejich jednoduššímu otevírání. Vybírat přitom můžete hned ze dvou variant. Tou elegantnější, ale stavebně mnohem náročnější, je zapuštění dveří do zdi, do speciálního stavebního pouzdra. Zpravidla to však vyžaduje vybourání staré a postavení zcela nové příčky. Ta navíc musí mít určitou šířku, aby se do ní kovové pouzdro vůbec vešlo. Nejčastěji se proto s takovými dveřmi potkáte v novostavbách nebo bytech po zásadní rekonstrukci.

Druhou možností je umístění posuvných dveří na stěnu. „Je to ideální kompromis, pokud se vám nechce složitě bourat zeď a stavět novou příčku. Kolejnice, po které se dveře pohybují, je v tomto případě umístěna na stěně. Osazení takových dveří navíc zvládne středně šikovný kutil svépomocí,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors. Pro lepší estetický dojem může kolejnici zakrývat dřevěná lišta barevně sladěná se zárubněmi.

Hlavním důvodem, proč jsou posuvné dveře tak oblíbené, je nepochybně konstrukce, která dokáže ušetřit spoustu cenného prostoru. Zapomínat bychom ale neměli ani na jejich další výhody. Tou největší je až překvapivě snadná manipulace s dveřmi. Otevřít a zavřít je totiž dokáže i malé dítě. „Plně to oceníte především ve chvíli, kdy máte plné ruce a klasické dveře by se vám tak otevíraly jen velmi těžko. I proto se posuvné dveře perfektně hodí pro průchod mezi obývacím pokojem a kuchyní. U kvalitních kolejnic je navíc chod dveří nejen plynulý, ale i velmi tichý. Pokud si takové dveře pořídíte, můžete se navíc rozloučit s nepříjemným pocitem při každém větrání. Posuvné dveře se vám totiž nikdy samy nezabouchnou,“ připomíná Grygárek. Nespornou výhodou pro domácnost s malými dětmi, seniory nebo lidmi s pohybovým omezením, je také chybějící práh. U posuvných dveří totiž není potřeba. V některých případech jej může nahradit úzká vodivá drážka v podlaze, která zajistí, že dveře drží stále na svém místě.

Na druhé straně posuvné dveře oproti běžným otáčivým izolují hůře teplo i zvuk. U varianty, která se instaluje na zeď, je navíc potřeba počítat s asi deset centimetrů širokým prostorem u zdi po celé délce dveří. Pedanti na pořádek by také měli počítat s tím, že se na posuvných dveřích může objevit mnohem více otisků prstů, než jsou zvyklí.

Ani u posuvných dveří však nemusíte slevovat ze svých designových nároků. „Prakticky všechny modely dveřních křídel nabízíme i ve variantě pro posuvné dveře. A to včetně dveří prosklených. Stačí si tak jen vybrat typ a materiál posuvného systému a zárubní,“ dodává Grygárek. Malou výhodu přesto mají dveře určené pro posuv na stěnu. U nich se vám totiž nestane, že by vaše nové designové dveře byly celý den schované ve zdi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry