Bydlení ve vlastním malém domě = trend i investice na stáří

Jiřina Kavková, 30.10.2012

Investice do vlastního bydlení se čím dál častěji stává trendem a investicí na stáří, vlastně takovou pojistkou na stará kolena. Podle statistik společnosti Canaba v poslední době výrazně přibývá lidí nad 50 let, kteří si nechávají postavit rodinný dům. Před deseti lety přitom tvořili lidé v této věkové skupině pouze 12% ze všech zákazníků firmy, v současnosti jejich podíl činí již 28%. Pořízení nemovitosti se tak stává určitou formou zajištění na stáří.

Ekonomicky se tito lidé chovají i při výběru domu a pozemku. Už neplánují velkou zahradu, protože v současnosti většina z nich ještě pracuje a chybí jim čas se o ni starat. Přednost proto dostávají pozemky o ploše kolem 600 m2. „Při výběru parcely hraje podstatnou roli i cena. Tato věková skupina se snaží co nejméně zadlužovat a kupuje a staví takový dům, na jaký dokázala našetřit,“ uvádí Pavel Herclík z Canaby.

Této filozofii odpovídá i výběr typu a velikosti domu. Z hlediska efektivity nákladů na výstavbu převažují rodinné domy s obytným podkrovím, jejichž podlahová plocha se pohybuje kolem 100 m2. „Poptávka po menších domech výrazně roste,“ potvrzuje Herclík. „Například z našich typových domů je dlouhodobě největší zájem o rodinný dům Ideal, který za cenu 2,2 milionu korun za svrchní stavbu poskytne podlahovou plochu 121 m2.“

Češi kutí a chtějí šatnu
Padesátníci jsou praktičtí i při řešení dispozice domu. V současnosti ve stavěných domech není prostor na rozlehlé vstupní haly, galerie nebo pokoj pro hosty. Ubylo i klasických garáží, ty u většiny domů nahradila garážová stání. Novým trendem se naopak staly prostory pro šatnu, protože ženy ji často vyžadovaly. Velký zájem je i o komoru nebo hobby místnost na kutění.

Rostoucí cena práce mění zvyklosti
Spolu se snahou zabezpečit se na stáří a přitom se zbytečně nezatížit hypotékou se mění i stavební zvyklosti. „Protože cena za práci tvoří stále větší položku z celkové ceny za výstavbu, stoupá zájem o montované domy. Jejich výstavba je velmi rychlá a díky nižší pracnosti stojí takové bydlení méně než dům stavěný klasicky,“ uzavírá Pavel Herclík.

Více informací naleznete na www.canaba.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba