40 % všech nabízených bytů v Praze je kategorie 2+kk. Také se jich nejvíce prodá

Přesně dvě pětiny všech nových bytů v Praze, které jsou aktuálně nabízeny developery jako volné k prodeji, tvoří byty dispozice 2+kk. Těch se také na trhu dlouhodobě nejvíce prodává. V nabídce následují byty třípokojové a až teprve poté garsonky, v prodejích ale podíl garsonek znovu narůstá.

Tato a další zajímavá data vyplývají z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která pražský trh s novými byty detailně monitoruje již šestým rokem.

Ke konci třetího čtvrtletí letošního roku bylo v Praze v developerských projektech s 50 a více byty nabízeno celkem 6999 volných bytů. Doplňujeme, že jednotlivé etapy velkých developerských projektů s více než 100 byty, které mají ale méně než 50 bytů na etapu, jsou monitorovány také.

„Takto vymezené bytové projekty představují více než 95 % prodejů všech nových bytů v Praze. Dokládá to i srovnání jednotlivých analýz, které jsou na českém trhu dostupné. Firmy, které tvrdí, že sledují všechny developerské projekty v Praze, totiž za první tři kvartály letošního roku reportují celkové prodeje okolo 2700 nových bytů, monitoring společnosti EKOSPOL reportuje za stejné období celkem 2581 prodaných bytů. Malé projekty tedy hrají marginální roli a celková data spíše zkreslují, protože při počtu nejrůznějších půdních vestaveb a nástaveb s jednotkami bytů je prostě technicky nemožné sledovat je všechny,“ vypočítává Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

 

V nabídkách vedou byty 2+kk

Zdaleka největší podíl z celkem 6999 nabízených volných bytů v Praze zaujímají dvoupokojové jednotky – celkem 2801 těchto bytů představuje relativní podíl 40 %. Na druhém místě jsou byty o dispozici 3+kk, kterých je v nabídkách developerů téměř 29 %. S odstupem devíti procentních bodů pak následují jednopokojové byty. Velkých bytů o dispozicích 4+kk a větších pak v nabídkách registrujeme jen lehce přes 11 %. (viz graf č. 1 na další straně)

 

Garsonky jsou znovu v kurzu. Na trh se ženou investoři

Stávající složení nabídky téměř přesně kopíruje aktuální poptávku. S jedinou výjimkou, a tou jsou cenově dostupné garsonky. Na celkových prodejích se totiž jednopokojové byty ve třetím kvartále letošního roku podílely téměř z 30 %. (viz graf č. 2 na další straně)

 

„Souvisí to s novou nabídkou nejlevnějších developerských projektů, u nichž sledujeme vysokou aktivitu realitních investorů. Ti kupují zpravidla několik garsonek za účelem uložení peněz a inkasování pravidelného výnosu z pronájmu,“ vysvětluje Evžen Korec a uzavírá: „Musím se ohradit proti častým interpretacím, že developeři jsou se svou nabídkou daleko před aktuální poptávkou a to je údajně špatně. Naopak – stav, kdy se nabízí více bytů, než se skutečně prodá, je úplně normální tržní situací, která je na vyspělých trzích běžná a nikoho neudivuje. To, co se neprodá hned, se prodá později se slevou. Nenormální byl stav, který tu panoval dříve, kdy se prodalo úplně všechno!“

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality