Půjčka nemusí být strašák

Jsou situace, kdy půjčku opravdu potřebujete. Na opravu a zvelebení  bytu, nebo domu to bývá nejčastěji. Je možné neupsat se „čertu“ a půjčit si tak, aby se z půjčky nestal strašák?

Ty opravy snad nikdy neskončí. Kde na to vzít?
Má již váš dům či byt svá nejlepší léta za sebou a zasloužil by si nový kabát? Takové opravy nepatří právě k nejlevnějším, a pokud zrovna nepocházíte z rodiny Billa Gatese, pravděpodobně vás zaměstnává otázka financování.

Můj dům, můj hrad
Co si budeme povídat, přijít odpoledne z práce domů a mít se kde pohodlně uvelebit se šálkem voňavé kávy nebo čaje, je asi ta největší slast. Domov je nejdůležitějším místem každého z nás, a proto si také zaslouží naši pozornost a péči.

Když se něco porouchá nebo doslouží, přichází na řadu oprava či dokonce úplná výměna. Dům potřebuje nová okna, zateplení, opravu střechy. V bytě čeká na rekonstrukci koupelnové jádro a na výměnu zase kuchyňská linka po babičce. Vše stojí peníze, kterých nikdy není nazbyt.

Možnosti financování
Mít dnes našetřené peníze takzvaně pro sichr, je opravdu chvályhodné. V takovém případě není co řešit, a pokud vaše ušetřené peníze na plánovanou opravdu vystačí, jste za vodou.

Velmi oblíbenou formou financování oprav je také stavební spoření. Léta střádáte peníze, na které nemůžete sáhnout. Ale jakmile přijde nenadálá událost, kdy je potřeba vynaložit více finančních prostředků najednou, jedná se o učiněný poklad.

V neposlední řadě se nabízí půjčka. Jednodušší variantou je půjčka od známých či příbuzných. Avšak ne každý na něco podobného přistoupí. Půjčování peněz mezi kamarády či v rodině a navíc bez smluv, může napáchat velké škody na mezilidských vztazích.

Mnohdy je nejvýhodnější vzít si bankovní nebo nebankovní půjčku. Smlouva a jasné podmínky splácení jsou určitě velkou výhodou. Půjčit si dnes peníze na cokoliv, není problém. Předem si ale promyslete, zda se vám to na danou věc vyplatí a zdali jste schopni řádně splácet.

Půjčka není strašák
Že vás půjčování peněz děsí? Ale co dělat, když střecha na hlavu padá a dvěstětisící v prasátku není? Aby se nákupy na splátky nestaly vaší noční můrou, je třeba si vše předem pořádně promyslet.

Položte si následující otázky:
1. Potřebuji danou věc nezbytně k životu?
2. Mám stálý příjem, který mi umožní splácení?
3.  Zbude mi po uhrazení měsíční splátky na živobytí?
4. Mám případně někoho blízkého, kdo by mi byl ochotný v nouzi pomoci?

Pokud si na následující otázky můžete říci ano, pak vás půjčka děsit nemusí, ba naopak vám může vytrhnout trn z paty. Mnohdy na účtu tolik peněz k dispozici není, ale když se platby rozloží do několika měsíců, může se pro vás i vysoký výdaj stát snesitelnějším.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika