Spotřebitel net varuje zájemce: Nekupujte pozemek na Měsíci

TNBiz, 19.11.2012

PRAHA (MEDIAFAX) - Nekupujte pozemek na Měsíci od Galaktické agentury s. r.o. Nabídka není míněna vážně, žádný stát si nemůže přivlastnit vesmírná tělesa, varoval v pondělní tiskové zprávě Spotřebitel net.

Pozemky na Měsíci nabízí slevový portál Vykupto.cz, případně přímo dodavatel slevy Galaktická agentura. "Měsíc, popřípadě jiná vesmírná tělesa, jsou mezinárodním prostorem dle takzvané Kosmické smlouvy z roku 1967. To znamená, že si žádný stát nemůže přivlastnit Měsíc," vysvětlil právník sdružení Spotřebitel net Tomáš Kučera.

Kučera dodává, že tím pádem se žádná fyzická ani právnická osoba nemůže stát právoplatným vlastníkem pozemku na Měsíci. "Vlastnické právo totiž může existovat jen v rámci určitého státu," uvedl.

Právník doplnil, že u nabídky by mělo být viditelně uvedeno, že se jedná o recesi. Jenomže obě společnosti inzerují, že kupující se stane právoplatným majitelem kousku Měsíce. "Z toho důvodu se nemůžeme ubránit dojmu, že jde o podvod," zmínil Kučera.

Spotřebitel net tak nabádá všechny potenciální zákazníky, aby své rozhodnutí koupit si měsíční pozemek důkladně uvážili. Jediné, co za své peníze dostanou, bude totiž soubor materiálů od společnosti Galaktická agentura, jež nemají žádnou právní hodnotu. "A i kdyby v budoucnu bylo možné kolonizovat Měsíc či jiné planety, nelze se na základě těchto smluv domáhat vlastnického práva k určitému pozemku na Měsíci," uzavřel Kučera.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality