Nové hnízdo s minimem starostí

Bydlet ve vlastním je snem mnoha z nás. Ať kupujete, stavíte nebo rekonstruujete, mít vlastní nemovitost, i když se jedná o byt 1+nic o výměře 15 m2 nebo o obrovskou vilu s 25 pokoji, je chloubou každého pyšného vlastníka. Pokud se rozhodnete dát vale rodičům či podnájmu a nejste podobně solventní jako Aristoteles Onassis, potřebujete pravděpodobně nemalý úvěr.Zajímavých nabídek je v prostředí českého hypotečního trhu dostatek, ale jak správně vybrat, aby se z půjčených peněž nestalo novodobé otroctví? Přikládáme několik dobrých rad.

Vyhněte se rizikům a spořte
Pokud opravdu ve své nemovitosti chcete bydlet a neberete si úvěry jen jako adrenalinový sport, snažte se eliminovat rizika. Neopatrné a nepromyšlené jednání kombinované se špatným úsudkem může být začátkem katastrofy. Předpoklad, že namísto spoření na předčasné umoření hypotéky využijete volné finance k investičním účelům, ze kterých pak budete úvěr splácet, je celkem nebezpečný.

Investice např. do cenných papírů nebo dalších nemovitostí znamená hazard s budoucností vašeho bydlení - možná vyděláte víc, než zaplatíte na hypotéce, ale možná také proděláte. Pamatujte na to, že i samotný hypoteční úvěr se může podražit. V současné době je vysoce reálné riziko nárůstu úrokových sazeb, neboť jsou momentálně na historickém minimu a níže jít už prostě nemohou. Kalkulujte tedy s dostatečnou rezervou.

Rovněž nesmíte opomíjet rizika vnější. Ztráta zaměstnání, dlouhodobá zdravotní neschopnost nebo úraz jsou bohužel reálnými hrozbami, na které byste měli při plánování hypotečního úvěru pamatovat. Tato vnější, tzv. neovlivnitelná rizika, můžete eliminovat bezpečným spořením svých prostředků. Ztráta pravidelného příjmu se bez dostatečného finančního polštáře projeví téměř okamžitě a i výnosy z investic nemusí v čase bonifikace stačit na umoření celého úvěru. Je pak velice deprimující hledat alternativní a většinou dosti svízelné řešení v situaci, kdy byste z naspořených prostředků mohli úvěr bez problémů splatit.

Co tedy u hypoték sledovat?
Nejen výše samotného úroku stanovuje, kolik zaplatíte. Některé banky si účtují poplatek za vedení úvěrového účtu a vedení běžného účtu, který může být podmínkou poskytnutí hypotéky. Dále do ceny započítejte případné pojištění. Při výběru ústavu proto pozorně čtěte a porovnávejte nabídky. To, za co ročně platíte nemalé peníze, může být jinde zcela zdarma.

Obecně můžeme doporučit vzít si hypotéku na co nejdelší dobu a zbylé či uspořené finanční prostředky vhodným a bezpečným způsobem (tj. s minimálním rizikem) uložit. Ve chvíli, kdy našetříte dostatek peněz a nemusíte řešit vnější rizika, umořte zbytek jistiny a ušetříte na úrocích, které by vám ještě zbývalo doplatit.

Hezké bydlení. Pohodový život. Rozumná investice do budoucna.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika