Co čeká realitní trh v roce 2013? Nevyhnutelný pokles cen novostaveb a nárůst poptávky po second hand nemovitostech

Další pokles cen v řádech desítek procent u novostaveb a developerských projektů je pouze jednou z mnoha předpovědí pro nadcházející rok 2013. Výrazné zvyšování cen u starších, tzv. second hand nemovitostí, už v roce 2013 odborníci nečekají. Cenová hladina bude stagnovat či mírně klesat. Hlavními důvody jsou rostoucí nezaměstnanost, nepříznivé daňové zákony – zvýšená daň z převodu nemovitostí – a celková negativní nálada na trhu.

Rok 2012 byl pro realitní byznys zlomový. Rapidní snižování úrokových sazeb hypoték zapříčinilo jejich pokles na historické minimum a poptávka začala stoupat. Oproti uplynulému roku narostly objemy poskytnutých hypoték v řádech několika jednotek procent. Meziroční srovnání hovořilo na podzim tohoto roku dokonce o více než 3 procentech.

Ceny nemovitostí na rozdíl od úrokových sazeb stagnovaly, eventuálně ve vybraných regionech vzrostly o 1–2 %. Z toho plyne, že tento rok byl mimořádně úspěšný nejen pro kupující, kteří měli vyšší šanci získat hypotéku díky mírnějším podmínkám pro její zřízení a výhodně tak koupit nemovitost, ale i pro realitní kanceláře, kterým přirozeně narostly zisky.

„Pro nás byl rok 2012 velmi úspěšný. Podařilo se nám navýšit obrat o více než 20 % a překročit tak plán, který jsme si pro tento rok určili. Jsem rád, že banky pochopily, že retailový klienti je živí, a upravily podmínky hypoték tak, že jsou dostupné pro každého,“ konstatuje Miroslav Jonáš, obchodní ředitel a místopředseda představenstva M&M reality. Ten očekává i v příštím roce nárůst tržeb své společnosti minimálně o 10-15%.

Celkově však následující rok úspěch toho uplynulého opakovat nejspíše nebude. Dle prognóz České národní banky bude rok 2013 na realitním trhu ve znamení poklesu. Očekává se stagnace či snížení cen především starších nemovitostí o 1–3 %, a to v důsledku poklesu ekonomické aktivity, snižování příjmu domácností a růstu nezaměstnanosti. Developerské projekty se dostanou do fáze útlumu a jejich výstavba pozvolna zpomaluje.

„Klesá podíl bytů prodaných před dokončením, stoupá doba od dokončení do prodeje a stoupá i variabilita úspěšnosti mezi developery ve smyslu lokality a kvality,“ konstatuje Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB. Pro Miroslava Jonáše není tato situace žádným překvapením. „Potvrdilo se naše novoroční tvrzení, že developerské projekty jsou předražené a vesměs o ně nebude zájem. Tím se výrazně zvýší poptávka po našem hlavním brandu – tzv. second hand nemovitostech,“ tvrdí Jonáš. Očekává, že mnoho malých a středních realitek bude donuceno ukončeno svoji činnost a makléři se přidají, tak jak to již činili v roce 2012, k největšímu hráči na tuzemském trhu – M&M reality. „Jen v letošním roce se naše řady rozšířily o stovky makléřů na prozatimní počet 2 700. Z toho hodně z nich k nám přišlo právě z krachujících realitních kanceláří, které jim pochopitelně nejsou schopny nabídnout takové zázemí jako my“ dodal.

Pozemky vykáží v příštím roce pouze minimální změny ve svém cenovém nastavení. Mírného růstu cen dosáhnou pouze pozemky v dobrých lokalitách vzhledem k faktu, že pozemků nepřibývá a zájem lidí o parcely 600–800 m2 meziročně stoupl dle průzkumu o více než 40 %.

Na straně kupujících bude začátkem roku 2013 pozvolna pokračovat zvýšená poptávka po nákupu nemovitostí, neboť úrokové sazby se koncem roku 2012 udržují stále na velmi nízké úrovni, což není dlouhodobě udržitelný stav. Pokračovat bude trend nákupu nemovitosti na investici, neboť výnosy z nájmu ve většině regionů převyšují náklady na měsíční splátku hypotečního úvěru.


O realitní kanceláři M&M reality

 

Společnost M&M reality holding, a. s. se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a samozřejmě poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Díky silnému finančnímu zázemí, síti poboček po celé České republice a makléřům vyškoleným odborným školicím programem je schopna prodat jakoukoli nemovitost v bezkonkurenčně krátkém čase.

 

M&M reality disponuje více než 2 500 makléři ve 116 pobočkách v rámci České republiky. Každý den M&M reality prodá 42 nemovitostí, ročně je to více jak 10 tisíc z široké nabídky obsahující 28 tisíc zakázek. Aktuálně spolupracuje s více než 57 tisíci poptávajícími klienty. V roce 2011 zobchodovala nemovitosti v celkové výši necelých 12 miliard korun. Realitní kancelář pro své klienty samozřejmě zajišťuje komplexní právní servis i finanční poradenství – ve vlastním hypotečním centru, které za rok 2011 zprostředkovalo hypoteční úvěry v objemu přesahujícím 2,5 miliardy korun. Hospodářská komora České republiky vyhlásila společnost M&M reality jako nejlepší realitní kancelář v rámci prestižní soutěže pro domácí podnikatele Český PATRON 2011.

 

Monika Buřičová

M&M reality holding, a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality