Trh s nemovitostmi se přesunul do recese a obrat by měl nastat až v roce 2015, předpokládá analýza

TNBiz, 20.12.2012

PRAHA (MEDIAFAX) - Rok 2012 znamenal pro trh nemovitostí přesunutí ze stagnace do recese. Některé segmenty trhu zaznamenaly mírný růst, jiným se tolik nedařilo a zaznamenaly pokles, vyplývá to ze závěru souhrnné analýzy Trend report 2012, kterou sestavila Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Z makroekonomického hlediska se vývoj zemí eurozóny i České republiky posunul ze stagnace do recese. "Celkový popis situace je poměrně neradostný. Nacházíme se v ekonomické krizi a je cítit napětí v systému, ale problémy má celá světová ekonomika," potvrdil závěry zprávy profesor Jan Fait z České národní banky. Optimisticky však dodal, že situace by se měla zlepšit v roce 2015.

Rezidenční trh v České republice formovaly v roce 2012 především dvě základní skutečnosti. První z nich byla cenová deregulace nájemného, která skončí k poslednímu dni tohoto roku. Právě deregulace nájemného stojí podle ARTN dlouhodobě za zvyšujícím se zájmem o nájemní bydlení. Razantní navýšení dříve regulovaných nájmů totiž vedlo zároveň k poklesu ceny nájmů tržních. V Praze byly tyto poklesy a růsty nejmarkantnější. Druhou skutečností je, že český realitní trh zhruba od roku 2008 vykazuje stále silnější známky nasycení v oblasti vlastnického bydlení. "Nedostatečný zájem o nové byty v letošním roce pokračoval a jeho důkazem byly i slevy a cenové pobídky ze strany developerů," informoval Jan Sadil, viceprezident ARTN.

V roce 2012 se dařilo hypotečnímu trhu. "Banky mají tento byznys rády. Úrokové sazby jsou na historických minimech, které jsou výhodné pro klienty," doplnil Sadil.

Změna nastala také v developerských projektech. "Banky raději volí spolupráci s partnery, se kterými už spolupracovali a s těmi, kteří mají připravené kvalitní projekty s jasnou strukturou a dobrým cashflow," řekla Lenka Kostrounová z ČSOB. Nejméně se dařilo podle analýzy segmentu hotelnictví.

Mírný meziroční nárůst zaznamenala asociace v oblasti kancelářského trhu, a to u výměry nově postavených kancelářských ploch. V letošním roce očekávají analytici dokončení téměř 100 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských ploch, což činí meziroční nárůst zhruba o 14 procent. "Největší zájem o nové kanceláře měli odborníci v IT. Pominula doba, kdy ajťáci seděli v zanedbaných kancelářích. Nyní hledají kvalitní prostory," doplnil analytik z ARTN. Roste také počet spekulativních projektů.

Trh maloobchodní prostor zaznamenal v roce 2012 překvapivě mírné oživení, a to jak v oblasti transakcí, tak v developmentu. Následující rok však bude náročný pro větší nákupní centra. Tam analytici předpokládají, že problémy nastanou především i těch nákupních center, které se již nyní potýkají s poklesem tržeb. Na trhu s průmyslovými nemovitostmi se v této oblasti očekává výstavba to zejména v oblasti automobilového průmyslu.

Rok 2013 přinese zásadní změny díky nové legislativě. Od 1. ledna začne platit nový občanský zákoník. "Novela zákona způsob zápisu nemovitostí. Změní se komunikace s katastrálním úřadem. Začne platit také novela zákona, která umožní obcím si přivlastnit opuštěné nemovitosti," řekl právník Zdeněk Tomíček.

František Bužek, buzek@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality