Kupujete dům? Dejte si pozor na podvodníky, kteří prodávají nemovitosti v exekuci!

Pan Hovorka z Kladna je se svou ženou více jak pět let. Již po svatbě začali přemýšlet o vlastním bydlení. Bohužel v té době nedali dohromady potřebnou sumu peněz. Hypotéky měly vysoké úročení a po svatbě se narodila dcera Bára, takže o útratu rodinných úspor bylo vystaráno.

V srpnu letošního roku se pan Hovorka rozhodl, že nastal ten správný čas pro pořízení vlastního domova a rozloučení se s pronájmem. Úroky klesly na minimum, a ačkoli rodinný rozpočet nebyl nijak závratně velký, splátka hypotéky za současných podmínek byla přijatelná, neboť se dala přirovnat k nájmu.
Pan Hovorka se svou ženou vybrali vysněnou nemovitost, kterou se stal dům nedaleko Berouna, rozhodli se pro jeho koupi. Pan Hovorka na radu svého dobrého kamaráda ještě před koupí zkontroloval list vlastnictví, byl v pořádku.

„Vzpomínám si, že majitel byl velmi vstřícný. Když jsme se dohodli na odkoupení, ještě jsme dostali z původní ceny slevu. To mne i mou ženu utvrdilo v našem rozhodnutí. Prodejce v tom zřejmě uměl dobře chodit,“ popisuje své zážitky pan Hovorka. Administrativa byla vyřízena během dvou týdnů. Pan Hovorka i jeho manželka si nemohli celý proces koupě vynachválit.
 

Překvapení v poštovní schránce
 

O to větší bylo zděšení pana Hovorky, když ani ne měsíc poté, co si rodina začala užívat nového domova, našel v poště obálku se zeleným pruhem. „Po otevření obálky a přečtení jejího obsahu jsem šel doslova do kolen, a to vydržím opravdu hodně, “ vzpomíná pan Hovorka.

Na nemovitost byla uvalena exekuce kvůli šedesátitisícovému dluhu původního majitele. Pan Hovorka nejdříve nic nechápal. Pochopil, až když hledal na internetu. Došlo mu, že naletěli podvodníkovi, který už v době prodeje o svém dluhu a hrozící exekuci musel vědět a který využil toho, že exekuci dosud nestihli z registru přepsat i do listu vlastnictví na Katastrálním úřadě. To byl hlavní kámen úrazu. Hluché místo mezi nařízením exekuce a její evidenci na Katastru nemovitostí, kde se každý může o těchto skutečnostech sám informovat.

„Pan Hovorka měl opravdu nevídané štěstí. Díky naším dlouholetým zkušenostem se nám podařilo o původním majiteli vypátrat zásadní informace. Dlužníkova manželka měla na sebe napsané auto, které pořídila již v době trvání manželství, tudíž spadalo do společného jmění manželů. Po tomto zjištění jsme se okamžitě spojili s exekutorem a domluvili vymáhání dluhu exekucí na movitý majetek a prodejem vozu došlo k uhrazení dluhu,“ vysvětluje Miroslav Jonáš, obchodní ředitel M&M reality, který případ pana Hovorky se svým týmem řešil.
 

Podobných případů stále přibývá
 

Jen za poslední rok byl nárůst počtu případů prodejů nemovitosti v exekuci o dalších 25% ve srovnání s rokem předchozím. Současnému stavu nepřispívá ani obecná zadluženost v České republice. Více než čtvrtina domácností je zatížena nejméně jedním spotřebitelským úvěrem. K prodeji vlastního domova dlužníka ve většině případů motivuje právě jeho krátkozraká finanční politika.

Často vlastní střechu nad hlavou prodávají lidé, kteří jsou v dluhové spirále a sází na neznalost kupujícího, který mnohdy nenahlédne ani do Listu vlastnictví, který je sice volně dostupnou, ačkoli v žádném případě ne stoprocentní prověrkou současného majitele a jeho platové morálky.
 

Jak tedy postupovat, abyste se exekuci vyhnuli?
 

Nejlepší cestou je poučit se z chyb ostatních. V tomto případě se jedná o nešťastného pana Hovorku, kterému se podařilo jen zázrakem zachránit svou rodinu před ztrátou nového domova. Hlavní chybou, kterou si stále vysoké procento lidí nepřipouští, je jednání na vlastní riziko.

Spoléhat při kupování nemovitosti na selský rozum nestačí. Základem je se vždy poradit s odborníkem a absolvovat celý proces výběru a nákupu nemovitosti společně s ním. Eliminujete tím riziko, že zakoupíte nemovitost s již nařízenou exekucí.

„Někomu to může znít jako klišé, nicméně je to tak. Máme s těmito situacemi bohaté zkušenosti. Mnozí klienti za námi s podobným problémem přichází přímo z ulice. To je již mnohdy bohužel pozdě. Nejlepší obranou je prevence vzniku takové situace a to lze pouze uplatněním zkušeností v rámci profesionálního poradenství realitní kanceláře a jejich odborníků,“ vysvětluje Miroslav Jonáš z M&M reality.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika