Nová postel pro dítě? Dětská postel z masivu i lamina!

Možná právě u vás nastal čas na zakoupení nové dětské postele. Vaše dítě odrostlo té staré, nebo mu přibyl nový sourozenec, důvodem může být i stěhování. Nabídka dětských postelí je nepřeberná a možností je mnoho. Důležitý je materiál i konstrukce, velikost i barevnost postele.

Dětský pokoj, to je království našich dětí, ve kterém si hrají, sní i spí a později se učí a studují. Jak děti rostou, mění se i jejich požadavky na zařízení pokoje. Dítě by vždy mělo mít pocit bezpečí a sounáležitosti s rodinou i obývaným prostorem.

Rozčlenění dětského pokoje
Dětský pokoj by měl mít několik hlavních zón a oblastí. Oblast, ve které si dítě hraje, případně provozuje další pohybové aktivity, oblast, kde si kreslí, píše a čte a kde se bude i učit a nakonec oblast, kde spí, případně odpočívá. Postel se doporučuje umístit u stěny tak, aby z ní bylo vidět na dveře.

Materiály použité na výrobu dětských postelí
Materiály, použité v dětském pokoji by měly být zejména hygienicky nezávadné, dobře udržovatelé a odolné. Nejvíce odolné jsou dětské postele z dřevěného masivu.

Dalším, vyhledávaným a osvědčeným materiálem je lamino. Častá je i kombinace masivního dřeva a lamina. Kombinace obou materiálů má celou řadu výhod.

Možnosti dětských postelí
Když dítě vyroste z dětské postýlky, je načase pořídit mu vlastní postel s kvalitní matrací. Postel může být již velká, s rozměry pro dospělého. Matrace jsou k dispozici pěnové, pružinové nebo latexové. Pod matraci se doporučuje lamelový rošt v provedení pevném deskovém, laťkovém, nebo pružném. Rozhodně nenechte spát dítě na rozkládací pohovce, nebo lehátku, mělo by to negativní dopad na jeho růst a celkový vývoj. Pro malé děti je vhodné pořídit postel se zábranou proti padání. Hravé dětské postele se vyrábí v podobě aut, tiráků, lokomotiv, autobusů, domečků, dokonce i princeznovského kočáru.

Dětské postele mohou být rozkládací pro možnost přespání kamaráda, či rodiče. Další možností jsou postele s úložným prostorem, kam se pohodlně vejdou lůžkoviny, nebo hračky. Velmi oblíbené jsou patrové postele pro sourozence, vybavené například schody, žebříkem, skluzavkou, nebo mnoha dalšími hracími možnostmi a úložnými prostory.

Pod patrovou postel se navíc vejde hrací kout, psací stůl, police a knihovnička. Ideální řešení je zábavná patrová palanda pro dvě děti obývající společný pokojíček.

Nechme dětem možnost, aby se na výběru své postele podílely. Pamatujme na to, že mají svou fantazii a kreativitu a pokud budou se svou postelí spokojené, budou i lépe odpočívat a spát.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry