Podlahové topení není drahý luxus

Výběr vytápění při stavbě domu řeší každý. Zatímco naši předkové neměli na výběr, vývoj v topenářství od středověku pokročil a my se můžeme rozhodnout, jestli chceme podlahové vytápění, nebo se spokojíme s klasickým radiátorem. Důležitou roli při výběru hraje cena.

Pořízení stojí podobné peníze
Topný systém budovy sestává ze dvou hlavních částí – místa, kde se ohřívá topné médium, a rozvodné soustavy. Zdrojem tepla je nejčastěji kotel. Jelikož topnému systému je jedno, z jakého zdroje do něj voda vchází, nemusíte ho při rekonstrukci obydlí zahrnovat do svých úvah.

Nejdražším prvkem radiátorového topení jsou samotné radiátory. Do velkých pokojů přijde jejich pořízení na několik tisíc korun. Kromě nich potřebujeme v podstatě jen potrubí, kterým vodu přivedeme.

V případě podlahového vytápění zaplatíme nejvíce za rozdělovač vody a hlavně za potrubí. O nic jiného, než je hodně metrů izolovaného potrubí stočených pod podlahou, totiž nejde. Podlaha na to nicméně musí být připravená a disponovat dostatečnou izolací, aby teplo neutíkalo pod dům. Konkrétní pořizovací cena závisí na ploše, kterou chceme vytápět, a rozteči pokládané topné trubky.

Jestliže v rámci rekonstrukce nebo výstavby plánujeme kupovat i zdroj teplé vody, jako nejvýhodnější se jeví plynový kondenzační kotel. Zvlášť pokud je připojen k teplovodnímu podlahovému vytápění. S nižší teplotou vody v oběžném systému dokáže pracovat s mnohem lepší účinností než ostatní kotle.

Celkové pořizovací náklady topného systému jsou v konečném důsledku podobné. Kde se oba dva systémy začnou lišit, jsou však náklady provozní.

Podlahové topení spoří
Samotný provoz je levnější u podlahového topení. Je to způsobeno tím, že podlahové topení dodává teplo do místnosti od nohou. Díky tomu je možné snížit teplotu asi o 2-3°C, oproti radiátoru, kde horký vzduch stoupá podél stěn ke stropu a u podlahy je nejchladněji. V kombinaci teplovodního podlahového topení s úsporným plynovým kondenzačním kotlem je úspora ještě větší.

Pro dosažení největších úspor je vhodné na podlahové topení položit keramickou dlažbu, ale není to podmínkou. Dřevěná podlaha sice vede hůře teplo, ale na druhou stranu v kombinaci s příjemným sálavým teplem z podlahy vytváří útulnou atmosféru.

Pokud stavíte nový dům, je podlahové vytápění ideální. Pořízení se vám odmění finanční úsporou v topné sezóně. Ani radiátory nejsou však u starších domů špatnou volbou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba