Se zvýšením DPH se rozplynul sen o levnějším teple. Situaci mohou zachránit dotační programy

V lednu letošního roku došlo k jednoprocentnímu navýšení sazeb DPH. Očekává se tak zdražení v podstatě všeho – potravin, služeb i energií, včetně tepla. Výdaje za teplo přitom podle nedávného průzkumu* Sdružení EPS ČR tvoří nejčastěji okolo 10 % nákladů na chod domácnosti. Čtvrtina Čechů za něj vydá dokonce přes pětinu měsíčního rozpočtu. Právě začátek roku, kdy se teploty v průměru pohybují pod bodem mrazu, je tak pro rodinné peněženky náročným obdobím.

„Novoroční zdražování energií se stalo již tradicí. Ani letos jsme se mu nevyhnuli, do hry navíc vstoupily nové, vyšší, sazby DPH. Teplo z ústředního vytápění se tak podle aktuálních ceníků zdraží v některých krajích až o 7 %,“ komentuje změny Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení EPS ČR.

Za šest let se teplo zdražilo o 50%

Ceny ústředního tepla rostou již několik let. Zatímco v roce 2006 jsme za jeden gigajoul (GJ) zaplatili okolo 400 korun, v roce 2013 to bylo již 560 korun. Nový rok pak přinesl ceny i přes 600 korun. Byt 3+1 v nezatepleném panelovém domě průměrně spotřebuje asi 44 GJ ústředního tepla za rok. Účty za takové vytápění se tak vyšplhají na částku přesahující 26 000 korun. Právě panelové domy přitom představují největší potenciál úspor. „Drtivé většině domácností ukrajují výdaje na vytápění 10 a více procent z rodinného rozpočtu. Pro 23 % rodin je to ale i pětina z prostředků, které mají na chod domácnosti. V České republice se ale stále nachází přes 200 milionů nezateplených obvodových stěn,“ doplňuje Ing. Pavel Zemene.

Zdroj: topsrovnani.cz

Nejefektivněji náklady na teplo sníží zateplení

Útraty za teplo ovlivňuje několik faktorů. Kromě velikosti vytápěné plochy, dodavatele a zdroje tepla je to také konstrukční vybavení bytu či domu. Nejlépe lze náklady na topení snížit kvalitním a komplexním zateplením, protože zateplený objekt vykazuje mnohem nižší tepelné ztráty, než objekt bez izolační ochrany. Zateplením lze ušetřit tisíce korun. Nejdražší vytápění je elektřinou, které při využití v rodinném domě může ročně vyjít i na 50 tisíc korun. Zateplením lze uspořit až 80 % nákladů. I když se nacházíme v hospodářsky méně vlídných časech, je zde ekonomická, legislativní i ekologická nutnost snižovat energetickou náročnost budov, které tvoří významnou část celkové spotřeby energie v ČR dodává Ing. Pavel Zemene.

 

Nemovitost/zdroj tepla

Byt

Rodinný dům

Ústřední vytápění (spotřeba 40 GJ/rok)

20 500

/

Dřevo (spotřeba 65 GJ/rok)

/

18 000

Tepelné čerpadlo (spotřeba 65 GJ/rok)

/

18 500

Uhlí (spotřeba 65 GJ/rok)

/

19 000–25 000

Pelety (spotřeba 65 GJ/rok)

/

21 000

Plyn (spotřeba 65 GJ/rok)

/

30 000

Elektřina – přímotop (spotřeba 65 GJ/rok)

/

50 000

Zdroj: cenyenergie.cz

Největší náklady na teplo pociťují rodinné peněženky v lednu a únoru, kdy je nejnižší teplota vzduchu a mrzne. Za posledních 10 let se pohybuje průměrná teplota okolo -2 °C. Zejména únor roku 2012 byl nepříznivý a teploty klesly průměrně na -5 °C. Ani prognózy Českého hydrometeorologického ústavu letošní roku neslibují úspory – konec února by se měl nést ve znamení až -7 °C.

 

Na zateplení od srpna přispěje stát

Ministerstvo životního prostředí připravilo nový projekt, který má poskytnout prostředky na zateplení rodinných domů. V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám je připraveno 1,4 miliardy korun na rekonstrukce započaté po 1. lednu 2013.Investice na zateplení se vrátí během pár let, přesto se její výše může pro některé investory jevit příliš vysoká. Dotační programy jsou tak zcela zásadním nástrojem pro splnění požadavků na snižování energetické náročnosti budov a emisí CO2. Nemluvě o přínosu zateplování na oživení stavebního sektoru a jeho podílu na podpoře zaměstnanosti,“ uzavírá Ing. Pavel Zemene.

 

Se zateplením mají Češi nejčastěji spojený pěnový polystyren

Zateplení přináší nejen finanční úspory, má i technické výhody. Odstraní se díky němu jedna z nejčastějších příčin vzniku a bujení plísní, kterým je kondenzace vodní páry na vnitřním povrchu obvodových konstrukcí. Zlepšuje také tepelnou pohodu v bytech a snižuje výkyvy teplot v různých částech místnosti. Tím se zvyšuje celková kvalita bydlení. V neposlední řadě se sníží poruchovost otopného systému, který je méně zatěžován. Podle statistik je nejčastěji využívaným izolačním materiálem pěnový polystyren, kterého se v roce 2011ČR spotřebovalo zatím rekordních 62 tisíc tun.

*O průzkumu

Průzkum na téma Zateplení a ceny energie probíhal na Sousede.cz ve spolupráci se Sdružením EPS ČR a to ve dnech 9. až 20. září 2012. Zúčastnilo se ho celkem 306 respondentů z řad uživatelů portálu.

 

-------------------------

 

Sdružení EPS ČR

 

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení EPS ČR má 12 řádných členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel (www.plasticseurope.org). Čtyři výrobci tvarovek pro obalový průmysl jsou přidruženými členy a dále má sdružení 5 čestných členů. Sdružení pokrývá z 90 % český trh EPS. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy při zpracování více než 50 tis. tun EPS. V posledních letech společnosti investovaly téměř 4 miliardy do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků.

Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Sdružení úzce spolupracuje s příbuznými profesními organizacemi, školami, výzkumnými pracovišti, státními institucemi a s mnoha odborníky z různých oborů.

Sdružení EPS ČR je také členem EUMEPS, Evropského sdružení výrobců EPS.

Více informací naleznete na www.epscr.cz.

Sdružení EPS ČR
Ing. Pavel Zemene, Ph.D.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika