Během krize je výhodné kupovat pozemky, ceny nemovitostí naopak klesají

TNBiz, 19.3.2013

"Například cena čtverečního metru stavební parcely v Praze-Kunraticích se vyšplhala během pár let ze sedmi na deset tisíc korun," řekl Petr Ort. Dodal, že pokles cen nemovitostí se letos vůbec poprvé od roku 1996, kdy začal údaje analyzovat, vyskytl také v prémiových lokalitách, jako je například Praha 1 nebo Karlovy Vary.

Téměř úplně se podle jeho slov zastavily také developerské projekty výstavby rodinných domků kvůli nedostatku zákazníků. "Trh s domky tak dnes ve většině případů iniciují pouze změny v rodinách, zejména rozvody a úmrtí," vysvětlil situaci Ort.

Nejvýraznější propad cen zaznamenaly podle analýzy projekty individuálního bydlení z let 1992 až 1997, zejména v takzvaných satelitních městečkách, kde se tržní ceny v důsledku realitní krize propadly až o třicet procent. "Překvapivě však roste zájem o bydlení v donedávna vysmívaných a odsuzovaných panelácích," říká ekonom.

Do panelových bytů se přitom stěhují nejčastěji mladí příslušníci střední třídy a cizinci, pro něž je to obvykle přechodné řešení, než dosáhnou na bydlení podle vlastních představ. Atraktivitě paneláků ale přispěl také program revitalizace a zateplení. "Předpovědi, že se panelová sídliště postupně změní v ghetta pro sociálně slabší obyvatele, jako je tomu na Západě, se u nás nevyplnila," zakončil Petr Ort.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality